2009. július 30., csütörtök

Zölborsófőzelék



Mindaz, ami szép, bármi módon is az, önmagában szép, önmagában teljes: a dicséret nem alkotó része. A dicsérettől semmi nem lesz sem silányabb, sem jobb. Mindez vonatkozik a mindennapi életben szépnek mondott dolgokra is: anyagokra, műalkotásokra. Hát ami valóban szép, ugyan rászorul-e még valamire? Éppoly kevéssé, mint a törvény, az igazság, a jóakarat vagy a szemérem. Vajon melyikük azért szép, mert dicsérik, vagy melyiknek árt, ha ócsárolják? Vajon a smaragd hitványabb lesz-e, mint volt, ha nem dicsérik? Vagy az arany, az elefántcsont, a bíbor, a kard, a virág, vagy a zsenge fa?


(Marcus Aurelius: Elmélkedések)





Még van nálunk a piacon zöldborsó. Nagyon szeretem, petrezselymesen. Egyszerű kis étel - de nagyon finom. Emlékszem, anno a suliban mindig bélszínrolóval adták. Na azt nagyon utáltam...
Nagyon sok féle feltéttel ehetjük: fasírttal, lencsefasírttal, gombafasírttal, tükörtojással, főtt tojással, töltött tojással, buggyantott tojással, bundáskenyérrel, borzacskával, sült sonkaszelettel... Szóval bármivel jó. Ja. Virslivel vagy sült párizsival is. Ó igen. Szerintem natúr halfilével, lazacszelettel is isteni.

Hozzávalók 4 főre:
1, 5 kg hüvelyes zöldborsó (vagy 1 kg fejtett),
1 nagyobbacska csokor petrezselyemzöld,
1 teáskanál olaj,
3 dkg vaj,
2 közepesen púpos evőkanál liszt,
2 dl víz,
kb. 1/2 liter tej,
só,
2-3 teáskanál kristálycukor,
esetleg 1 decinyi tejszín.

A borsót kifejtettem, majd az olaj és vaj keverékén fedő alatt, kis lángon sóval, kevés cukorral puhára pároltam. Majd megszórtam lisszttel, jól elkevertem, hogy ne maradjon csomós. Aztán először egy decinyi vízet tettem rá, majd a tejet apránként, mindig jól elkeverve. A végén kevés tejszínnel még krémesebbé tehető. Hozzákevertem az apróra vágott petrezselyemzöldet is. Kóstoltam, még sót és a maradék cukrot is belekevertem.

Mennyei finomság. :) Olyan jó, hogy a magyar konyha "kitalálta" a főzelékeket. Én nagyon szeretem szinte mindet.
Készíthető fagyasztott borsóból is, természetesen. De frissből a legfinomabb.

17 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Imadom!
Csak azert merek beleszolni, mert en is igy keszitem. Egy kulombseggel: sargarepat is teszek hozza. Aprora vagom, kb. olyan nagyra mint a borso. Az elkeszites ugyanaz, de meg finomabb. Ha sikerul kimondottam edes sargarepat talalnod, azzal meg finomabb.

lúdanyó írta...

Nekem is nagy kedvencem! Néha egy kis mustárt teszek hozzá, attól nagyon pikáns lesz.

Gasztroboszi írta...

Jaj, de jó ötlet petrezselymesen, én azt sosem tettem bele, ezek után fogok! :) Meg én mindig magyarosan (azaz pirospaprikásan csináltam), de így is kipróbálom, ez a változat jóval fincsibb. Nagyon guszta a képen is!

Csibe írta...

Imádom, sült, vagy rántott párizsival (is) jöhet ;)
Petrezselymet anyukám is tesz bele, így én is így "tanultam" el.

Katy írta...

Na hogy már én is ettem eszt ugyan igy. Anyu sokat csinálta ebédre Túkörtojással vagy fasirozottal othon. En imádom a zöldborsót de mindég inkább szárazon (párolom)szoktam sonkával. Testvérem szokta igy fözni (mert a rátások egy kicsit hizlalnak) De viszon finom és benne marad a vitamin is.

Scofield írta...

bélszínroló, szerintem az már akkor is valami kétes eredetű termék volt, de imádtam.

erős ildikó írta...

Nagyon szeretem Marcus Aureliust. Az Elmélkedések alapkönyv nekem, mindig itt van a közelemben.
Ez az idézet talán most még fontosabb számomra, noha gyönyörű ez a főzelék is (és "önmagában teljes, a dicséret nem alkotórésze"), még akkor is, ha én leginkább csak nyersen szeretem a borsót.

duende írta...

Köszi, Edit! :)
Nálunk a Te változatod finomfőtzelék néven ismert. :)
És igen. Ne is mondd! Most annyira finom friss, zsenge és édes répákat lehet venni a piacon... :)

duende írta...

Hm... Nem lehet úgysem rossz, Lúdanyó! :)

trinity írta...

Ugyanígy főzöm-pontról-pontra, Duende!!!
Ez a főzelék, amit az egész család szeret....
A tálad is gyönyörű!!!!

duende írta...

Gasztroboszi, tényleg ajánlhatom így, szerintem így az igazi. :)
És ne félj a cukortól, édeskésen tökéletes. :)

duende írta...

Csibe, bizony jó étek ez! :)

duende írta...

Bizony finom, Katy! :)
Krémes, lágy és édes.
Nagyon szeretem.

duende írta...

Scofield, nálunk is sokan imádták a suliban. Aki mellettem ült, ilyenkor mindig jól járt... :)

duende írta...

Én is nagyon szeretem, Napmátka. Nagyon, nagyon bölcs ember volt. Nem csak csodálatos gondolkodó volt, de szívvel is látott.

Köszi, tudom - Te nyersen szereted. :)

duende írta...

Trinity gondoltam, hogy ebben is egy húron pendülünk! :)
Köszi, van három méretem belőle, sütőtálnak is szuper.:)

Viktoria írta...

Imádom a zöldborsófőzeléket!

Nézz be hozzám, van egy játékom a számodra:
http://fahejesfeta.blogspot.com/2009/08/bakancslista-vagyis-mit-ennek-utoljara.html