2009. november 25., szerda

Az istenek itala - és ők is fáznak néha...


      a szivárvánnyal együtt megjelent a feloldó ital. A bort én csak egyik legmagasabb kegyelmi aktusként tudom megérteni. A bor felold. Van borunk. Az átkozott sokkot fel tudjuk oldani. A bor visszahozza eredeti életünket, a paradicsomot, és megmutatja, hová fogunk érkezni a végső világünnepen. Ezt a hidat az első és az utolsó nap között az ember csak önkívületben bírja ki. Ez az önkívület a bor. 

(Hamvas Béla: A bor filozófiája)
 


Az illat szárnyán érkezik. Kis felhőcskékben megcsiklandoz, és visszatarthatatlanul beáramlik a tüdőnkbe, a vérkeringésünkbe. A piactéren, vagy a karácsonyi vásárban láthatatlanul az orrunkba lopódzik és elcsábít bennünket. Vagy egy hideg éjjelen, a tűzhely fölé hajolva a kislábosból felszálló gőze alkimista páraként varázsol el az első szippantásnál... A bor, a fahéj, a szegfűszeg, a citrom együtt valami egészen különleges illatot ad, olyan illat ez... nem is tudom.
A születés jutott eszembe róla. Valahogy úgy képzelem, annak a szobának van ilyen illata, ahol egy gyermek épp világra jött a félhomályban, gyertyák fényénél, állatbőrök és puha takarók ölelő melegségében. A vér és a virágok illata együtt, és a tisztaságé.

A forralt bor is az "ahány ház annyi szokás" kategóriájába tartozik. Mindenki másképp csinálja.
Készülhet akár fehér, akár vörös borból is, de vegyesen is. Cukor vagy méz mindenképpen kell bele - természetesen ki milyen édesen szereti. A citrom is elmaradhatatlan. A levéből is szoktunk belefacsarni, de egy-két karika egészben is belekerül. Mert a citrom héjában lévő illóolaj nem hiányozhat belőle.
A vörös forralt bor készülhet narancskarikákkal és lével is, nagyon jól illik hozzá - bár nálunk a citromos készül gyakrabban. De a narancsos sem rossz - a bóléra emlékeztető íze van.
Az alapfűszerek ezen kívül a fahéj és a szegfűszeg. Egy liternyi forralt borba szoktunk 2-3 darab fahéjat és 8-10 szem szegfűszeget tenni. Néha szegfűbors is kerül bele 2-3 szem. És néha csillagánizs is, egy darab. De a kardamommag sem illik ehhez az isteni italhoz rosszul.
Sőtebb. A rendes, hagyományos feketebors is jó bele, 4-5 szem egészben.
A bort szoktuk higítani is, nem mindig. Ha higítjuk vízzel, a víz maximum csak 1/5-e körülbelül a bornak.
Mielőtt tűzre tennénk, tegyük bele az összes fűszert, mert nagyon hamar felforr, így valamivel több esélyük van kioldódni. Csak forrásig főzzük, aztán már nem, mert az összes alkoholtartalmat kifőznénk különben belőle. És az úgy meg... hát nem az igazi!


Forrón fogyasztjuk. Persze, mindenki vigyázzon a nyelvén a szőrre, mert leégetheti.
Chirio! :)

18 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Gyönyörű! A képek és a forralt bor is, mint ital. De a gyerek nekem sose jutna róla eszembe... inkább a gyerekmentes esték.

Névtelen írta...

Jaj de nagyon szépséges fotók sikeredtek megint :)
A forralt borhoz már csak hidegebb idö kéne (nálunk ma is 16 fok volt!)

Ági! itt felénk lehetkapni gyerek puncsot, aminek olyan az íze, illata, mint a forralt bornak - természetesen alkohol mentes! Imádják a lurkók! :)

erős ildikó írta...

A kép is, az ital is, a zene is... mit mondhatnék? Köszönöm!!

trinity írta...

Úgy megkívántam....
Duende: hamarosan reklámügynökségek fognak a fotóidért harcolni-ezekkel a képekkel nem lehet ellenállni semminek.
Természetesen tudom, hogy tiltakozni fogsz, de akkor is így van...

Palócprovence írta...

Tökéletes minden, mint mindig!
És az új blogruhád is helyes nagyon! :)

Limara írta...

Már megint ez a kép! Gyönyörű! Az új ruhád is nagyon tetszik! :))

Felhőlány írta...

A képek, a szöveg, így együtt mind-mind... Nagyon remek! Kedvet csináltál egy jó kis forraltborozáshoz..... :))

duende írta...

Köszönöm Ági! :)
Hát eeegen... :)) Az az eleje... :)

duende írta...

Köszi Ancsika!
Hát igen. Úgy tűnik, az idei tél érdeklódés hiányában elmarad... :( vagy mi.

duende írta...

Szívesen, Napmátka! :)
Egyszer jó lenne együtt forralt borozni, beszélgetni. :)
Igaziból.

duende írta...

Trinity, köszönöm szépen. :)
De eddig sem álltak sorba és hát... ezután sem fognak. :)
Jól ismersz. :))

duende írta...

Köszi Palócprovance! :)

duende írta...

Köszönöm szépen Limara! :)

duende írta...

Az jó, Felhőlány! :))

Névtelen írta...

hmmmmm - imádom ezt a zenét - köszönöm
Ági

sedith írta...

Nálunk csak cukor és fahéj szokott járni bele, de én már készítettem hasonló ízesítésűt, több fűszerrel. NAgyon megkívántattad, úgyhogy valamikor hétvégén, lehet, hoyg beiktatom! MOst már én is nyugodtan elkortyolhatok egy pohárral, hogy nem szoptatok!

duende írta...

Szívesen Ági! :)
én is imádom...

duende írta...

Sedith, egyedül? Vagy egy romantikus hétvége... ? :) Jó is az... :)