2009. november 24., kedd

Rizsfelfújt (gluténmentesen is)


A béke nem a konfliktus hiánya, hanem a konfliktus kezelésének képessége.
(Dan Millman)





A rizsfelfújt nálunk a rizs egyik kedvelt formája. Ritkán mondok ilyet, mert nem vagyunk rizsesek.
A lucskoskáposzta után kiváló fogás volt, és míg főtt a káposzta, a felfújt is bőven készen volt.

Hozzávalók 6-8 főre (egy 32-szer 22-es tepsihez):
22 dkg rizs (jázminnal a legfinomabb),
8 dl tej (minimum 2,8-as),
1 dl víz,
15 dkg porcukor,
3 dkg szobahőmérsékletű vaj,
1 félmaréknyi mazsola,
2 vaníliáscukor vagy vaníliarúd-magok,
1 citrom reszelt héja,
1/2 csapott mokkáskanál só,
5 közepes tojás,
2 csapottabb evőkanál liszt vagy
4 csapottabb evőkanál rizsliszt.

A rizst szűrőkanálban lemostam és egy lábosba tettem a tejjel, vízzel, sóval, vajjal. Forrás után lassan, kis lángon főztem és időnként kevertem rajta finoman, nehogy a rizsszemek összetörjenek. Kell kevergetni, mert hajlamos leragadni. Mikor már csak kevés tej maradt rajta, lezártam a lángot, fedőt tettem rá és hagytam hogy beszívja a maradék tejet. (Ha miután beszívta a rizs a tejet, szétterítjük egy nagy tányéron, gyorsabban meghűl.)
Begyújtottam a sütőt olyan 180 fokra. A tojások sárgáját egy nagy tálba tettem, a fehérjéket úgyszintén, csak egy másikba. A sárgájához hozzáadtam a vaníliát és a cukor kétharmadát, és fehéredésig, jó habosra vertem. Aztán spatulával hozzákevertem a mazsolát és a reszelt citromhéjat, és a kihűlt tejberizst is.
A fehérjét felvertem, és mikor már tartása volt, hozzáadtam a maradék cukrot és szép csillogó, nagyon kemény habbá vertem. A fehérjéből 2 nagykanálnyit a rizses masszához kevertem (kézzel, nem géppel), hogy lazuljon, majd a többi habot is hozzáadtam, de nagyon óvatosan kevertem az egészet össze, hogy a hab tartása megmaradjon. Végül szintén csak spatulával a lisztet is hozzákevertem óvatosan. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, és ment is a sütőbe. 25-30 percig sütöttem.



Málnalekvárral, kicsit megporcukrozva tálaltam. Bármilyen gyümölcsíz illik hozzá, de szokták  gyümölcsszörppel is leönteni.

Tipp:
1. Jázmin rizzsel a legfinomabb, mert annak önmagában is csodálatos illata és íze van.
2. Szerintem rizsliszttel még jobb, mint sima liszttel, sokkal könnyebb, repülősebb lesz, és a gyomornak sem nehéz.
3. Ha keverünk hozzá sütőtökpürét, egészen extra lesz. Én úgy csinálnám, hogy ehhez a mennyiséghez adnék 30 dkg sütőtökpürét, amit higítanék 1 dl vízzel és 5 dl tejjel és ebben főzném meg a rizst. A többi ugyanaz lenne, felvert tojások, stb... Mézzel karamellizált durvára vágott dióval tálalnám.

13 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Mi is nagyon szeretjük. Csodaszép lett!

duende írta...

Köszönöm Whise Lady! :)

L.Krisztina írta...

Megboldogult menzás korom kedvence::))))
És még mindig szeretem::)))
A fotó csodás:)))

lúdanyó írta...

Gyönyörű képeket készítettél róla !! Amúgy meg nálunk is nagy kedvenc :)

Belly írta...

Nem tudom miért de mindig rákészülök és mindig megrettenek tőle.Csodaszép lett.

Csibe írta...

Jujjj, de szép képeket csináltál! Rizsfelfújt, szeretjük, nagyon.

ZÖLDKOSÁR ∞ MEGYEBIRÓ JOLI írta...

Most már tudom hétvégén mi lesz a desszert a tárkonyos raguleves után. A gyerekek kiugranak a zoknijukból, de valószínű a férjem is. Hálás köszönet.

trinity írta...

Rizses én sem vagyok-de ezt bármikor:)))
Mellesleg jó ám nálad nagyon!!!:)))
http://zamatesillat.blogspot.com/2009/11/jo-itt-nalam.html

Raindrop írta...

Anyám borogass! :D
Lucskos káposzta eleve ájulás.. de utána ez a habkönnyű finomság málnalekivel...???
"Enyhén" vagyok csak kívánós.
Látszik rajta, hogy majd elszáll, olyan lágy. Nagyon szeretem!
Gyönyörű képek!

Jó éjszakát kíván a kókuszdiós! :)

Névtelen írta...

Nagyon-nagyon szeretem! A képek újra mesések! :)

Méhn Niki írta...

Gyönyörűek a fotók! A nagymamám régebben sokat csinált ilyet és vaníliapudinggal ettük! :)

duende írta...

Köszi Lányok! :)
én is imádom. :)

Gabriella írta...

Folyik a nyálam. Imádom a rizsfelfújtat, de ezzel egyedül vagyok a családban.

Magának meg mikor készít valamit az ember"? :-))))