Lucskoskáposzta sertésoldalassal

.


Benáreszben meditáltam, egy kolostorban, ami a buszállomás és a vasútállomás között volt. A dermesztően hangos, városi környezet kellős közepén volt egy kertecske, alig egy-két négyzetláb nagyságú. Egyik nap odakinn ültem a pár fűcsomó és növényke között, és észrevettem a kertben egyetlen egy káposztát. És abban a másodpercben, ahogy a káposztára néztem, megláttam a természet minden erejét, csábító színeit és csábító formáit, ahogy a megadott időben a megfelelő kombinációba állnak: születnek, megöregszenek, meghalnak, feloszlanak. Önállóként jelennek meg előttünk, de voltaképp nincs önálló létük - csak az őket létrehozó körülmények függvényei. És arra is ráébredtem, hogy amit "énnek" hívtam, az is csak a természet ereje volt, csábító szín és forma, amint a megadott időben a megadott helyen összekapcsolódtak - megszülettem, megöregszem, meghalok, eloszlom... Az energia folyamatosan folyik, és nincs mögötte, nincs fölötte semmiféle egyén vagy én. Ahogy ott ültem és néztem, teljesen eggyé váltam a káposztával. 

(Sharon Salzberg)
Szeretem az egytálételeket. Mert. Szinte egy edényben elkészíthetők. Tartalmasak. Nagyon finomak. És egyszerűek. Plussz még egy előnyük is van: újramelegítéskor általában még finomabbak lesznek.
Ezt a lucskoskáposztát sem először készítem. Mind igaz rá, amit fentebb elsoroltam.
Egy édes második fogással maga a tökély.

Hozzávalók 6 főre:
60 dkg sertésoldalas,
25 dkg füstölt sertésoldalas vagy füstölt karajcsont,
1-1,2 kg fejeskáposzta,
1 nagy fej vöröshagyma,
1 nagy gerezd fokhagyma,
só,
8-10 szem egész feketebors,
1 nagy csokor kapor,
1 csapottabb teáskanál szárított csombor (borsikafű),
1 evőkanál zsír,
2 evőkanál liszt,
tejföl.
Az oldalast csontjaira vágtam, a füstöltet úgyszintén. Föltettem főni bő vízben az apróra kockázott vöröshagymával, a négy darabba vágott fokhagymagerezddel és sóval. Egy jó bő órán át főztem, aztán hozzáadtam a laskára vágott káposztát is. Közben a lisztből és zsírból világos rántást készítettem. Mikor puha volt a káposzta is, berántottam vele az ételt. Ekkor tettem bele az apróra vágott kaprot is. Jól összeforraltam, majd 1 dl tejfölt elkevertem egy kevés forró lével és azt is az ételhez adtam. Forraltam még egy percig. Végül egészen lehelletnyi - 1 teáskanálkányi - 10%-os ecetet kevertem bele. A rántás ki is maradhat belőle.
Friss kenyérrel, tejföllel kínáljuk.
Planétás recept ez is, csak kissé módosítottam.
Viszont Sedithnél is található egy lucskos recept, ami gyanítom - még autentikusabb is, mint az enyém.

Megjegyzések

nokedli üzenete…
nagyon szép lett (megint) a kép! érdekes módon én így a káposztát nem ismerem, de a lírásod alapján igazán finom lehet.
sedith üzenete…
Na látod, nálunk a lucskos nem lucskos csombor nélkül. :) A kaprot és a csombort csak belefőzzük, végül kivesszük, tehát nem aprítva kerül bele, bár van, hogy tél végén, amikor elfogy a száras csomborom, a zacskó aljáról összegyűjtöm a leesett leveleket és beledobom a lucskosba. És nálam feltétlenül jár bele 1-2 dl paradicsomlé is. :) Egyszer próbáld ki így is, szerintem neked biztos ízlene!:)
duende üzenete…
Tényleg jó Nokedli. És anynira egyszerű. :)
És köszi szépen. :)
duende üzenete…
Sedith, tudod mikor jutott eszembe, hogy csombort is tehettem volna bele? Mikor már ettük. :)))
Mert én is minden káposztás és babos ételbe teszek egyébként - nagyon szeretem.
Na. Ez a paradicsomlé izgalmas! Legközelebb úgy csinálom! abszolút el tudom képzelni bele - teltebb íze lehet tőle. Köszi a tippet! :)
Belly üzenete…
Ezt mi is nagyon imádjuk.
trinity üzenete…
Ilyenkor mérgelődöm, hogy nem szeretik a káposztát körülöttem...ezt megenném!!!
Azért évente 2x megengedem magamnak csakazért is:))))
duende üzenete…
Belly, finom is. :)
duende üzenete…
Trinity, micsoda családod van? :)))
Nálunk nagyon megy a káposzta, bármilyen formában. Imádom.