2009. november 21., szombat

Libanoni aprósütemény - VKF 30. (karácsonyi ajándék a konyhából)

És mégis, ma is, így is, örökké mennyit ad az élet! Csendesen adja, két kézzel, a reggelt és a délutánt, az alkonyt és a csillagokat, a fák fülledt illatát, a folyó zöld hullámát, egy emberi szempár visszfényét, a magányt és a lármát! Mennyit ad, milyen gazdag vagyok, milyen megajándékozott, micsoda bőség, minden napszakban, minden pillanatban! Ajándék ez, csodálatos ajándék. A földig hajlok, úgy köszönöm meg.

(Márai)



Ezt a süteményt is F. Nagy Angéla könyvében találtam. Libanoni aprósütemény néven. Nagyon egyszerű és sokáig frissen marad.

Hozzávalók:
25 dkg liszt,
15 dkg vaj vagy margarin,
1 csipet só,
1 csapott evőkanál porcukor,
1 mokkáskanál sütőpor,
1/2 dl hidegvíz,
10 dkg kristálycukor,
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj,
10 dkg mandula vagy mogyoró vagy dió,
10 dkg birsalmasajt vagy aszalt gyümölcs: vörösáfonya, sárgabarack, sárgadinnye, stb.

A lisztet elkevertem a sóval, a kevés cukorral és a sütőporral, majd elmorzsoltam a hideg vajjal. Kevés hideg vizet is hozzáadva összeállítottam a tésztát, majd egy órára hűtőbe tettem.
Közben a kristálycukorból a fűszerrel (fahéj vagy kardamom) és 1,5 dl vízzel jó sűrű szirupot főztem.  A mandulát, mogyorót (én vegyesen használtam), a birsalmasajtot, és az 1 evőkanál kristálycukrot a robotgépben megdaráltam. Ez a süti tölteléke.
A tésztából kisebb diónyi gombócokat készítettem, amiknek a közepét benyomtam - ebbe került a töltelék. Tehát kis félgömbök lettek. Jó bőven tettem a mélyedésbe tölteléket. Előmelegített sütőbe tettem úgy 5 percre, hogy csak félig süljön meg. Aztán kivettem és bőven meglocsoltam a sűrű sziruppal. Főleg a közepére jusson, ahol a töltelék van. Aztán visszatoltam sülni.

Mindenképpen szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin süssük a szirup miatt. Ha lecsurog a sütiről sülés közben, hajlamos odaragasztani a sütit a tepsire, szóval kell a szilikonos papír alá. Ha kihűl, megszilárdul a süti, óvatosan szedegessük le a tepsiről, mert törékeny. Viszont extra porhanyós.


10 megjegyzés:

trinity írta...

Micsoda hangulat....Imádom! Nálad máris ünnep van!!!Itt is maradok:)))

Chef Viki írta...

Csodálatos... Ezt a képet szívesen felhasználnám képeslapként, ezen kívánva kellemes ünnepeket!

Raindrop írta...

Annyira örülök, hogy ismét aktív vagy. Nagyon sivár lenne a gasztroblogok közössége a receptjeid, és a fantasztikus képeid nélkül! A google-ban ezer közül megismerem őket. :D

szepyke írta...

Remek a hangulat, hoztam egy kis forralt bort, buli van?:)))

duende írta...

Köszi Lányok! :)

Szepyke, de jó ötlet! Én kérek egy pohárral! :))

Raindrop írta...

Ha van kedved... átjöhetnél. (pirulás)

L.Krisztina írta...

Képeslapnak be illő kép. Jó itt lenni:)))
Nem baj ha az én kedvenc képem még mindig az a "Jó éjt világ " az valami hihetetlenül csodás!!!!!!
Imádom!!

Névtelen írta...

De jó! Nálad már igazi adventi hangulat van! :) - én is maradok!
Klassz a recept; kipróbálom!

L.Krisztina írta...

Nézz be hozzám ::))

duende írta...

Köszi szépen Raindrop, Krisztina, Ancsika! :)