2010. május 14., péntek

Naan kenyér töltve (Aloo naan)

.

Aki ragaszkodás nélkül végzi kötelességét,
és minden eredményt átad az Istenség Legfelsőbb Személyiségének,
azt nem éri bűn,
mint ahogyan a víz sem éri a lótuszlevelet.

(Bhagavad-Gitá, V, 10.-ik vers)





Ennek a kenyérnek valami fantasztikus tésztája van - állapítottam meg a készítésekor. Nagyon rugalmas, eszméletlen jó dolgozni vele. Azt hiszem, majd más formákban is fogok kísérletezni vele, pl. kis cipócskákra gondoltam.
Ez a kenyér is Vegavarázs konyhájából származik, köszönet érte.

Hozzávalók 6 darabhoz:
2,5 dl fehér liszt,
2,5 dl teljes kiőrlésű liszt,
1 teáskanál száraz élesztő (vagy 1 dkg friss),
1,5 teáskanál só,
1 teáskanál cukor,
2 evőkanál olaj,
2 evőkanál joghurt,
1/2-1 dl langyos víz.
A töltelékhez:
3 kisebb- közepes krumpli,
só,
1/2 teáskanál őrölt római kömény,
1/2 teáskanál amchoor (mangópor) - én 1 mokkáskanál őrölt gyömbérrel helyettesítettem,
1/2 teáskanál garam masala,
1/2 zöld erőspaprika,
1 csokor koriander- vagy petrezselyemlevél.

Az élesztőt elkevertem a langyos vízben a cukorral. A liszteket tálba tettem és elkevertem a sóval, majd hozzáadtam az olajat, a joghurtot és a kissé felfutott élesztős vizet is. Összedolgoztam, míg szép fényes lett a tészta. Nem kell sokat babusgatni, hamar összeáll. Kicsit bekentem olajjal, lefedtem a tálat és hagytam kelni 2 és fél órát.
Közben a burgonyát sós vízben megfőztem, leszűrtem és alaposan összetörtem. Hozzáadtam a fűszereket is.

Begyújtottam a sütőt.
Mikor megkelt a tészta, hat kis gombócot formáztam belőle. Mindegyiket kissé kinyújtottam (olyan 15 cm átmérőjűre) és a közepükbe tettem egy-egy pingponglabdányi méretű golyóvá formált krumplimasszát. A tésztát ráformáztam (mint ahogy a szilvás gombócnál szoktuk), jól összenyomkodtam és hagytam még kelni 15 percig a tésztagombócokat.
Végül vékonyra kinyújtottam őket (kb. 1/2-1 cm vastagra) és nagyon forró sütőbe tettem sülni.

Sajnos az én sütőm meglehetősen "lassú". Ehhez a kenyérhez nagyon magas hőfok kell. Akinek van kis kemencéje az udvarán, abban süsse ha teheti. Úgy az igazi szerintem.
Ez a kenyér készülhet töltelék nélkül is, más töltelékekkel is.
Isteni.

12 megjegyzés:

Padparadsa írta...

Egyszerűen imádom! Nem voltam indiai konyha rajongó, de ezek a kenyérféleségek elkötelezett hívővé tettek! :)

Névtelen írta...

Kedves Duende!
Szted milyen töltelékkel lehetne még elkészíteni???
Üdv: Piroska

Ildinyó írta...

És még ez is... nagyon-nagyon éhes lettem!!! Ki fogom próbálni ezt is!!! :))) (Én még csak Csapatit készítettem, fűszeres lencsecurryvel és hideg tejszínes joghurttal. Ez volt talán az egyetlen indiai étel, de az nagyon bejött.)

Vegavarázs írta...

Duende, örülök, hogy te is megkedvelted ezeket az ételeket! Egyszer jöjjünk össze egy főzős bulira :-)

Vajda János írta...

A bevezető idézet már mindent megért. Nem ismerem az indiai konyhát. Ideje elkezdenem és ez annyira jól hangzik, hogy ez lesz az első alany. Valami már tölteléken gondolkozom, talán a krumplit keverem egy kis darált csirkével. És cayenne-i borsot is teszek bele...
Köszönöm! :)

Limara írta...

Gyönyörű! :)

Vegavarázs írta...

Ja, igen, azt is akartam mondani, hogy ez a vers nem az 5.16, hanem az 5.10 a Gitában :-)

duende írta...

Padparadsa, jók is nagyon!


Kedves Piroska! Hú, szerintem Vegavarázst lenne érdemes megkérdezned erről. A szövegben a neve alatt link van, ami az oldalára visz.
Szerintem működne ez fűszeres túrótöltelékkel is, hirtelen most ez jutott eszembe. Vagy akár sajtos vagy szalonnás, kolbászos töltelékkel is.
Csak ezekhez én nem nyújtanám enynire vékonyra a tésztát, kicsit vastagabbra hagynám.


Hú, Ildinyó, az is nagyon-nagyon jól hangzik! Majd megosztod velünk? Szívesen megcsinálnám azt is, imádom a lencsét!


Vegavarázs, nagyon szépen köszönöm az isteni recepteket! Fergeteges sikerük volt, és nem túlzok! :)
Hú... de jó lenne! Nagyon jó lenne! Benne vagyok! :)
És köszi hogy szóltál, valóban, elnéztem - nálam is a 10. vers! :)


János, örülök hogy tetszett az idézet! A Gitá csodálatos, érdemes olvasgatni!
Az indiai konyhát melegen ajánlom, csodálatos! :)
Hm... jó ötlet! Majd számolj be hogy sikerült!
És nagyon szívesen!:)


Limara, nagyon szépen köszönöm! :)

Csibe írta...

Nagyon guszta, és mennyire megkóstolnám :)

duende írta...

Köszönöm Csibe! :) Sajnos gyorsan elfogyott...

Eisenstock Ildikó írta...

Ezzel a töltelékkel még nem próbáltam naant sütni,pedig ez nem csak nagyon guszta, de pénztárcakímélő is.Azt hiszem, eljött az ideje...

duende írta...

Ildikó, bátran ajánlom, mert nagyon finom! :)