(Isaac Babel)
Imádom a török konyhát. Ma sima bolognait akartam készíteni, de ráleltem a hűtőben a múltkori nagybevásárlásomkor lőtt 2 padlizsánra is. Egyből módosult a menü: törökösen fogom megcsinálni!
Receptet persze nem találtam, ez most egy kísérlet. Viszont törökös és finom lett!
Hozzávalók 6 főre:
60 dkg darált hús (marha-disznó lehet vegyesen is),
2 db padlizsán,
1 nagy fej vöröshagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
só, frissen őrölt bors,
1/2 csapott mokkáskanál római kömény,
1 csapott teáskanál köménymag,
1 mokkáskanál koriandermag,
1 csokor petrezselyem,
6-8 evőkanál olívaolaj,
2 tojás,
2 csapott evőkanál búzadara.
A paradicsommártáshoz:
1 liter paradicsomlé,
1 dupla fémdobozos sűrített paradicsom,
1/2 liter víz,
2 dl sűrű török joghurt,
só, 4 teáskanál kristálycukor,
1 babérlevél.
A padlizsánt hámoztam, amjd nagyon apró kockákra vágva kevés olívaolajon sóval egy serpenyőben jól megsütöttem. A sülés vége felé a fokhagymát is megfuttattam a padlizsánnal együtt. Egy nagy tálba került mindez. Mikor kihűlt, hozzátettem a darált húst és az összes fűszert (ezeket mozsárban törtem), a tojásokat, búzadarát, petrezselyemzöldet. Kézzel alaposan összedolgoztam és hagytam állni 1/2 órát. Addig föltettem a paradicsommártás és hagytam 10 percig rotyogni. A joghurtot csak a végén kevertem hozzá. Kis gombócokat formáztam vizes kézzel és a paradicsommártásba tettem őket főni 25 percre körülbelül. Fedő alatt kis lángon puhultak.
Szerintem fini lett. Spagettivel is jó, rizzsel is tökéletes. Tálaláskor még megszórhatjuk frissen vágott petrezselyemzölddel is.
6 megjegyzés:
Szia A húsgombócot mi is nagyon szeretjük,mindenféleképpen.Igy is megfogom próbálni,ha legközelebb csinálok.először csak külön egy keveset,és ha mindenki szereti akkor nagy adagban is.Én biztosan imádni fogom,mert a padlizsánt is szeretem.Én Görög muszakát szoktam csinálni.
Ide vele!
Padlizsános jöhet minden mennyiségben,imádom.
Isteni lehet padlizsánnal!
Anyucika, tegnap vendégeknek készítettem és mindenkinek nagyon ízlet!! Ez a gombóc egyébként sütve is nagyon finom lehet! Legközelebb majd úgy is megcsinálom.
A muszaka nálunk is nagy kedvenc! :)
Belly, még maradt! Küldöm! :)
Nagyon könnyű és finom lett tőle a gombóc Whise Lady!
Én is futottam már néhány kört a húsgombócokkal, de ez a padlizsános szerintem überelni fogja az eddigieket.
Nagyon szép a bodzás kép a fejlécben! :)))
Köszi szépen Felhőlány! Tényleg nagyon finom volt!
Megjegyzés küldése