Kapris-vargányás csirkemáj zsírban lesütve

Ha megérem és nagyon öreg leszek, de magas koromhoz megkapom azt a nyájas és derűs bölcsességet is, amelyet annyira el kívánok érni, meg fogom írni a magyar borok kimerítő katalógusát, mert ezt megírni nagy-nagy tapasztalat, és még nagyobb nyájasság, derű és bölcsesség nélkül nem lehet. Remélem, elérem a magas kort és az utolsó években nem kívánok dugáruként semmit sem a hátsó zsebemben a túlvilágra csempészni; remélem akkorra már senkinek sem irigylem ki szájából a falatot és karjából a nőt; nem lesz eldugott bosszúm, nem lesz tartozásom, és nem fogok botorul elmulasztott dolgokon keseregni. Akkor, igen, akkor megírom a nagy borkatalógust, ízek, illatok, olajok, drágakövek, nők szerint csoportosítva, vidékenként és tájanként és fajtánként és megkeresem az ételt, a legillőbb évszakot, még napszakot is, amelyben inni tehet, hozzá a muzsikát és a vele rokon költőt. 

(Hamvas Béla: A bor filozófiája)Szerintem ez egy igazi őszi estékre való, finom kence. Friss, ropogós házikenyérrel, lilahagymával vagy őszi kerti paprikával. Forralt borral. Lágy zene a háttérben. Könnyed vagy épp mély beszélgetéshez való, amolyan bekucorodós időkre, mikor a lelket is melengetni és kényeztetni szükséges.

Valójában a kertészlevesbe szántam a májat, gombócnak. De sok husi volt a csontokon, így ez a finom vacsoráravaló készült belőle. És még a kapris üvegcsémben is maradt a finom kis bogyókból... szeretem, ahogy az ételek maguktól születnek. Én csak segédkezem világrajöttükben.

Hozzávalók 4 főre:
70 dkg csirkemáj (lehet pulyka- vagy kacsa- vagy libamáj is),
annyi zsír, amennyi ellepi a májakat (disznó- vagy kacsa- vagy libazsír),
1 nagy fej vöröshagyma durván félkarikákra szelve,
3-4 gerezd fokhagyma,
só,
frissen őrölt bors,
1 ágacska rozmaring,
1 közepes darab vargánya (20-30 dkg),
2 evőkanál kapribogyó,
4-5 szem szegfűbors.
A készítése roppant egyszerű. A májakat megtisztítottam, a dupla lebenyeket vágtam csak el egymástól, de amúgy egyben hagytam őket. Mindent beletettem egy edénybe, fedőt tettem rá, aztán szép lassan sütöttem, kis lángon. Úgy fél órán át. Ennyi lenne. :) De az íze... mesés.

Megjegyzések

Bianka üzenete…
Most elaléltam a gyönyörtől :)
flatcat üzenete…
Kedves Duende! Egyre csak gyönyörködöm ebben a csodaszép tálban, amivel mostanában olyan sok gyönyörű fotó készül. Szabad megkérdeznem, hogy honnan származik? :)
A recept pedig csodásan hangzik. Ismét. :)
Adri üzenete…
Amióta megtudtam, hogy Anyósom által készített hagymás máj mindig zsírban sül, azóta én is zsírban sütöm!
Gyönyörű képek, csodás recept! :)
Dió Bisztró üzenete…
Kitűnő fotó, remek étel!!!!
Gratulálok!!
duende üzenete…
Bianka: :))Chriesi: :) az bizony. :)


Flatcat: köszi szépen! :)
Az edények - mert három van: kettő kisebb kerek és egy kétszemélyes ovális nagyobb - a bolhapiacról vannak. Francia öntöttvasak. A háromért fizettem 1500 Ft-ot. :)


Adri: szerintem is így az igazi. És köszönöm szépen! :)


Dió: köszönöm szépen! :)
Ildinyó üzenete…
Csak segédkezel... DE micsoda bába vagy!!!!!! :D
Csodásan hangzik (és néz ki)! Nagyon szeretem sima hagymásan is, de ez fenséges lehet! :)
trinity üzenete…
Kenegethetnékem támadt:)))
Anikó üzenete…
Elhiszem,hogy mesés az íze :-)))
Thrini üzenete…
Ha máj, csak jó lehet, az ízesítés pedig éppen a kedvemre való! Igaz már vacsiztam (házi füstölt sült kolbászt, héjában sült krumplival, mártogatva!!!), de egy-két falat lecsúszna. Tudod, csak az íze kedvéért! :)
duende üzenete…
Örültem volna Lányok egy jó kis eszegetős-csacsogós esti partynak... :) Kár hogy még csak a Star Trek sorozatban találták fel a transzportert...
Felhőlány üzenete…
A recept nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik! Kedvem támadt hozzá, a héten sort kerítek rá. Köszönöm szépen! :)
duende üzenete…
Felhőlány: én köszönöm és szívesen! :)