Joghurt grillezett fügével
Szenvedély nélkül hogyan létezhetne szépség? S ezen nem képek, épületek, festmények és hasonlók szépségét értem. Ezek mind meghatározott fajta szépséggel bírnak. Bármi, amit ember alkotott, legyen az katedrális, kép, vers vagy szobor, lehet szép vagy nem szép. De van egyfajta szépség, ami, ha nincsen jelen szenvedély, elérhetetlen az érzések, a gondolatok és a tudat számára.
Tehát ne értsük félre a szót: szenvedély. Ez nem jelent semmi elvetendőt: az nem valami, amit meg lehet vásárolni, s nem is az, ami romantikus beszélgetés témája lehet. Semmi köze nincsen az érzelmeskedéshez, az érzelmekhez; a szenvedély láng, mely elemészt mindent, ami hamis. És mi mindig pokolian félünk ettől a lángtól, mert ha életre kel, hamuvá égeti minden féltett kincsünket, mindent, amit az életünkben fontosnak mondunk.
Nem lehetsz érzékeny, ha nem vagy szenvedélyes. Ne félj ettől a szótól: szenvedély. A legtöbb vallási könyv, a legtöbb guru, mester és tanító azt mondja: "Vesd el a szenvedélyt". De ha elveted a szenvedélyt, hogyan válhatnál érzékennyé a rútra és a szépre, a suttogó falevelekre és a napnyugtára, a nevetésre vagy a sírásra? Hogyan válhatnál érzékennyé a szenvedélyre való képesség nélkül, melynek lényege az önfeladás? Uraim, kérem, hallgassanak meg, s ne kérdezzék, hogyan lehet szert tenni szenvedélyre. Tudom, önök éppen eléggé szenvedélyesek, amikor egy jó állásról, egy szerencsétlen flótás iránti gyűlöletről, vagy éppen féltékenységről van szó; de én valami teljesen másról beszélek - arról a szenvedélyről, amelyik szeret.
A szeretet olyan állapot, amelyben nincsen "én"; olyan állapot, amelyben nincsen ítélkezés, s nincsen annak mérlegelése, vajon a szex helyes vagy helytelen, vagy hogy bármi is jónak vagy rossznak mondható. A szeretetnek nincsen köze az említett ellentétekhez. A szeretetben nem létezik ellentmondás. És hogyan szerethet az, aki nem szenvedélyes? Hogyan lehet valaki érzékeny szenvedély nélkül? Érzékenynek lenni annyi, mint érezni azt, aki melletted ül; annyi, mint látni a város rútságát nyomorával, szennyével és szegénységével; annyi, mint meglátni a folyó, a tenger, az ég szépségét. Ha valaki nem szenvedélyes, hogyan érzékelhetné mindezeket?
Hogyan érezne egy mosolyt, egy könnyet? A szeretet - ebben megerősíthetem önöket - szenvedély.

(Jiddu Krishnamurti)

Ez volt ma a reggelim. Vagy ebédem. Kaptam egy barátomtól fügét, az idei utolsó darabokat.
Sosem veszek semmilyen gyümölcsjoghurtot. Mindig itthon készítem, natúr joghurtból, friss gyümölcsből.

Alkalmas reggelinek, desszertnek, nasinak, könnyű vacsorának is.
A fügét fél centis szeletekre vágtam. A mogyorót, mandulát és diót összevágtam nagyobb darabokra és összekevertem sűrű mézzel, őrölt fahéjjal, és kevés jó gyümölcspálinkával. A szendvicssütő tálcájára sorakoztattam a fügeszeleteket, rájuk halmoztam a mézes magokat és rágrilleztem a gyümölcsre. Egy kehelybe sűrű joghurtot kanalaztam - görög joghurtot - és a tetejére tettem a karamellizákódott mézesfinomságos fügéket. Isteni.


Nem csak fügével működik a recept. Készíthetjük körtéből, almából, szilvából - ha van még -, narancsból is.Megjegyzések

Ms. Poppy üzenete…
A bolti joghurtok többsége majdhogynem ipari hulladék. Tele vannak ismeretlen anyagokkal, aromákkal, egyvalamit viszont garantáltan nagyítóval keresendő bennük: gyümölcsöt.

Hasonszőrű joghurtos finomságokat én is szívesen készítek, nem csak reggelire, hanem úgy nassolás céljára is.
Íme kettő: http://poppykonyha.blogspot.com/2010/08/gyors-joghurtos-finomsagok-barackkal.html

Látom, használatba vetted az új kelyheket. Igazán jól áll nekik a fotózás.:)
chriesi üzenete…
Csodálatos fotók! Én is csak natúr joghurtot veszek, ha még kapok fügét ezt meg is csinálom valamelyik nap reggelire.
duende üzenete…
Egyetértünk, Ms. Poppy!
És köszi! :) A linkeket is! :)


Chriesi: köszönöm szépen! Jó étvágyat hozzá! :)
Ági, aki főz üzenete…
GYÖ-NYÖ-RŰŰŰŰ! Ezek a fügék, ezek a fehérek! És a levek is a fejlécben. Ide járok gyönyörködni. Köszönöm!
Csibe üzenete…
De szépek! ...és milyen finom lehet!
Holnap reggel felugranék egy kis kóstolóra, piacozás előtt, vagy után :))
duende üzenete…
Én köszönöm, Ági! :) Nagyon aranyos vagy!


csibe: gyere! Komoly mondom! :)
szemirámisz üzenete…
Sajnos még sosem ettem friss fügét, de ahogy itt leírtad... huh, nagyon megkóstolnám most ezt a fügés joghurtot, tényleg isteni lehet!

Az üzleti joghurtokról inkább ne beszéljünk...Nálam az verte ki a biztosítokot, mikor az egyiken egyszer azt olvastam az összetevők közt, hogy KEKSZ AROMÁT tartalmaz !!!
Az meg milyen???

A képek szépek,mint mindig. :))
duende üzenete…
Szemirámisz: köszi szépen! :)

Talán majd egyszer megkóstolod. Nálunk a piacon is rengeteg helyen árulják, ahol nyaralni szoktunk a Balaton-felvidéken, ott is ért a kertben, és van egy barátom, akitől kaptam, náluk is van fügefa. Egyébként nyersen nem olyan jellegzetes ízű, kissé semleges. Én pl. jobban szeretem aszalva. De így meggrillezve, mézzel és magokkal nagyon finom volt.