2011. május 15., vasárnap

Tyűde'ropogósra sütött keszeg

.

A keszeget nagyon szeretem, de csak ha jól van elkészítve: vagyis igazánigazán ropogósra van sütve, jól be van irdalva. Mert így nem is marad szálka benne, csak a gerince. Az irdalás lényege, hogy egész a gerincig jó sűrűn bevagdossuk a hal húsát, így a kis hajszálnyi szálkákat átvágjuk, sülésnél pedig eltűnnek, mert olyan ropogóssá válnak.
A recept egyszerű: megtisztítjuk a halat a pikkelyektől, alaposan megmossuk a belsejét is, majd éles késsel jól beirdaljuk. Alaposan besózzuk, pirospaprikával elkevert lisztbe forgatjuk és olyan 1,5 - 2 cm magas olajban valahol a kisláng és a közepes láng között szép piros-ropogósra sütjük.



14 megjegyzés:

Ildinyó írta...

Jujjj de guszta! :) Imádom az így megsütött halakat!
Tudtad, hogy egyre több rajongód van, a Facebook-os oldaladon is? :D

duende írta...

Köszi Ildinyó! :)

Igen, múltkor véletlenül felmentem, és meglepődtem. :))

Mézeskalács írta...

Imádjuk!!! Egy pohár borral, maga a menyország!:)

duende írta...

Az bizony, Mézeskalács! :) Konkrétan szentgyörgyhegyi Killer-féle olaszrizlinget ittam hozzá. Isteni volt. Csak a Balaton hiányzott hozzá... :)

Citromhab írta...

Tyűde'szép és guszta lett!!
A bort én sem hagynám ki semmiképp:-))

Padparadsa írta...

Gyerekkoromba ettem ilyet utoljára! Persze akkoriban még olaszrizling nélkül... :)

chriesi írta...

Húú ez eszméletlen guszta!!!

Juli70 írta...

Gyerekkoromban rengeteget ettem ilyet, nagypapám nagy pecás volt a Balatonon. Annyi különbség volt csak, hogy szétkapart fokhagymával kevertük el a sót és azt dörzsöltük bele az irdalásba, utána jött a paprikás liszt. Isteni volt! :-)

Sallai írta...

és hány rajongód van azok közül, akik nincsenek a facebook-on, vagy ott vannak, csak nem jelölnek

:-))))

Puszik: Ildikó

duende írta...

Citromhab: :))) Köszi szépen! :)


Padparadsa: Én is régen ettem, aztán felfedeztem a héten, hogy a piacon a halasnál lehet kapni. Máskor is sütök majd keszeget, nagyon szeretem.


Chriesi: köszi szépen és nagyon finom volt!


Juli: köszi a tippet, legközelebb úgy sütöm, biztosan nagyon finom! :)


Ildikó: ó, remélem csak kedvelnek, illetve csak a receptjeimet kedvelik. :))

Roza írta...

Kedves Duende, annyira lélegzetelállító a blogod, hogy csak "papucs nélkül" mertem belépni....:)
Jól körülnézek és a másik blogodban is.
Kívánok további jó egészséget, örömet, sikert.
Üdv:
Roza

duende írta...

Roza: köszönöm szépen, aranyos vagy. Bár remélem, azért otthon érezted magad nálam. :)

Köszönöm nagyon és viszont kívánom Neked is! :)

Anikó írta...

Jézusom, gyönyörű a sült keszeg, mi is imádjuk, még a csontokat is el szoktam rágni, a kisebbeket persze. Nagyon jó ízű:-))))

duende írta...

Anikó: :)) én is rajongok érte! :)