A csicseriborsó méltánytalanul hanyagolt hüvelyes. Pedig rengeteg fehérjét és ásványi anyagot tartalmaz - úgy is mondhatnám, komlex energiaforrás. Ez csak az egyik szépsége. A másik az, hogy nagyon finom. Nagyon kemény termény, ezért főzés előtt minimum 24 órára áztassuk be, majd enyhén sós vízben főzzük 1 órán át. Vagy használhatunk konzerv csicserit is, tökéletesen jó és bármikor előkapható a spájzból.
A hummusz az arab vidékek jellegzetes étele. Egy kenőke, krém, kence. Pirított és krémesre alakított szezámmaggal - tahinivel - keverik össze a főtt, szintén krémesre darált csicseriborsót. Fűszerezik fokhagymával, sóval, citrommal, olívaolajjal, esetleg római köménnyel, díszítik olívaolajjal, pirospaprikával, koriander vagy petrezselyemzölddel.
A tahininek nagyon jellegzetes íze van, valójában ez határozza meg a hummusz ízét. A pirítástól a szezámmagok egy erőteljes mogyorós aromát kapnak. Így készül: száraz serpenyőben világosra pirítjuk a szezámmagokat (vigyázzunk, mert ha megég keserű lesz), aztán kávédarálóval egészen finomra őröljük, majd olívaolajjal egészen krémesre keverjük. Üvegben sokáig eláll ha teljesen ellepi az olaj.
Hozzávalók: 30 dkg száraz csicseriborsó beáztatva majd megfőzve (vagy 2 konzerv csicseri), 3 evőkanál tahini, 2 nagyobb gerezd fokhagyma, 3 cl olívaolaj, 1/2-1 kisebb citrom leve, só, és aki szereti egy kevés római kömény megőrölve. Valamint 3-4 evőkanál főzővízzel higítjuk. Mindezt jól elkeverjük robotgépben, tetejét olívaolajjal, pirospaprikával díszítjük. Tehetünk félre egész szemeket is, szépen mutat. Kóstoljunk az ízesítés során, olyanra készítsük, ami a szánk íze szerint való.Ha a turmixolás közben egy jégkockát is beledobunk a gépbe, még krémesebb, habosabb lesz a hummuszunk. Viszont ezt kalkuláljuk bele akkor a sűrűségébe, kevesebb főzővizet adjunk hozzá az elején.
14 megjegyzés:
Rábeszéltél!
Nálunk levesnek nagyon megy, szerintem úgy 2-3 hete főztem utoljára. De akkor ezt a nemlétezőt is kipróbálom:) (arab konyhából sajnos nem vagyok felkészült...)
Ja, és a képek...:))))
:))
Csak ritkán csinálok, mert mindig elfelejtem beáztatni! :(
Köszi Kata!
Belinkeltem Palócprovance-t, csak kattits a bordóval kiemeltre!
:))))))))))))))
így készítetted a citromtortát is?:D
(remélem láttad, hogy kiegészítettem a receptet)
Nem, holnap legyártom. Citromtorta nélkül lehet élni ugye, de érdemes?! :)))
És igen, láttam, köszi szépen! :)
Én egyszer csináltam ezer éve, de most megint kellene, mert nagyon szeretem. Majd megnézem a receptet.
A citromos spagettit még keresem :)
:))) Tényleg finom, csak úgy magában is a csicseri! A képek gyönyörűek! :)
:))
Köszi szépen Palócprovance! :)
ZinczyKa, majd meglesz. Amikor nem keresed. Legalábbis, én így szoktam járni... :))
Csicseriből nálunk legtöbbször: falafel!!!
Megnézem, Reni!
Egyszer ettem egy arab étteremben, de nekem nagyon száraz. Hátha te másképp csinálod.
még nincs fenn nálam, de ha érdekel, ez kicsit inspirál, hogy készítsem.
Megkívántam a hummuszt, de sehol sem kaptam tahinit. Eszembe jutott ez az írás, úgyhogy vettem helyette kávédarálót, és voila: lett hummuszom :) Köszönöm :)
Réka: nagyon szívesen! :) Jó hogy említetted, nekem is van a hűtőben még egy kis üvegcse fele, múltkorában én is gyártottam magamnak. El is kell használni már... :) Megvan a holnapi vacsi: hummusz lesz! :)
Megjegyzés küldése