2009. február 2., hétfő

Spaghetti al limone



Én úgy vagyok, hogy már százezer éve

nézem, amit meglátok hirtelen.

(József Attila)






Újabban sűrűn forgatom az olasz szakácskönyvemet. Régen vettem kézbe, viszont az 5 kedvenc szakácskönyvem-körkérdés kapcsán újra átlapoztam. Isteni receptek vannak benne!
A citromos spagettit már régóta eszem, mindig hangulat szerint. Ez viszont a könyvből való. Nagyon egyszerű, nagyon finom, nagyon gyors: 10 perces villám-étel. Citromrajongóknak! :-)


Hozzávalók 4 főre:
1/2 kg spagetti vagy linguini,
só,
frissen őrölt bors,
2 gerezd fokhagyma,
1 citrom,
4-5 dkg vaj,
4 dl tejszín,
kevés zsenge cukorborsó
vagy paraj vagy csalán
vagy brokkoli vagy spárga.




Fölteszek sok vizet forrni sóval. Míg a víz fölforr és a tészta megfő, a vajon megpárolom a vékony szeletekre vágott fokhagymát a cukorborsóval együtt. Aztán felöntöm tejszínnel, sózom, borsozom, a jól megmosott citromnak belereszelem a héját, de csak a sárga részét. Hagyom rotyogni, hogy besűrűsödjön kicsit a mártás, végül a citrom levét is hozzáadom. Körülbelül fél citrom leve mehet is rá. Nem baj ha sósabb-citromosabb a mártás, mert a tészta beszívja, ízletesebbnek kell lennie, úgy lesz jó. A cukorborsó el is hagyható, vagy nyáron a legfinomabb, frissen fejtett zsengéből.
Ennyi... fantasztikus finom.




Nigella Lawson variációja:

1/2 kg linguini,
4 tojás sárgája,
2 dl sűrű tejszín,
só,
1 egész citrom reszelt héja,
1 kisebb egész citrom leve,
reszelt parmezán.

A tojássárgájákat krémesre keverjük, hozzáöntjük a tejszínt, belereszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk a levét, parmezánt reszelünk bele. Ebbe forgatjuk a lecsepegtetett forró tésztát. Duende verzió: én a parmezánt elhagynám.

David Rocco citromos spagettije:

Hozzávalók 4 főre:
1 csomag spagetti tészta (0,5 kg),
1 gerezd fokhagyma,
2 citrom frissen kifacsart leve,
5 evőkanál extraszűz olíva olaj,
a 2 citrom reszelt héja,
1 csokor petrezselyem,
20 dkg parmezán finomra reszelve.



Tegyük fel a tésztát sós, forrásban lévő vízbe főni. Egy nagy tálat - amibe majd kiszedjük a spagettit - kenjünk ki a félbevágott fokhagymagerezddel, mint mikor fokhagymát kenünk a pirítósra. A gerezdet dobjuk ki (szerintem tegyük félre, jó lesz levesbe vagy más ételbe). Reszeljük a tálba a citromok héját. Facsarjuk a tálba a két citrom levét (az olasz citrom édes! én a nálunk kapható citromból csak egynek, maximum másfélnek facsarnám a levét a tálba), majd csorgassuk hozzá az olívaolajat, állandó keverés mellett, míg a két folyadék jól összevegyül. Aprítsuk fel a petrezselymet is, azt is adjuk a többihez. A parmezán több mint felét is, és kevés sót is belekeverünk. Az al dentére főtt spagettit rászedjük a citromos mártásra, kevés főzővizet is teszünk rá. Jól elkeverjük. Tálaláskor a maradék parmezánnal megszórjuk.



15 megjegyzés:

ManóAnyó írta...

Nagyon ritkán készítek tésztaételeket, de ez tetszik. Talán a citrom miatt... Azt hiszem kipróbálom.

Névtelen írta...

Hát ide lett a jó Attila :) Jól van ez így.
Imádom a citromos spagettit, nekem ugyan másik receptem van, de hmmm holnap kellene főznöm :D

duende írta...

Nagyon fincsi, ManóAnyó!:)
Én asszem most vacsira is csinálok egy adaggal...

duende írta...

ZinczyKa, elárulod nekem?
Tedd föl a blogodra, ha gondolod, úgy is jó lesz! :)

duende írta...

Mamma olyan aranyos volt, hogy kiigazított. Szóval spaghetti al limone a cím. A képeken már marad a citrone. Olasz, 'a la duende... :))

Kata írta...

Na, nekem is másik változatom van erre, csak az a baj, hogy a fiúk nem órajonganak érte, de én függő lettem tőle...és be sem írtam a függőségeimbe (ezt sem)...;)))

Névtelen írta...

Előkotrom, ígérem.

duende írta...

Tedd föl a blogodra Kata! Mindenfajta citromos spagettire vevő vagyok!!! :)))

sedith írta...

Hmmm, bizony, jól hangzik! Én is már annyiféle mártást kitaláltam tészta mell, főleg, amikor diétáztam, de ez nem is jutott eszembe. Igaz, a diétában tejszínnel nem ehezzem volna, no de most... ;)
Írok nemsokára a blogban a tárkonyról (is), jó?
Edith

sedith írta...

Jajj, bocs', hogy ennyi hibát követtem el abban a pár mondatban! Szóval: mellé és ehettem. :-$
Edith

duende írta...

Jó! Köszi! A hugoméknak a kertjében nyáron rengeteg tárkony van, annyira isteni!

Kata írta...

Képzeljétek el, én tavaly nyáron tettem cserépbe (többek közt) tárkonyt is, és nem volt semmi illata...teljesen ki voltam akadva:( Azután valahol olvastam, hogy nem minden tárkony egyforma, ti mit tudtok erről?

erős ildikó írta...

Látom, megint korán keltél, vagy későn feküdtél, mire én bekapcsolom a gépem, Nálad már posztolva is egy újabb finomság.
Nekem minden tésztás dolog bejön, párom meg a zöldborsóért van oda, szóval ez egy jó kis ebéd (lesz egyszer nálunk is.)

duende írta...

Nem sokat, Kata, de biztosan a tárkonynak is, mint minden növénynek, több fajtája is lehet. Gondolom. Az is lehet, hogy következő éven lesz erősebb, illatosabb. A kintlét tesz jót neki, mint minden fűszernövénynek.

duende írta...

Korán keltem (1/2 7-kor) és későn feküdtem (éjjel 2-kor), eltaláltad! :)