Laktató egytálételek utáni második fogásként sokszor és szívesen készítek daramorzsókát. Mert egyszerű, finom, gyors és nem macerás. És persze, még olcsó is. Csupa jó tulajdonság, egyben. Four in one.
Hozzávalók 3 főre egy leves után:
- 14 dkg rétesliszt,
- 4 dkg sima liszt,
- 1 dl tej,
- 1,5 dl víz,
- 6 dkg kristálycukor,
2 vaníliáscukor,
1/4 mokkáskanál só,
egy marék mazsola,
reszelt citromhéj, - 2 nagy vagy 3 kicsi tojás,
- 5 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj.
Egy nagyobb kimérőkancsóban csomómentesre elkeverem a réteslisztet, a lisztet a tejjel, vízzel, a cukorral, sóval és a mazsolával. Hagyom állni egy órát.
Mielőtt sütném, belekeverem a tojások sárgáját is, és reszelek bele citromhéjat is. A fehérjéket habverővel félig felverem, majd hozzáadom a vaníliás cukrokat is, és közepesen kemény habbá verem. Nem kell olyan keményre, mintha habcsókot csinálnánk, de azért legyen tartása. Aztán a habot finoman elkeverem a többi, kikevert hozzávalóval. Egy közepes tepsit kiolajozok (jó bőven), és beleöntöm a masszát. Forró sütőbe, 220 fokra, alsó-felső sütésre teszem. Körülbelül 10 perc után kiveszem a tepsit, és egy fa lapáttal felvakarom a lepirult darát, és össze is töröm kisebb darabokra. Visszateszem a sütőbe eggyel följebbi rácsra, és addig pirítom, míg szép aranybarna lesz a nagyja. Ez még olyan 5 perc. Sokáig sem szabad sütni, mert akkor nagyon kiszáradhat. Porcukorral, vagy valamilyen finom lekvárral tálalom.
9 megjegyzés:
Korán keltél! :)
Pont azon merengtem, mit süssek holnap az Ifjúságnak, más tudom a választ...:)
Cicóka ébresztett hajnali 1/2 5-kor! :))
Pont egy héttel ezelőtt volt nálunk (egy másik verzió), de megismételve, rajta is van valahol a blogomon...
A tied is hasonló állagú lehet a kép szerint. jól néz ki:)
Megtaláltam a tiédet, Kata! Az is isteni gusztusos! A tiédben nincs liszt, ahogy olvastam.
Igen, és egy kicsit nagyobb adag - 4 személyes, de múlt pénteken a két "fiúval" majdnem sikerült az összeset megegyük:)
Lehet, hogy legközelebb megpróbálkozok fele liszt-fele grízzel, aztán majd beszámolok.
De régen ettem!
nemrég volt téma vagy rosszul emlékszem?
Micsoda, Reni?
Ez tényleg ötletes így készíteni :)
Megjegyzés küldése