2009. május 26., kedd

Nyári cukorborsóleves


... előszedem a kapát, kosarat, és lemegyek a konyhakertbe. Zöldséglevest főzök ebédre, s ez ilyenkor nyár végén olyan ünnep, amelynél nagyobbat nem ismerek. A szemétleves fogalmáért az öreg arácsi parasztasszonynak tartozom hálával. Ő volt az, aki kosarával a kertbe ment, összeszedte, amit talált, és amikor azt kérdeztem, ugyan mi lesz belőle, azt mondta: a kert egész szemetjét belerakom. Azt a zamatot, amit az ételnek ő adni tudott, sohasem értem el. Pedig nyugodtan mondhatom, hogy évekig próbálkoztam vele. Nem a zöldség sokaságán és minőségén múlott. Az ő levese, ha valamihez hasonlítani kellene, olyan volt, mint a bor. Már illatától is kóválygott a fejem. De megvolt benne az a nyájas szelídség, aminek a jól elkészített zöldséglevest mindig jellemeznie kell. Színe rózsaszín arany, a vetemény sem puha, sem kemény, a répa magába szívta a káposzta, a paprika, a karalábé ízét, mégis répa maradt, mint ahogy az eszményi közösségben mindenki egyéniség, mégis mindenki együvé tartozik.
... lassan munkába fogok. Kibontom a sárgarépa ágyat, gondosan megkeresem a fejlett, vastag gyökereket. Két-három karottát is szedek, petrezselymet, gyökeret és zöldjét, paszternákot, amit nem engednék el semmi pénzért. Ezután jön a póré, a kelkáposzta, a zeller gyökere, zöldje, karalábé, egy kis karfiol. Hagymából a legjobb lesz az apró, dió nagyságú ezüsthagyma, elég belőle kettő, a fokhagymából egy. Két szép zöldpaprika, egy piros paradicsom, s hogy az ünnep teljes legyen, egy marék frissen fejtett bab. A kútnál megmosom és megtisztítom. A csillogó ezüst vízben ragyog a sok levél és gyökér. Most már megrakhatom a tüzet.

(Hamvas Béla: A Babérligetkönyv - A konyhakert) 




A tavaszi-nyári cukorborsóleves. Nagyon szeretem. Bárhogy is legyen elkészítve. Amit leírok, csak a mai változat. A recept végén majd megemlítem a többit is.

Hozzávalók 4 főre:
80-90 dkg csöves cukorborsó,
1 csokor tavaszi új zöldség (sárgarépa és fehérrépa),
1 csokor petrezselyemzöld,
kb. 10 darab borsóhüvely,
só,
2 csapott teáskanál kristálycukor,
1 mokkáskanál ételízesítő,
1-2 dl tej (elhagyható),
2 dkg vaj,
1 mokkáskanál olaj,
1 evőkanál liszt.
A galuskához:
1 tojás,
1 dl víz,
annyi liszt, amennyivel nokedlitésztánál kicsit sűrűbb állagot kapunk.

A borsót kifejtettem, pár darab szebb csövet megmostam és fehér cérnával összekötöttem. A zöldségeket körömkefével megmostam - ilyenkor még annyira zsengék, hogy zöldséghámozót nem használok. A fehérrépáról a zöldjét levágtam és apróra vágtam. A borsót a vajon és az olajon a karikákra vágott zöldségekkel együtt kevés sóval pár percig pároltam, aztán liszttel meghintettem. Együtt pirítottam 1 percig, majd kis adagokban hideg vízzel felöntöttem. Ételízesítőt (vagy zöldségalaplét vagy leveskockát), sót, cukrot adtam hozzá, és a felvágott petrezselyemzöldet is beletettem, valamint az összekötözött borsóhüvelyeket.
Közben gyorsan elkészítettem a galuskát. A kissé megsózott tojáshoz lisztet kevertem egy mélytányérban. Annyit, hogy nokedlitésztánál kicsit sűrűbb legyen. Mikor a leves készen volt - ez úgy a forrás után 10 perccel meg is van -, a nokedlitésztát egy evőeszközös késsel a tányér széléről kis galuskák formájában beleszaggattam. Mikor újra rendesen forrt, a tejet is beleöntöttem. Hagytam felforrni ismét, majd 2 perc múlva el is zártam alatta a lángot. A leves elkészült.
Ezt a levest szoktam tej nélkül is készíteni. Sőt. Ezt a levest szoktam csak cukorborsóból is készíteni - tejesen is, tej nélkül is. A cukor mindenképpen kell bele. Anélkül fele olyan finom sincs.

12 megjegyzés:

Renata Kalman írta...

Nagyon tetszik!
Hamvas terén is lemaradásom van...

Ancsika írta...

Az a helyzet a borsóval, hogy én szinte egész nyáron elélnék borsó levesen (meg lecsón, meg görögdinnyén) Egyszerüen nem tudom megunni!!!

trinity írta...

Légyszi kukkants be hozzám- meglepetés vár!

duende írta...

Renáta, köszi! És nagyon gyors és finom levese!

duende írta...

Mian - most megleptél. Nekem is ezek a gyengéim! :))))

duende írta...

Kukkantottam, Trin. És még egyszer köszönöm! :)

Katy írta...

Ezt a levest meg kell probálnom. Itt mos már melegek vannak. Anyu pedig szereti a levest nagyon.
Lassan már ide is költözöm :-)

erős ildikó írta...

Hát tudod mit? Nálad még ezt a borsólevest is megkóstolnám, pedig tudod, hogy nem rajongok az édes zöldségekért. De ez gyönyörű! (Párom meg imádja...)
És a Hamvas-idézet is megint örömet okozott!

duende írta...

Katy, őszintén ajánlhatom. És igazán magyaros - Horváth Ilona jó régi szakácskönyvéből való. Egyszerű, gyorsan kész van, és nagyon-nagyon finom! :)

duende írta...

:))

És szerintem ízlene is, Napmátka! :)
Én sem annyira szeretem, ha egy zöldséges étel édeskés. De ez a leves karakteresen az, szóval valahogy más kategória. A cukor még kihozza az édes ízt, és teljessé, kerekké teszi. Nagyon finom és egyszerű leves.

Igen, tudom, és örülök neki. Én is nagyon szeretem. Hamvas nekem csúcs. :)

Névtelen írta...

Kedves cukorborsó!
Ha nem csöves, hanem mirelit cukorborsóval főzöm meg a levest, hány dkg borsóval főzzem a levest? kb. a felével?
Valamint mennyi vízzel öntötted fel a levest és mennyi fehér és sárgarépát tettél bele?
Ha snidlinget tennék bele nem rontaná el az összhatást?
Várom mielőbbi válaszodat!

duende írta...

Igen, körülbelül a fele. Olyan 40 dkg tisztán borsóból.
Az egy piaci csokor vegyeszöldség az kb. 3-4 kicsi friss sárgarépa és 2 kicsi szál friss, új fehérrépa. Tehát nem a multikban kapható óriásméret, hanem a zsenge friss gyökérzöldség.
Hű, mennyi vízzel? Jó kérdés. Körülbelül 1,5 literrel.
Én nem tennék bele snidlinget. :)