Az indiai házisajt, a PANÍR
Csak egyetlen könyvet érdemes olvasnunk: a szívünket.
(Ácsán Cshá)
Pár nappal ezelőtt rákattintottam Vegavarázs oldalára. Osztán úgy jártam, hogy ott is ragadtam... Megolvastam az összes receptjét, és nagyon tetszettek. Ezzel az indiai sajttal - panírnak hívják - már régóta kacérkodtam. Csak nem mertem megcsinálni eddig. Nem is tudom... Valami érthetetlen misztikum övezi nálam az indiai ételeket. Hogy miért? Ki tudja? Vegavarázs viszont nagyon egyszerűen és érthetően írta le, hogyan is kell elkészíteni ezt a friss savósajtot. Fölbátorodtam. És ma vettem házi tejet, és meg is csináltam. Az egész művelet nem tartott negyedóránál tovább. Abból is az volt a legtöbb idő, míg fölforrt a tej. Köszönöm szépen a receptet! :)
Bár belinkeltem Vegavarázs oldalát, azért én is leírom.
Hozzávalók: 2 liter házi tej (ha nem kapunk, akkor a 3,6-os zsírtartalmú), 6 evőkanál citromlé vagy 1 teáskanál citromasav vagy 2-3 evőkanál 10%-os ecet, egy vékony vászonagyag.
Előkészítünk egy nagy tálat. Ráhelyezünk egy szűrőt, amit kibélelünk a vékony vászonanyaggal. A tejet fölforraljuk egy lábosban. Mikor forr, lekapcsoljuk a lángot alatta és beletesszük a citromlé harmadát-felét. Kevergetjük. Mikor már elég sok sajt kicsapódott, teszünk még hozzá citromlevet. Végig finoman-lazán kevergetjük csak, csak annyira, hogy lássuk, készen van-e. Akkor van készen, mikor már jól elkülöníthetően látszik az áttetszős-zöldes-sárgás savó. Azért kell több részletben hozzáadni a savanyítóanyagot, mert ha egyszerre tesszük bele, nem is csapódik ki teljesen és nagyon szemcsés, száraz lesz majd a panír és az nem finom. Mikor készen van, az előkészített szűrőbe öntjük a lábos tartalmát. Hagyjuk pár percig csöpögni, aztán folyó víz alatt leöblítjük. Alaposan megtekergetjük-szorítjuk az anyagban a túrót, jól kinyomkodjuk. Egyből össze is áll, de csak olyan lazán. Ezért pár óráig még bennhagyjuk a gézanyagban egy formában (kis tálkában), és nehezékkel lenyomva tesszük hűtőbe. Pár óra elteltével szépen összeáll, teljesen vékonyan is szeletelhető. Készítettem is egy ilyen képet - jól látszik, milyen vékony szeleteket tudtam vágni belőle. A képen már a grillezett sajt látható. Nagyon finom grillezve, ropogós. Isteni. Megsóztam és kevés olívaolajban megsütöttem.
Aztán mindjárt fellelkesültem, és készítettem egy egyszerű nyársat is, vargányával, újhagymával, fokhagymával, paradicsommal és a sajttal, természetesen. Csak sóztam és rozmaringot dobtam mellé, no meg kevés olívaolajat alá. Ez a sajt azért is fantasztikus, mert süthető, főzhető - nem folyik szét, megtartja az alakját. Így só nélkül, natúran is nagyon jóízű. De bárhogy ízesíthetjük. Keverhetünk hozzá zöldfűszereket, fokhagymát - bármit, mielőtt kicsapatnánk a citrommal. Sőt, sózhatjuk is a tejet. Kecsketejből is készíthető.
Ez a sajt szépen kockákra vágható, ezért fűszeres olívaolajban is tárolható, fantasztikus íze lesz szerintem. Friss salátákra nagyszerű lehet, az olajat pedig az öntetbe használhatjuk fel. Ezen kívül, Vegavarázsnál vannak indiai receptek is, amikbe használják ezt a sajtot. Majd elkészítek egy olyan ételt is, ez még csak az első próbálkozásom volt. :)
És hogy még könnyebben menjen, itt egy video is:
Megjegyzések
Megosztom egy kudarcomat nyomban: az első sajtkészítésnél tiszta konyharuhában csöpögött a sajt 3 napig...
Igenám, de öblítő is volt a mosógépben a mosásnál szokásom szerint!!!
Az egész zöldfűszeres sajt ment a kukába, mert borzadályos öblítőízt vett át:(((((( Az valami iszonyatos volt......
A nagy helyzet az, hogy megint nem bírok húst enni. Már két hete. Szóval újítanom kell! :)
:))))) Húúú, el tudom képzelni, brrr. :)))
Most lehet kapni vékony nyári anyagokat a méteráru boltokban. Érdemes körülnézni.
Nem, sajna mostanában nem volt időnk gomászni menni... pedig rengeteg van. Talán majd jövő héten. :))
:DDDDD
(az ételről már leírták a többiek a tutit) :)
Kérdésem lenne viszont: szted jó hozzá a pelenka? Csöpögtetni? és nálunk csak 3,5%-os tej van. Számít vajon az az 1%??? :)
Egyszer kipróbálom én is a panírt, mert az orda, ha összeáll is, azért egy morzsolódós valami, szóval, kissé másabb, mint ez. Grillezve és nyárson is el tudnám képzelni magam előtt... akár most is!;)
Puszi
Megnézem a pakorádat is! :))
Miket ír Hémangi? :))
Próbáld ki Edit, nagyon egyszerű, és finom. És neked már van gyakorlatod is, az ordával, ezt talán még egyszerűbb is elkészíteni!
Zseniális, köszönöm! A grillezhetőségtől egyenesen lázba jöttem!
Niki
Igen, abszolút klasszul variálható és ízesíthető! Először így natúran akartam megkóstolni. Aztán majd én is variálom. :)
www.lal.hu
De jó, megnéztem az oldalt. A kiadáson kívül van csomagküldő szolgálat is. Fogok fűszereket rendelni! :)
Ha jól látom, indiai, vallási jellegű könyveket ad ki elsősorban a kiadó, uyge?
A Bhagavad Gita nekem is megvan, majdnem a teljes sorozat.
Nem csupán vallásos könyveket adunk ki, hanem olyanokat is, melyek a kultúránkhoz tartoznak. Pl. szakácskönyvet :-), jógakönyvet, személyiségfejlesztő könyveket. Most pedig egy ájurvéda könyv szövegét csiszolgatom éppen. Egy angol nyelvű kiadvány fordítása, és a legjobb ájurvéda könyv, amit valaha láttam. Nagyon gyakorlatias és használható.
És köszönöm. :)
Hú, az ayurvéda nagyon érdekes dolog. Fantasztikus tudomány. Én Deepak Chopra könyvét olvastam erről az ősi gyógyászati és étkezési módszerről. Nekem az is nagyon tetszett. De majd nézem az oldalt, mikor jelnik meg! .)
Én majdnem 100%-os vata típus vagyok.
Kiu
Rendes, igazi házitejet használtál?
Vagy boltit?
Házitejnél "rendes" túró képződik. :)
kíváncsi lettem, hogy a műtej (bolti, 1.5 ös) hogyan reagál erre a folyamatra és ugyanaz történt mint a 2.8 as bionál.
Cserpes tejjel fogok próbálkozni legközelebb.
Kia
Én épp csak kevegetem, miután beleöntöttem a citromlét. Csak lazán húzok egyet-kettőt a tetején, nem kavarom nagyon szét.
És épp csak annyi időre hagyom a tűzhelyen, míg kicsapódik, aztán veszem is le.
Épp most írtam Hémanginak, mert nem sikerült a sajt. Nem volt citromom, így citromsavval próbálkoztam az ő receptje alapján megadott mennyiséggel és egyszerűen nem csapódott ki semmi. Volt még a hűtőben maradék fél citromom, annak a levét is hozzáadtam, de akkor sem indult be a folyamat. Ráadásul házitejjel vágtam bele. Egyszerűen nem értem... Most itt állok két liter felforralt, sárgás-savanykás tejjel és nem tudom mit kezdhetnék vele, mert nincs szívem kidobni...
Üdv: Piroska
Én sem értem... Hm...
Két ötletem van:
1. átmenni a szomszédhoz 2 db citromért
2. a citromsavat kevés vízzel feloldani és úgy adni a tejhez.
Szóval én megpróbálnám még egyszer. Citromból például kell a két citrom leve körülbelül a 2 liter tejhez. Citromsavból nem tudom mennyi kell, de szerintem anyni lehet csak a baj, hogy keveset adtál hozzá. Próbáld mégegyszer, hátha!
A savanyú íz a kész sajton egyébként egyáltalán nem érződik, ha esetleg ettől félsz!
Én mindig citrommal csinálom egyébként - csak azért mert most is kb. másfél kiló van itthon... :)) Citromimádó vagyok, az a helyzet! :))
Örülök hogy sikerült! :)
Ma csináltam először panírt, finom lett. Érdekelne a véleményetek az alábbi kérdésekben:
-Szerintetek lehet-e sóoldatba tenni? Esetleg tovább eláll-e így?
-Lehet e füstölni? vajon mennyi ideig? Füstölés után elállna-e hűtés nélkül?
Előre is köszönöm.
Krisztián
Nem hiszem, hogy elállna hűtés nélkül, ez egy gyors füstölés,valójában csak ízt és kérget ad a sajtnak. Lehet sós vízbe is tenni, próbáltam, de nem sokat változtat a sajt ízén, és úgy sem áll el jobban. Indiában egyébként mindig frissen készítenek egy akkora adagot, ami azonnal vagy pár napon belül elfogy. Mert hát tényleg nem sok munka, nem sok idő. Ha elállósabb sajtot szeretnél, akkor szerintem a hagyományos sajtkészítés módszereit lenne érdemes tanulmányoznod talán.