Sült tejfölös-morzsás fejessaláta
Honnan jön ez az allegria, a színeid, az életörömöd? Tudakolta Trockij.
A halál közeléből, felelte Frida.
(Slavenka Drakulic: Frida, avagy a fájdalomról)
A világ egyik legegyszerűbb körete. Ma találtam Rézi néni "Igazi magyar konyha" című művében ami megjegyzem az 1800-as évek végén adatott ki először, bizony. Tegnap csirkét sütöttem - a köret elfogyott, hús még maradt. Ma ezzel a körettel tálaltam.
Elkészítés: Személyenként végy egy szép fejes salátát, vágd négybe, alaposan mosd meg és forrásban lévő sós vízbe dobd 1/2 percre. Tűzálló tálat vajazz ki, tedd bele a salátanegyedeket, öntözd meg tejföllel, picit sózd meg, szórj rá kenyérmorzsát és forró sütőben éppen csak rottyantsd össze.
Egészen remek. Könnyű diétás fogás. A morzsát én frissen készítettem szikkadt fehérkenyér beléből robotgéppel. Így nagyobb darabos lett és istenien ropogósra sült meg. Ha javasolhatok, akkor ezt az egyet. Mert nagyon egyszerű étel, így igazán megérdemli, hogy a legjobbat hozzuk ki belőle. Azt pedig frissen készített, szikkadt kenyérbélből készült nagyszemű morzsával lehet. A bolti, száraz és apró kenyérmorzsa nem alkalmas ehhez a csodás körethez. Ha valakinek nincs késes robotgépe, akkor tépkedje apró darabokra a kenyeret és késsel
Ezt az ételt ajánlom úgy is, hogy kevés fetát is elmorzsolhatunk a salátalevelekre. Aztán tejfölözzük és morzsázzuk.
Megjegyzések
Próbáltam rákeresni nagy lendülettel a receptre, de egyenlőre nem találtam!
sebaj, nem adom fel!
:)
Nagyon tetszik!
Mónika, a főzelékeknél találod, "fejes saláta tejfölösen", illetve "kötött saláta" néven.
Padparadsa, köszi szépen! :)
Úgy is meg lehet szerintem bolondítani, ha icipici méz-balzsamecet keverékével meglocsolja az ember és úgy tejfölözi-morzsázza. De a fetát is nagyon jónak érzem még hozzá. De így egyszerűen is kiváló volt!
:)
(darabokban)
Felhőlánynak igaza van!
Ha csak a receptet olvastam volna nem dobogtatta volna meg a szívem, de így ahogy te tálaltad, teljesen más!
Biztos találsz még pár receptet amit új-köntösbe tálalva be tudsz mutatni nekünk, Rézi néni remekei közül!
:)
Ízlésszíndróma, ha azt szereted, ez is fog ízleni! :)
Joli: Így igaz! :)
A felvezető gondolat meg nagyon szép...
Nekem is nagyon tetszik a hozzávalók-os kép (hú, de hülyén írtam le) és a virágocskád is! :)
János: köszönöm, aranyos vagy. :) Pedig ha tudnád, mivel fotózok... Nem elég hogy mivel, de már fél éve törött is. :))
Nekem is új volt tegnapig, csak frissen szoktam készíteni is, enni is eddig a fejes salátát. De nagyon meglepődtem, mert tényleg finom volt így köretként is.
Tetszik? nekem is. Ebből a zen gyűjteményből még akarok majd idézni, nagyon jókat találtam. És a hétvégés bejegyzésed kapcsán eszembe jutott Aldous Huxley egyik könyve, vagyis két könyve, a Móksa, a tudat határai és az Észlelés kapui. Újra bele fogok olvasni ezekbe, jó hogy eszembe jutott a hétvégi partytokról.
Ildinyó, nagyon szívesen! :) Képzeld, az a virágocska egy 15-ször 15 cm-es nagy üvegkocka vázában áll, egy kazalnyi van belőle, gyönyörű! Imádom a gólyahírt és így egy regementtel belőle valami lélekzetelállító! :)
Nem lett nagyon szottyos a salátalevél?
Édes és Keserű: fura módon nem. Persze nem olyan mint frissen, de nem is lett szottyos. Tényleg meglepően jó! Finom húshoz, halhoz szerintem fantasztikus és könnyű köret. Engem is meglepett! :)