2009. január 30., péntek

Zöldségreneszánsz: a kerekrépa és a csicsóka



Van egy tartozásom. A kerekrépa, vagy tarlórépa fotóját ígértem.
Ma végre volt a piacon, mert a kerekrépát nálunk is csak olyan árusoknál lehet találni, akik saját kiskertjükben termelik meg. Nagykereskedőknél nem kapni. Amint a répán látszik is, biotermény. Nem a legszebb, de permetszert nem látott.
Tehát igy néz ki. A savanyított répát ebből készítik, hasonlóan mint a savanyú káposztát. Csak vastagabb csíkokra vágják. Az íze nagyon kellemes, kicsit csípőskés - hasonlít a retekére. És kicsit a káposztáéra is - olyasmi, mintha a kettő kombinációja lenne. Nyersen salátának is finom, vagy akár szendvicsekre, mint a retek. Készítenek belőle főzeléket is, levest is, egytálételt is - amit én savanyú répa néven közöltem pár napja.

A másik zöldségféle a csicsóka. Már a neve is belopta magát a szívembe. Olyan jó hangzása van, jó kimondani is: csicsóka. Mint a madárcsicsergés, olyan.
Ez a zöldségféle is csak pár éve éli újra reneszánszát. Pedig nagyon egészséges, és szinte bárhol megél, kiirtani is alig lehet. Sok gyógyhatása is van, és nyersen fogyasztva jobb mint bármilyen mű-vitamin. Nagyon finom az íze, kissé édeskés, kissé olajos, mégis roppanós-friss. Nem beszélve arról, hogy nagyon olcsó is. Dulminánál olvastam sok finom csicsókás receptet. Én leginkább csak nyersen elrágcsálom. Külsőre egészen olyan, mint a gyömbér. Wikipédia a csicsókáról itt.

6 megjegyzés:

Gabah írta...

Jééééé, akkor hát otthon is létezik! (Persze, szabolcsiként hogy is tudhattam volna!)
Duende, nagyon örülök, hogy felraktad ezt a képet, és hogy korábban írtál erről a répáról!
Nálunk, itt Friuliban gyakorlatilag "nemzeti étel"!Törkölyben áztatják, és csak azután főzzükik meg. Isteni! Igazi téli étel, a slow food csillaga! :-)))
Cotechinohoz (belsőségekből, sertésbőrből és egy kevés értéktelenebb sertéshúsból készült, vastagbélbe töltött "hurkaféle") esszük köretként.
No, most, hogy tudom, hogy létezik otthon is, írok majd róla. A levest pedig megjegyzem és a következő télen kipróbálom!
Köszönöm, köszönöm, köszönöm!
:-)

duende írta...

Igazán nincs mit! :-))
Itt nálunk zalában jobban megy, mint a székelykáposzta. Főztük már bográcsban is, isteni!
Ha írsz róla, én meg majd a tiédet fogom kipróbálni. Végül is, hurka nálunk is van! Meg törköly is! :-))

Renata Kalman írta...

Kössz a fotót!
Így mintha rémlene, hogy állatoknak termesztették volna a faluban, ahol felnőttem.

A csicsóka: rengeteg van nálunk, de rajtam kívül senki nem akar belőle enni...:(

Kata írta...

Végre tudom, miről beszéltek:) A csicsókát azt árulják nálunk a piacon, jó drágán...úgy rémlik, jóval 300 ft felett volt az ára...

erős ildikó írta...

Köszi a bejegyzést!
Kerekrépa: én is láttam már régebben, de még sosem készítettem belőle ételt. Majd figyelni fogom. Sajnos mifelénk (Budafokon) nem tűnik fel sem ez, sem a régen vágyott csicsóka, pedig Dulmina már igencsak kedvet csinált hozzá. Vidéki portánkon majd megpróbálkozom a termesztésükkel, ha lesz alapanyagom.

duende írta...

Szívesen, Lányok! :-)