2009. március 24., kedd

Medvehagymás-zabpelyhes cukkinileves



Múltkor segített a párom az ebédkészítésnél. Kiflikrumpliból készítettem salátát, ő tisztogatta meg a kis darabokat. A közepénél kezdte unni. Aztán túljutott a holtponton... Elkezdett beszélgetni a krumlicskákhoz. És darabonként megmutatta őket nekem: "nézd, ez milyen szép szabályos! Ez meg olyan, mint egy behajlított ujj! Ez milyen makacs - nem engedi a héját." Én meg csak mosolyogtam magamban...


Igen, tudom... gondoltam magamban. Minden darab más és más. Mindnek megvan a szépsége. Rácsodálkozunk a föld ajándékaira, ha hagyunk rá időt és teret is. Látjuk őket, személyes ismeretséget kötünk. Így van ez. Beszélgetünk a sárgarépával, a hagymával, a borsószemekkel, mikor fejtjük őket...

Ezért olyan jó ízű a magunk főzte étel.
A magunk szedte erdőajándék, a kiskertben megtermett finomság, a fa érlelte kerti gyümölcs. Tekintetünkkel és szeretetünkkel tápláljuk őket.





Ezt a receptet is az egyik kedvenc szakácskönyvemben találtam - a Planétásban - csak módosítottam rajta. Egyrészt mert most van szezonja a medvehagymának, másrészt mert nagyon olcsó és szép cukkinit kaptam.

Hozzávalók 4 főre:
1 közepes fej vöröshagyma,
40 dkg cukkini,
4 evőkanál zabpehely,
1 maréknyi medvehagyma,
3 dkg vaj vagy olaj,
1 teáskanálnyi olívaolaj,
só,
1 teáskanál ételízesítő (vagy csonleves annak, aki nem böjtöl vagy nem vega),
pár löttyintésnyi tejszín - ez el is hagyható.

A vajon és olívaolajon kevés sóval üvegesre pároltam a félkarikákra vágott vöröshagymát - a zabpehellyel együtt. Aztán felöntöttem vízzel. Sóztam, ételízesítőt tettem bele és az apróra vágott medvehagymát is hozzáadtam. Közben apróbb kockákra vágtam a cukkinit. A levest hagytam forrni 10 percig, utána tettem bele a cukkinikockákat. Körülbelül 5 perc fővés elég, mert a cukkini könnyen puhul. És már kész is a leves.
Tálaláskor megcsepegtethetjük kevés tejszínnel is.

Ez egy nagyon finom gyorsleves. Az eredeti póréhagymával készül (cukkini nélkül), azzal is nagyon finom. De megfőzhetjük laskára vágott spenóttal is.

12 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Megint gyönyörűek a képeid és jó volt olvasni a bevezetőt is!
Már én is vágyok valamilyen medvehagymás finomságra, hiszen épp itt az ideje!

sedith írta...

Szia!
Nagyon jól hangzik a levesed! Egy baj van csak vele. Illetve kettő. De persze, csak az én szemszögemből:
1. Itt csakis ősszel olcsó a cukkini, amikor a piacon veszem meg a nénitől, de akkor annyira olcsó, hogy szégyellek csak annyit fizetni érte. Ha üzletből kellene venni, most, akkor röhejesen magas árat kérnének.
2. Itt medvehagymát nem lehet kapni. Mármint a piacon. Áprilisban szoktam magam szedni az erdőn, de ilyen "tavasz" mellett nem tudom, mikor lesz erdőlátogatás és vele együtt medvehagyma!
Puszi

ManóAnyó írta...

Holnapra valami jó kis levest keresgéltem, most meg is találtam. Úgy vélem nagyon finom lehet!

trinity írta...

Nekem akkor szerencsém volt, nem is gondoltam-120 ft-ért 2 szép, közepes méretű cukkinit vettem...
Különleges a leves, tetszik...De amit irigylek: ez az élettempó, amit meg tudtok valósítani...Bárcsak nálunk is lehetne, de mi benne vagyunk az "őrületben". Remélem, nem örökké-de sajnos, nem csupán elhatározás kérdése..Azért jó olvasni, hogy van ilyen is...Ez a célom:)

duende írta...

Köszönöm, Napmátka!
Biztosan ti tudtok szedni magatok is ott a vidéki porta környékén. Én a piacon vettem, a kedvenc bio gazdámtól.

duende írta...

Variálj rajta, Edit. Az eredeti recept nem medvehagymás, hanem snidlinges és petrezselyemzöldes. Úgy is finom!

duende írta...

Kedves Manóanyó! Tényleg nagyon ízletes leves, pedig nagyon egyszerű... :)

duende írta...

Az élettempó valójában szükségszerűségből fakad... A férjem háromnaponta dolgozik, mert 24 óráznak. Ezért főzök olyan gyakran. Én meg itthon dolgozom, mivel munkahelyre esélyem sincs. Úgyhogy ez egyszerűen így alakult. :)
Voltak sokkal rohanósabb időszakaink is. De ez jobb. Sokkal. :)

Bár néha hiányzik a nyüzsi... :))

trinity írta...

Jajj, ne kívánd a nyüzsit...Jó ez így, nagyon jó....

ManóAnyó írta...

Ebédre elkészítettem, nagyon-nagyon fincsi volt! Köszi a receptet!

duende írta...

Örülök hogy ízlett, Manóanyó! :)

Mamma írta...

Duende, ez az a régi planétás-kártya? Abból ugyanis azt a zabpelyhes-póréhagymás változatot gyakran főztem. Mára sem változtatnék rajta sokat, nagyon szerettük!

De medvehagymával is remek lehet, kipróbálom!!:)), nekem most van bőven:)

Trinity, most jó okosat mondanék, de az olyan banálisnak tűnik:))
Ha sok a nyüzsi, nyugalomra vágysz. Ha nagy a csönd otthon, a másik végletre. Ilyenek vagyunk mi, emberek:))
Elnézést, ez tényleg olyan elcsépelt volt...:) Én épp váltás előtt állok, a nyüzsi sűrűjébe, de most épp nagyon örülök neki:))