2009. május 29., péntek

Diós házi krémsajt



Az igazság felismerése egyszerűen nem más, mint nézőpontot váltani.


(duende)





Ez egy egyszerű kis recept, és igazából már írtam is róla a zalziki kapcsán. Amitől kicsit más, hogy a sajtkrémhez tejfölt szoktam kicsöpögtetni. Édesebb, krémesebb íz lesz a végeredmény. A zalzikihez viszont a joghurt a nyerő.
A recept mindössze annyi, hogy egy mokkáskanál sót teszek 3 nagy dobozos, 20%-os tejfölhöz és jól kikeverem. (Néha hozzá kevesek 2 dl tejszínt is, még krémesebbé válik tőle.) Ezután lehelet vékony vászonba kötöm. Egy 2-3 literes lábost teszek alá, rá egy nagy szűrőkanalat, és abba a bekötözött tejfölt. Este szoktam megcsinálni, éjjel aztán szépen kicsöpög. Reggel pedig beízesítem. Nagyon finom zöldfűszeresen is: kapor, petrezselyem, snidling, kakukkfű keverékével. Természetesen még sózom, ha szükséges. Most a diós ízhez volt hangulatom. Durvára vágott dió, nagyon kevés mozsárban tört koriander és bors került a krémbe. De bátran kísérletezzünk. Finom fokhagymásan is, csilisen is. Nagyon finom, ha körülbelül 5 dekányi márványsajtot keverünk bele és diót. A variációk száma itt is végtelen.
Ugyanis édes krémekhez, süteményekhez is használható. Kicsit olyan, mint a mascarpone, legalábbis állagra, sűrűségre. Csak ha édeshez akarjuk felhasználni, akkor ne sózzuk a csöpögtetés előtt.
Számomra a krémsajtoknak igazán ilyenkor van itt az ideje, vagyis nyáron és ősszel. Mert nagyon finom pirítósra kenve, sok-sok friss zöldséggel: paprikával, paradicsommal, újhagymával, lilahagymával.
Ez a mennyiség bőven elég egy négytagú családnak vacsorára.
Bolti krémsajtot nem veszek, mert tele van mindenféle E-vel. És tényleg nincs vele macera, hiszen a dolgát magától elvégzi, csak hűtőbe kell tenni.
Ha tovább hagyjuk csöpögni, még sűrűbb lesz - így is nagyon krémes -, ezért készíthető belőle akár formázott sajt is, amit aztán fűszeres olívaolajban tárolhatunk. Napmátkánál remek leírásokat és javaslatokat lehet olvasni a témában.



Már hosszú évek óta készítem így a zalzikit, és a krémasajtot. Ezt a receptet is anno Horváth Ilona szakácskönyvében leltem.

*

19 megjegyzés:

Raindrop írta...

duende! Ez fantasztikus, és a képről még nem is beszéltem! :)
Még sosem láttam ilyet!
Akkor ha jól veszem ki, egyetlen éjszakán át elég ha csöpögtetjük a sós tejfölt, másnap már lehet is belekeverni az ízesítőket ízlés szerint, és fogyasztható? Mi, de legfőképpen én imádjuk a krémsajtokat, ha ez beválna, az nagyon baba dolog lenne... :)

Reni írta...

Ezt biztos, hogy elkészítem a hétvége folyamán. Valószínű, hogy zöldfűszerrel és mondjuk aszalt paradicsommal :]

Köszönöm a dicséreteidet, nagyon kedves tőled! :)

Ancsika írta...

Csudaszép a fotó; mint mindíg! :) A recept pedig elmentve! :))

Palócprovence írta...

Nagyon egy rugóra jár az agyunk, nálam is most csöpög a sajtnak való, csak az enyém zöldfűszeres lesz (ezt rendelt a lány). :))

duende írta...

Igen, Raindrop! És isteni finom. :)

duende írta...

Úgy is isteni, Röné! Én is nagyon szeretem a zöldfűszeres változatot is.

Szívesen, csak igazat szóltam. :)))

duende írta...

Köszönöm Mian, nagyon aranyos vagy! :)

duende írta...

:))

Palócprovance, ilyenkor az egyik legfinomabb hideg étel. Friss kenyérrel is, pirítóssal is, meg sok-sok zöldséggel... Mennyi.

Ja. Leöblítve egy pohár bodzás sörrel meg... :)))

duende írta...

Bocs javítok az uccsóban: Mennyei! :))

Chef Viki írta...

Gyönyörű a fotó!

Szezonban medvehagymás-fokhagymásat csináltam, nagyon etette magát!

Ja! Volt eső! Tegnap délután és ma hajnalban :-) Csak ideért végre :-)

duende írta...

:)))

Viki, akkor jól banyáskodtam, meg vagyok nyugodva... :))))))


Igen, medvehagymásan is fantasztikus. :)

Wise Lady írta...

Nagyon szép a paradicsomos kép.
Én is tegnap este tettem fel 2 tejfölt csöpögni. De még nem döntöttem el, sós lesz vagy édes.

Kata írta...

Nálunk most fogyott el, igaz házi tejből való joghurtot csepegtettem, de diós-fokhagymás-borsos volt:)
A fénykép gyönyörű!!!!

duende írta...

Köszönöm, Whise Lady!
Láttam, Te is sokszor és sok dologhoz használod! És édesen is jó, krémekhez, tényleg. Ezt el is felejtettem írni a bejegyzésben. Köszi hogy említetted! :)

duende írta...

Köszönöm Kata! :)

A fokhagymán én is gondolkodta... De akkor ezek szerint tényleg jó lett volna bele! Legközelebb. :))

Limara írta...

Megint egy gyönygszem! :))

duende írta...

:)

erős ildikó írta...

Ez tényleg kiváló fogás lehet, és csodaszépen tálaltad - mint mindig...

duende írta...

:))) Jött egy ötlet... :)

És ismered, Te is készítettél diós sajtot, nagyon gusztát. Nekem nem volt türelmem még csöpögtetni, és formázni...