2009. május 4., hétfő

Falafel a'la duende





A csicseriborsó és én... barátkozunk egy ideje. Kóstoltam így, kóstoltam úgy... de csak nem akart igazán ízleni. Ma rájöttem, mi a bajom eme nagyszerű terménnyel! Száraz. Nagyon-nagyon száraz tud lenni. Az ízét viszont szeretem.
Falafelt is kóstoltam már több helyen is, ráadásul autentikus éttermekben de mindig ez volt a bajom vele - egyszerűen alig tudtam lenyelni, olyan fullasztó volt. Úgyhogy ez most nem egy autentikus falafel, viszont ez most ízlett. Lenyelhető volt, és ízletes. Gondolom, az eredetiben azért nincs tojás, mert az arab és indiai vidékeken nagyon meleg van. Jobban eláll, veszélytelenebb. De nálunk nem ez a helyzet, úgyhogy most idő híjján nem kísértettem a szerencsét hogy tojás nélkül is egyben marad-e. Néztem Renáta receptjét is, így tojást sem fogyasztó vegetáriánusoknak az ő pogácsáira hívnám fel a figyelmet.
Azt hiszem, a csicseri megijedt. Mert ma megígértem: ha ez sem ízlik, fájó szívvel megválunk egymástól. Csicseri marad, de kizárólag ma kreált saját falafelem formájában.

Hozzávalók 4 főre:
40 dkg csicseriborsó,
1 egész zsömle,
1 tojás,
1 kisebb fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
só,
frissen őrölt bors,
1 mokkáskanál őrölt koriandermag,
3 evőkanál olaj,
1 csokor petrezselyemzöld,
zsemlemorzsa,
olaj a sütéshez.
A csicseriborsót 24-48 órára beáztatjuk. Kell a sok idő neki, mert nagyon kemény termény. Aztán sima sós vízben megfőztem, leszűrtem és robotgéppel ledaráltam rusztikusra. Aki hozzájut konzerv csicserihez annak még egyszerűbb, csak darálni kell.
A zsömlét beáztattam, majd kinyomkodtam és a darálékhoz tettem. Csakúgy mint a tojást, a fűszereket és a három evőkanál olajat. Természetesen minden fűszert apró kockákra vágtam, illetve e petrezselymezöldet aprítottam. Sóztam is még, kellett bele. Enyhén vizes kézzel kis golyókat formáztam belőle, aztán zsemlemorzsába forgattam és bő, gyöngyöző olajban aranybarnára sütöttem. Hidegtálakra is tehető, mert nem csak forrón-frissen finom. Joghurtos vagy citromos-olívás salátával mennyei. Vagy egyszerűen csak olívaolajjal, sóval, citromlével kikevert sűrű joghurtba mártogassuk.
Tipp: nem feltétlen kell zsemlemorzsába forgatni, ala natúron is kisüthető és finom - és aki kedveli a római köményt, azt is tehet bele egy keveset. Én nem vagyok igazán nagy rajongója, nem mindig szeretem. Nekem nem hiányzott a falafelből.


19 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Nagyon szeretem minden változatban!!

duende írta...

:))

Mától én szeretem. :)))))

trinity írta...

Nekem is tetszik....
Az utóbbi időben megbarátkoztam olyan ételekkel, amiről nem gondoltam volna sosem.
Csicserit F. Eszter receptje alapján készítettem szárnyassal, korianderrel, de fahéjjal is meg lehet bolondítani-szuper finom!!!
Aztán volt és van néha egész reformos étel is az asztalon: régebben készítettem hajdinából fasírtszerűséget-meglepően jó! Tegnap éjjel pedig( a mélyhűtőbe Zsófinak) fetás-zabpelyhes cukkinifasírtot-komolyan, vetekszik a a husival!!!!

Konklúzió:
kipróbálom a falafeledet!!!Azonkívül, hogy biztosan nagyon finom a fotók is elcsábítottak:))))

Ági, aki főz írta...

Ez gyönyörű! Ráadásul imádom a csicserit. Konzerveset szoktam venni és legjobban curry formájában - sok római köménnyel eszem. Hú, az is mennyire isteni...

sedith írta...

Nos, én is eredeti falafelt akartam, de kissé szétment. Bár biztos az is közrejátszott, hogy megtöltöttem velük a serpenyőt és nagyon lehűlt az olaj, mert utána még csináltam hasonlót zöldborsóból és az sikerült úgy, hoyg csak 4-5-öt sütöttem egyszerre.

Szerintem a zsemle és a tojás nem ronthat rajta, a jellegzetes íze úgyis megmarad a fűszerezés révén. Legközelebb majd így próbálom ki. ;)
Puszi

Palócprovence írta...

Szerintem az a fűrészporos fajta, ami nem főtt, csak áztatott csicseriborsóból készül. Azt én sem annyira kedvelem, mert tényleg száraz. A tojás jó bele, mert nem esik szét sütés közben.

duende írta...

Trin, bátran merem ajánlani. Tegnap azért készült ez belőle, mert volt maradékom - de kettőnknek kevés lett volna a rántott hús. Én falafelt ettem olívaolajon kicsit átpirított hajában főtt krumplival és salátával. Jobban ízlett, mint a hús! :))

Nézegettem Eszter receptjeit, nagyon jók. De kedvenc uram tényleg nem szereti a csicserit, mindig azt mondja, hogy egy jó húsételt elrontani vele - vétek. :))
Úgyhogy akkor csinálom csak, ha én megeszem. Én viszont szeretem, és így igazán finom volt.

duende írta...

Igen, jól mondod, Ági! Én csináltam már curryt is belőle, tényleg finom. Viszont konzervben én még nem találtam mifelénk, csak natúran tudom venni. Úgyhogy muszály áztatni és főzni. De 3/4 óra alatt puha lett, meg is lepődtem!

duende írta...

Edit, tényleg jó! :)

Én múltkor a lencsefasÍrttal jártam így, nagyon reformosan akartam. Totál szétesett, úgyhogy nem érdekel - tojás marad a fasírtokban, nem szórakozom többet velük.

duende írta...

Nem is tudtam palócprovance, hogy az csak áztatottból van. De igazad lehet! Borzasztó rossz, szerintem ehetetlen.

Névtelen írta...

Izraelben ettünk autentikus falafelt, egy kicsit sem volt fullasztó. Saját recepttel dolgozott egy házaspár, icipici bódéjukban. Ha nem a helyiek visznek oda, visítva menekülünk... Viszont a falafel, az isteni volt, fantasztikusan omlós, puha. Tele volt nagyobb darabokra vágott zöldfűszerekkel, ez is tartott bennük nedvességet is. Ja, és rombusz alakú volt, véletlenül sem golyó.

Zsuzsa, egy olvasód

duende írta...

Köszönöm szépen a tippet Zsuzsa!:) Legközelebb megcsinálom rombusz formában is, és most ugyan csak jó sok petrezselyemzöldet tettem bele, de még mehet hozzá más is, jó ötlet! :)

Kata írta...

De jól néznek ki, ezt is ki kéne próbálni!

duende írta...

Hát, Kata... :) Nekem jobban ízlett, mint a rántott hús. :)

Lekvároskukta írta...

Nagyon jól néz ki!
Üveges csicseriborsót én Spar-ban láttam, 250.-ért.
Csak egy tipp, hátha jól jön :)

Renata Kalman írta...

Most látom csak!! :)
Örülök, hogy sikerült rátalálnod egy ízlésednek megfelelő verzióra!

Szétesés ellen én zsemlemorzsát teszek, meg vizet, ha végkép gáz, akkor némi keményítőt.

duende írta...

:) Tényleg sikerült Reni, nagyon ízlett. :)

Az az igazság, mióta szétesett egyszer a tojás nélküli lencsefasírtom, nem kísérletezek. Amúgy is eszem tojást - akoor meg minek cifrázzam? :))

Ha olyan vendégem lenne, aki nem eszik tojást sem, persze megpróbálnám.:)

videkek írta...

Csak most olvastam... Abszolut nem autentikus modon en szoktam bele egy kis krumplit reszelni szarazsag ellen. Nekunk izlik ugy. Es mar en sem golyocskazom, inkabb lapos, ovalis formara keszitem - ket kanal koze nyomom, kezzel picit utanaigazitok es kesz.

duende írta...

Vidékek, köszi szépen a tippet! Micsoda jó ötlet! Legközelebb én is krumplival csinálom! :) Nagyon szeretem a jó falafelt egyébként.