2009. május 24., vasárnap

A nyárelő ajándékai salátában megfogalmazva


Nem kell gondolkoznia. Ha mindenáron akar, lehet. De nem muszáj és teljesen fölösleges. Gondolkozom, tehát vagyok? Ezt az északi ember találta ki.
Egyáltalában nincs így. Nem gondolkozom, mégis egészen jól megvagyok. Sőt nem is vagyok. Az istenek vannak és én itt csak lopom a napot. Sőt, nem is én, hanem valaki, aki könnyebb, világosabb, nyugodtabb, mint az Én, aki nyugodtan és szabadon lebeg a világban.
(Hamvas Béla: Reggeli feljegyzés)





Az ötlet ManóAnyótól jött. Nála láttam a sonkás zöldborsót. Aztán továbbgondoltam. Nagyon gazdag és finom saláta kerekedett belőle. Grissinivel tálaltam.

Hozzávalók 4 főre:
70 dkg kicsi szemű újkrumpli,
70 dkg cukorborsó (csövestül),
15 dkg parasztsonka,
6-7 fej gomba,
4 félmarék rucola,
1 nagy csokor újhagyma zölddel együtt,
1 csokor szép zellerlevél,
3 tojássárgájából tartármártás.

A cukorborsót megtisztítottam és cukrós-sós vízben megfőztem. Elég neki 5 perc főlés. A burgonyákat lekapargattam és egyben megfőztem sós vízben. Hagytam kihűlni. A sonkát apróra kockáztam, kevés olívaolajon piros-ropogósra megsütöttem. A gombát szeleteltem és a visszamaradt zsiradékon kevés sóval zsírjára sütöttem. Mikor minden kihűlt, egy tálba tettem a hozzávalókat. Fölkarikáztam az újhagymát is, leveleire szedtem a zellert, a szárát szintén karikáztam. Rucola leveleket tettem hozzá, majd az egészet tartárral finoman összekevertem. Hagytam hűtőben érni 2 órát. Isteni finom volt, jól illett hozzá. Ha nem lettem volna lusta tegnap piacra menni, akkor méginkább nyárelőajánéka-saláta lett volna. Ugyanis nálunk már van vargánya. Szóval aki hozzájut, azzal készítse! :)
Vegetáriusok természetesen sonka nélkül készítsék. Simán gombával is nagyon finom. De ajánlhatok bele a hús helyett finom kecskesajtot vagy juhsajtot, vagy pl. füstölt tofut. Ez a saláta nagyon finom sima olívaolajas-balzsamecetes öntettel is. Csak nekem tegnap volt maradék tartárom, el kellett használni.




A rucola-ról, vagy más néven borsmustárról:

"A rucola - magyarul borsmustár - a Földközi-tenger országaiban őshonos fűszernövény. Az antik korban nemcsak, mint gyógy- és fűszernövényt tartották számon, hanem, mint titkos ajzószert. A magyar nyelvben még nem annyira honosodott meg, melyet mi sem mutat jobban, mint hogy a helyesírása még nem egységes. Többféle írásmóddal is találkozhatunk: rucola, rukkola, rukola, ruccola. A napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő rucola sikerrel képviseli magát a magyar háziasszonyok konyhájában, változatosságot garantálva a saláták világában.
A gyors növekedésű, vitamdús levélzöldség színe élénkzöld, alakja hasonlít a pitypangéra, azonban kevésbé csipkézett. Íze frissen borsos, enyhén csípős, leginkább mustárra, tormára, földimogyoróra emlékeztető. Magas A-, C- és K vitamintartalma figyelemreméltó, ezenkívűl kálciumot és vasat is tartalmaz. Ismert még antibakteriális és emésztést elősegítő hatása is.
Ha friss, vágott leveleket vásárolunk, arra ügyeljünk, hogy azok szép zöld színűek legyenek. A hűtőszekrényben csupán 1-2 napig őrzi meg frissességét, ezután gyorsan megsárgul.
Tavasztól őszig folyamatosan vethető a rukola, de célszerű egy-két élő cserépnövényt beszerezni, otthoni használatra elegendő, mindig friss, s nem igényel különösebb gondozást, s még konyhánkat is feldobja.
Konyhai felhasználását illetően a legkedveltebb salátákban; már néhány rucolalevél egészen új ízt adhat egy már megszokott salátának. Karakteresebbé tehetünk vele pizzákat, rizottókat, leveseket is. Sokan szendvicseket is díszítenek vele. Markáns íze miatt az első próbálkozáskor csupán csak kis mennyiségben javallt - hirtelen túlzásba vitt felhasználása örökre kedvünk szegheti."

(Forrás: Elitkonyha)

*

16 megjegyzés:

Ancsika írta...

Szóhoz sem jutok! Egyszerüen látványnak is gyönyörüséges!!!

sedith írta...

Hmmm, de jól néz ki! Sajnos, én nem tudok sok mindenhez hozzájutni (pl. cukorborsó, rukola), de legalább gyönyörködöm a kreációdban. :)
Azért itt nem oylan bőségesek a piacok, mint nálatok. A fővárosban lehet, hyog itt is többmindent lehet kapni, de vidéki városokban jó, ha van iylenkor zöldhagyma, retek, újkrumpli és saláta. Na jó, sarkítottam, de éppen a legszükségesebbeket lehet kapni. Pl. spárga, medvehagyma, rebarbara meg hasonlók még véletlenül sincsenek. Nagy bánatomra. De édesanyámnál szépen zöldelltek múltkor az arasznyi borsócskák, úgyhogy, ha még eső is lesz mostanában, hamarosan frissborsózhatok.:)

duende írta...

:) Tényleg az volt, Mian. :)

duende írta...

A rucolát én ültettem, saját termés, Edit! :)

A cukorborsó pedig még csak most jelent meg a piacon, de muszály volt vennem... Nagyon szeretem.
Szerintem egyébként rucolamag nálatok is biztosan van. Borsmustár a másik neve.
Nagyon hamar kikel, gyorsan nő.
Rebarbara is nálunk is csak a kertekben van, piacon nem látni. Medvehagymát viszont igen, mert mifelénk rengeteg volt.

Úgy is finom, ha csak az alapokat teszed bele: újkrumpli, újhagyma, zöldborsó, sonka, gomba. Lehet salátadarabokkal is készíteni, és erőteljesebben fűszerezni a tartárt: oreganoval, kakukkfűvel például. Hm? :)

sedith írta...

Hát, láttam rukolamagot, csak nekem nincs, ahová vetni. Édesanyáméknál rengeteg a föld, ezzel is foglalkoznak tulajdonképpen, növénytermesztéssel, csak az a helyzet, hoyg kissé messze lakunk egymástól. Most is tele van a kertjük salátával, én viszont a picon vettem, mert nincs ahogy bármikor hozzámjusson tőlük a friss zöldség. Jövőre viszont anyóssal fogok egyezkedni, hoyg a falatnyi kertjében (ő csak idén vette kezelésbe először, nemrég költöztek ide) néhán különlegességnek is jusson egy kis hely.

ManóAnyó írta...

Nagyon jól néz ki!

Wise Lady írta...

Ez igen! Most se csalódtunk. Ez a jó a salátában, sok mindent összerakhatsz, különleges és finom. Bátran szoktam kezelni. Ez így milyen csodás!
A rucoláról írhatnál kicsit bővebben, akár egy posztot is, tennék a kertembe.

erős ildikó írta...

Nagyon szép! Olyan jókat lehet ilyenkor enni ezekből a zöldekből...

duende írta...

Edit, nálam is az ablakban terem, egy virágládában... :)
És szerintem is, egyezkedj! :) Biztosan megengenek ezt-azt, mindketten jól járnátok.

duende írta...

Köszönöm ManóAnyó. az inspirációt is! :)

duende írta...

Köszönöm Whise Lady! És jó ötlet, utána nézek!
Igen, láttam, Te is bátran alakítod a salátákat - és tényleg ez a nagyszerű bennük! :)

duende írta...

Köszi Napmátka, és igen, isteniek!

Wise Lady írta...

De jó! Lehet, én is csak egy virágládába teszek. A kutyák mindig széttúrják amit ültetek. Pedig nevelem őket. Mármint a kutyákat.

trinity írta...

Lehet, nekem is ültetnem kellene-mert amit veszek, az már mindig keserű:(
Nem, nem sokalltam belőle be hirtelen-biztos, mert az étteremben még ízlett...Szerintem túl sokáig állhatott az üzletben.

duende írta...

A virágláda biztonságos hely! :)

A hugoméknál egyszer sok kismacska volt, azok nem kitúrták a növényeket, hanem kijátszották. Folyton a veteményesben kergetőztek, meg hemperegtek! :)))
Ezek a neveletlen állatkák...

duende írta...

Valószínű, Trin, mert én is így jártam egyszer az üzletben vett, csomagolt rucolával.
viszont amit a ládámból szedtem, annak isteni íze van, még én is elcsodálkoztam, mert nem erre az ízre emlékeztem, hanem arra a kellemetlenül kesernyésre.
Tök jó, hogy adtam még egy esélyt neki! :))