2009. június 8., hétfő

Pudingos cseresznyés pite



Igazából azt a hagyományos kis lapos, pudingos gyümölcstortát akartam megsütni, de rájöttem, hogy évekkel ezelőtt kidobtam a sütőformámat. Így hát, most megcsináltam, de az egészet egyben megsütöttem.

Egyszerű kis süti, langyosan a legfinomabb.

Hozzávalók a tésztához:
10 dkg liszt,
6 dkg porcukor,
1 mokkáskanál sütőpor,
1 csipet só,
2 tojás,
2 kanál víz,
1 vaníliás cukor.
A pudinghoz:
1 vaníliás pudingpor,
5 dl tej,
4 evőkanál kristálycukor.
Plussz:
3 csapott evőkanál búzadara
60 dkg kimagozott cseresznye,
3-4 evőkanál kristálycukor,
és aki szereti: 1 mokkáskanál fahéj.

Kimagoztam a cseresznyét. Begyújtottam a sütőt.
Elkészítettem a pudingot a tasakon lévő leírás szerint.
Kivajaztam és liszteztem a közepes méretű tepsit. A tésztához való anyagokat egy tálba tettem és robotgéppel alaposan kikevertem. A kész tésztát a tepsibe öntöttem. Megpöttyöztem egyenletesen a pudinggal, aztán megszórtam vékonyan búzadarával, majd eloszlattam rajta a cseresznyét. Végül fahéjas porcukorral még meghintettem a tetejét. Körülbelül 30 percig sütöttem 3/4-es lángon.



Könnyű kis remegős-puha pite lett. És pillanatok alatt elkészült. Bármikor készíthető befőttből is, vagy cukrozott cseresznyéből.

13 megjegyzés:

Viktoria írta...

Szia,
Remek ötlet pudinggal kombinálni, már mentettem is és a héten biztos kipróbálom.
Köszönöm:)

szepyke írta...

Kezdem magam sajnálni, mert ha mindent megcsinálok, amit cseresznyéből mostanában felkínáltok nekem, ki sem jövök a konyhából hetekig. Tesség abbahagyni, és ebből küldeni egy fél tepsivel, én meg küldök helyette cseresznyét. Szerintem ez korrekt ajánlat, nem? :D

sedith írta...

Hmmm, de megenném! Van némi cseresznyém, lehet ki is próbálom!:)

Amúgy megint kb. egyidőben tettük fel bejegyzéseinket!:D Nem először történik meg, hogy egymás után vannak a gasztro-n!

erős ildikó írta...

Már látom is a választ a másik bejegyzésednél feltett kérdésemre: szóval nem a piacról származik most e sok finomság, hanem ama bizonyos hegyről?
Nagyon szép lett a pite, és a bevezetőd is tetszett megint!

duende írta...

Szívesen, Fahéj és Feta! :)
Én is mentettem már pár jó receptet Tőled, de hogy mikor kerül sor rájuk... azt nem tudom így a nagy gyümölcsdömpingben... :))

duende írta...

Szepike, Dunába vizet?! :))

Harmadik napja most ültem le úgy igazán... Rengeteg elraknivaló volt.

duende írta...

Majd megnézem, Edit! Harmadik napja épp csak arra volt időm, hogy gyorsan feltegyem a blogra a készítményeket, mert nem lehet elmaradni velük. Minden olyan gyorsan leérik, mintha romasztoag kergetén a gyümölcsöket... :))

duende írta...

Köszönöm, Napmátka, mindkettőt! :)

lencsike írta...

Kedves Duende! Szeretném ma vagy holnap megsütni ezt a kis finomságot, mert a gyerekem ma reggel is azzal keltett, hogy "csejesz pite":) Már akkor kiírtam, mikor feltetted, csak most vettem észre, hogy a tésztájában nincs vaj. Ez szándékos vagy kimaradt? Köszönöm

duende írta...

Kedves Lencsike!

:)

Nem kell bele vaj, a forma kikenéséhez viszont lehet bőségesen használni. Nem tudom, ismered-e azt a régi, hagyományos kis lapos gyümölcstortát, aminek olyan a formája, hogy van pereme, és mikor megsül a tészta. meg kell fordítani és lesz a közepében egy mélyedés a pudingnak és gyümölcsöknek. Na ez annak a tésztája, meg pudig is van benne, csak én összesütöttem. Mert bolond fejemmel kidobtam anno a formámat. :))

Szóval nem kell bele. :)

lencsike írta...

Nem ismertem azt a régi, hagyományos gyümölcstortát, de jelentem, elkészült a pite, szerintem hasonlít az íze, jellege a clafoutisra. Gyerek nem bírta abbahagyni, anyuka rájárt egész nap, az éppen francia honban leledző apukától pedig azt az infót kapta alig fél órája, hogy az eredeti clafoutisban benne szokták hagyni a cseresznyében magot, mert úgy finomabb, a magtól kap egy enyhe kesernyés plusszt. Figyelemmel kísérve posztjaidat gondoltam, megosztom veled ezt a fontos adalékot:)

Judit írta...

Finom !!!
A mai ebédhez ez volt desszert (hiszen cseresznye szezon van). :)
Kevés munkával, ízletes sütemény.

duende írta...

Jaj, Lencsike, most látom hogy nem válaszoltam - pedig mindig szoktam. Elfelejtettem, de most akkor pótolom: Köszönöm az infókat, és örülök hogy ízlett! :)
Maggal még nem sütöttem, de ami késik, az nem múlik! :)



Judit: Köszönöm! :)
Nagyon örülök hogy ízlett! :)