2010. május 9., vasárnap

Grillkolbász

.

Az emberi boldogság ritkán a hatalmas vagyonok gyümölcse, sokkal inkább támad napi apró örömökből.

(Benjamin Franklin)





Már régóta gondolkodtam a kolbásztöltésen. Mert nálunk zalában egyszerűen nem tudnak sem jó kolbászt, sem jó hurkaféléket tölteni.
Egyszerűen húsdaráló kell hozzá, amihez vagy csomagolnak is kolbásztöltő csövet, amit rá kell csak tenni az elejére, vagy vehetünk is hozzá, ha nincs mert külön is kapható.
A hentessel ledaráltattam egy kiló húst. Mindjárt kétféle kolbászmasszát kevertünk be. Az egyik dédnagyanyám receptje (alföldi), a másik egy spanyol grillkolbász. Majdnem spanyol - mert persze az csak az alapötlet volt de legyen, nevezzük spanyolnak... Egy kiló húsból annyi kolbász lett, amennyi a kis képen a fatálon látható.

Hozzávalók 4 főre a magyaroshoz:

1,2 kg zsírosabb hús duplán darálva,
ízlés szerint só (kb. 2 csapott teáskanálnyi),
2 teáskanál pirospaprika (ebből lehet valamenyni csípős is),
1 mokkáskanálnyi frissen őrölt bors,
1 gerezd fokhagyma,
1 csapott mokkáskanál porcukor (nem tévedés!),
bél.
Hozzávalók 4 főre a spanyolhoz:
1,2 kg duplán darált zsírosabb hús,
14 szem szegfűbors mozsárban porrá őrölve,
1 teáskanál szárított kakukkfű vagy
1 kisebb csokor friss apróra vágva,
kb. 2 csapott teáskanányi só,
bél.
Én ebbe egy negyed sóban eltett citromnak a héját is beletettem nagyon felaprítva, plusz a citromos sóval sóztam meg a masszát. Arra vigyázzunk, hogy a kolbász a sülésnél sósul. Tehát kissé sótlanabbra készítsük nyersen, mint amilyen a szánk íze lenne.

Mindkét adagot kézzel alaposan összedolgoztam, majd az előzőleg folyóvízzel alaposan átmosott, majd legalább fél órára kézmeleg vízbe áztatott bélbe töltöttük. (Minden hentesnél kapható kis nyloncsomagocskában.)
Serpenyőben kevés olajon fedő nélkül kis lángon alaposan körbesütöttem. Szerintem mindkettő nagyon finomra sikerült.


Emlékszem mikor nagyanyámnál voltunk Hajdúszoboszlón nyaranta, sokszor reggelire pikkpakk megtöltött egy adagot. Mi már a sülő kolbász finom illatára ébredtünk reggel...
A grillkolbásztöltésben az a jó, hogy végtelenek a lehetőségek az ízesítésre. Kinek-kinek mihez van kedve, étvágya, ötlete. Garantáltan színhúsból van és még ott a készítés öröme is. És a kóstolásé: na, mit ügyeskedtünk? Egész más, mint csak megvenni a boltit és rátenni a parázsra. És ebben tudom hogy mi van, semmi adalékanyag, csak tisztán a hús és fűszerek.
Sokszor fogunk még tölteni, a mai ebéd meggyőző volt abszolúte! Ezen az oldalon lehet grillkolbász ízesítéséhez ötleteket csipegetni.


.

17 megjegyzés:

Thrini írta...

Duende, csúcs vagy!:)
Mi is ilyen kolbásztöltővel dolgozunk,(a mienk hajtókaros) évente egyszer, 30-40 kg húsból töltünk kolbászt, szalámit. Viszont tavasszal, nyáron is jó lenne enni frissen, de nem a hagyományos kolbászt, hanem pl. ezt a spanyolt. Na majd bedobom az ötletet a férjemnek.

Wise Lady írta...

Jaj de szuper ez a töltő!
Én is akarok. Nemcsak hogy jól használható, hanem fantasztikusan néz ki! Nagyon irigy vagyok!

duende írta...

Köszi Thrini! :) A lehetőségek végtelenek! :)


És a papucsom és a láboska Whise Lady? :)))

Szomszédasszonyom is azt mondta, hogy tök jó állapotban van és nagyon olcsón vettem! :)

Wise Lady írta...

Azokat nem irigylem annyira, mert pont én is vettem papucsot és lábast is ma.
Viszont vettem egy vadonatúj forgós fritőzt, még nem volt használva se, 200 Ft-ért! Most ezen örvendezek.
De a töltőt irigylem.

Wise Lady írta...

Nem 200 hanem 2000 Ft.

lúdanyó írta...

Nagyon tetszik! Minden :) Vajon lehet még ilyen kolbásztöltőt kapni? Egészen belelkesültem a házi kolbásztöltéstől :)

duende írta...

Whise Lady, remélem láthatom majd őket a "kincsek a bolháról" sorozatodban! Te is mindig olyan jókat találsz!

Arra a fritőzre nagyon kíváncsi vagyok! :)

duende írta...

Köszönöm Lúdanyó! :)

Az az igazság, hogy ehhez férfi kell. :) Nagyon nehéz kinyomni.
Majd be fogok ruházni egy modern, fém, asztalra tehető, hajtókaros töltőbe is. Ezt a kipróbálás miatt vettem meg. De nagy móka volt! :)

Ildinyó írta...

De jókat vettél! Nagyon-nagyon tetszik az a papucs is! És a kolbászok... mmmm... Másik Felem nagyszülei is saját maguk szokták tölteni, és nagyon finom. Hát valahonnan nekem is kell ilyet szereznem. :)))

egycsipet írta...

Szuper vásárt bonyolítottál! :)

A kolbászreceptek nagyon jónak tűnnek, érzem, hogy meg kellene próbálkoznom velük.

duende írta...

Ildinyó, akkor vadászatra fel! :)

duende írta...

Köszi Egycsipet! Bátran kísérletezz! :)

Tündér írta...

Nagyon-nagyon jó! A képek hangulatáról nem is beszélve...!

Renata Kalman írta...

Én is turizok mostanában, rátaláltam egy tök jó helyre, olyan jó szoknyákat vadásztam.

duende írta...

Reni, én is tegnap túrtam egy tök jó nacit magamnak. Van itt nálunk egy nagyon olcsó de nagyon jó turi. Én évek óta onnan öltözöm! :)

Névtelen írta...

Kedves Duende!

Mit takar Nákad konkrétan a zsírosabb hús megnevezés?

Köszönettel, Piroska

duende írta...

Kedves Piroska! Például tarját vagy zsírosabb részeit a lapockának. De ha nagyon száraz húst sikerül venni a kolbászhoz, akkor veszek hozzá egy kevés, az összsúlynak kb. 15-20%-nyit, nyers hasaalja vagy tokaszalonnát, és ledarálom a hússal együtt. :)