2010. október 10., vasárnap

A klasszikus kaszinótojás

Ha leereszkedsz lelked mélységeibe, megtalálod a boldogsággal kevert szomorúságot. Vajon lehetnek-e boldogok a napok, ha nem ismerjük a szomorúságot? Ott van ő mindenben, a lombját hullató fa koronájában, a szirmát vesztő virágban, a medréből visszavonuló tenger hullámában és a felhők mögött lebukó nap búcsúzásában. A hegyek szívében is ott lapul a szomorúság. Bánkódnak, hogy nem nőttek az égig, s ha egykor az egek lábát is súrolták, az évek múlásával ormuk megkopott, színük elhalványult. Ezt teszi velünk az idő: a szépség is törékeny, mért volna kegyesebb az örömökkel? Hogy minden boldog pillanatba egy csepp szomorúság vegyül - sosem vagyunk maradéktalanul boldogok -, úgy a szomorúság felkészít a boldogabb időkre. Emberi ez is: alászállás és felemelkedés. Ahogy a nap és az évszakok búcsúznak, majd magukhoz ölelik újra a csillagokat, úgy változandóság honol mindenben: az emberi szívben, a hangulatokban, a körülményekben. 

(Tatiosz) 


Régebben, mikor még az ebédeim rohanósak voltak egy-egy munkahelyen, sokszor vettem magamnak kaszinótojást franciasalátával. Nem tudom miért, de imádtam.
Egyik nap jártomban-keltemben megláttam az egyik boltban a pultban. Nem vettem, mert volt itthon más ennivaló.
De elraktároztam mint vacsoraötletet. Ma ebédfőzés közben el is készítettem, nagyon gyorsan és egyszerűen megvan. Most nem csináltam mellé franciasalátát, lájtosabbra vettem. A piac tele van finom őszi fejes salátákkal, hát vettem egy fodros szépséget hozzá.
Biztosan mindannyiunknak vannak ilyen bolti kedvencei... Ti milyen bolti szörnyecskéért vagytok oda? :)
Nekem a kaszinótojás ilyen. Meg a parizer. Meg a grillcsirke. Meg a mignon. És a virsli, a jó roppanós bécsi vagy frankfurti virsli. Szomszédasszonyom pl. a bolti fasírtpogácsáért érez megmagyarázhatatlan vonzalmat, pedig elmondása szerint ízetlen, tiszta zsömle, és mégis. Neki ez szokott lenni a bevett gyorskajája, ha dolgozik és nincs idő rendes ebédre.




Nem adok meg mennyiségeket, mert étvágyfüggő. Kell hozzá friss tanyasi tojás, majonéz, frissen őrölt bors, szardellapaszta, mustár, tejföl, pici cukor.
A főtt tojásokat kettévágtam hosszában, a sárgáját egy tálkában kikevertem szardellapasztával (ne sajnáljuk), pici sóval (kóstoljuk meg mert a szardellapaszta nagyon sós), majonézzel (csak vigyázva, nehogy elhigítsa a sárgáját), mustárral (ezzel is óvatosan, ne legyen nagyon mustárízű), tejföllel (épp csak kategória), frissen őrölt borssal (ízlés szerint).
A majonézt összekevertem negyede annyi tejföllel mint a majonéz volt, kevés mustárt, pici cukrot és frissen őrölt borsot adtam hozzá.
A tojásokba visszatöltöttem a sárgájakrémet és vágással lefelé egy nagy tálra tettem. A tartármártást rácsurgattam a tojásokra. Díszítettem és ennyi lenne.

A boltin a tartármártás sűrűbb, kissé gumiszerű - szerintem abba egy kevés zselatint is tesznek, hogy jobban megálljon a tojáson, hogy formásabb legyen és díszíthetőbb.


Ha valaki abszolút klasszikusan enné, ITT megtalálja a franciasaláta receptjét.
Én most a salátára csak lehelletnyi sót, olívaolajat és pici citromlevet tettem.



Ma alkotó napom volt. Elkészítettem a fejlécemet koszorúként is. A levelek, amiket fotóztam, szépen megszáradtak időközben. Semmi más nincs a kis koszorún, mint falevelek és gesztenye. A konyhaablakomba tettem. Bár a képen sok nem látszik belőle - nem tudtam lefotózni, mert kevés a fény, az is hátulról jön... De nagyon jó kis őszi hangulatot varázsol a konyhámba a nagy tál mellett, ami telis-tele van almával és gesztenyével, a vázában pedig rőtnarancs őszirózsa van. Szép évszak az ősz is.




13 megjegyzés:

sedith írta...

Csak nyelek nagyokat, olyan jól néz ki. Nem tudom, a bármilyen töltött tojás nálam miért oly mostohagyerek, szinte sosem jut eszembe készíteni!:P
Rég nem jártam nálad, olyan jó jönni és ... megpihenni...
Puszi

duende írta...

Szia Edith!

Örülök Neked! :)

Nálunk is ritkán van, nekem is ritkán jut eszembe...

Neked is puszi!

Ms. Poppy írta...

Újrahasznosítás? Fejlécből koszorú?:) Ránagyítottam a képre, és azért látszik a lényeg. El is hiszem, hogy beviszi az őszt a konyhádba.

A fotókat ismét nagyon szépen megkomponáltad, jók a színek, és képzeletben az ízek is. Még soha sem ettem kaszinótojást. Újabb recept, amit fel kell vennem a listámra.:)

Bianka írta...

Gyönyörű kép és nagyon finom tojás

Padparadsa írta...

Egy időben én is próbálkoztam a bolti kaszinótojással, de mindig csalódtam. A francia salátáról ne is beszéljünk, amit mellé adtak.
Pedig nagyon szeretem - amolyan igazi szilveszter esti kaja.
Egyébként a finom virsli és párizsi, mindegy miből legyen is, nekem is jöhet! :)

trendo írta...

Itt járt Trendo, megevett két tojást :)

Szemi írta...

Nagyon szeretem. Mégis nagyon ritkán csinálok, tényleg leginkább szilveszteri, és hasonló hidegtálakra.
Hogy miért ,arról fogalmam sincs.
De jó , hogy eszembe hoztad, szerintem nálunk is ez lesz valamelyik nap a gyors vacsora.

duende írta...

Igen Ms. Poppy, újrahasznosítás. :)
Köszi szépen. És neeeem ettél még soha kaszinótojást?! :) Komoly mondod? Akkor itt az idő megkóstolni! :)



Bianka: köszönöm szépen!



Padparadsa: én is. De azért mindig csak megvettem... :))


Trendo: egészségedre váljék! :)



Szemirámisz: az itthoni sokkal finomabb, ez biztos. És tényleg gyorskaja. :)
És friss salátával, ruccolával is isteni.

Ami írta...

Ez valami brutál jó! :)
Kérhetek? :)

Anikó írta...

Én is szeretem a kaszinótojást,a franciasalátát is, hagymás-ecetes virslit, majonézes burgit, ezeket én is mindig vettem ebédre, munka közben, vagy sült kolbász, májas hurka,sajtos-tejfölös lángos, paraszt tejföl friss ropogós kiflivel a piacokon, de a belvárosban a Városház utcában van egy hentes bolt, ahol télen kis műanyag tálkában kocsonyát is lehet kapni, amit ők főznek ott helyben és finom volt. Szintén a belvárosban, a Semmelweis utcában van egy baromfis bolt, ahol túl a vásárlási lehetőségen: mindenféle baromfi, tojás, tészta mellett rántott csirkedarabokat is lehet venni,ott panírozzák és sütik, frissen forrón a szemed előtt zsemlével, savanyúsággal lehet venni. Mondanom sem kell sorbanállás volt mindig délidőben.
Hosszan tudnám még sorolni, de azt hiszem elég ennyi, bár szeretek sütni-főzni, de a fentiek szerint is szeretek étkezni.

duende írta...

Ami: bármikor! :)


Anikó: amiket sorolsz én is szeretem! :)
Igen, pl. nincs is jobb a piacon enni egy finom sült kolbászt vagy hurkát kenyérrel, ecetes almapaprikával vagy mustárral és kenyérrel! :)
Vagy a strandon lángost...

Raindrop írta...

Egyszerűen csodálatos minden.
Az étel, a tálalás, az "edényke", a koszorú.
Csak te tudsz ilyet!

duende írta...

Köszönöm szépen Raindrop! :) Aranyos vagy!