2009. augusztus 4., kedd

Joghurtos pohárkrém



A kimondhatatlan túloldalán meleg meglepetés várja az embert. Ahogy a meghaláshoz nem lehet hozzászokni, ugyanúgy az újjászületés, az újra-keletkezés is mindig váratlan áldásként hat. Az ember azt érzi, hogy teljes egész, hogy szeretik és szívesen látják a világban. Végtére is megölhettek volna, de nem öltek meg. Megtapasztalom a kegyelmet. Bármilyen bűntudat vagy szégyen késztetett is rejtőzködésre, az mostanra kihamvadt, megbocsátást nyertem. Szeretet és Halál egy és ugyanaz a személy. Törékenynek és gyengének érzem magam, de biztonságban vagyok "Isten örök kezében".

A meghalás-halál (vagy nemlét)-újjászületés folyamata világszerte ismert mintát követ: ez a beavatás. A beavatás titka a dolog természete miatt sérthetetlen: nem lehet elárulni, mert nem lehet megfogalmazni.

(Feldmár András: Apró részletekben)





Egy könnyű és egyszerű desszert. Anno a Paprika TV-n láttam, utána pedig Napmátkánál is szembejött velem.

Ami kicsit bonyolultabb benne, a görög joghurt elkészítése. De az sem vészes. Nekem egy délután alatt kicsöpögött, pedig most 4 nagypoharas joghurtot sűrítettem.
A módszer a következő: egy mélyebb edényre tegyünk egy nagy szűrőt. A szűrőbe tegyünk egy vékony vászonanyagot. Öntsük a natúr johurtot a vásznas szűrőbe. Mindezt tegyük 6-8 órára hűtőbe. Az elkészült sűrű joghurtot aztán használhatjuk desszertekhez, különféle ételekbe: zalzikihez , illetve más sajtokkal elkeverve sós kenőkékhez - melyek pirítóssal, paprikával és paradicsommal fenséges finomak. Mind a görög, mind az arab, mind az indiai konyha használja úgy is ezt a sűrű joghurtot, mint ahogyan a magyar konyha a tejfölt. Tehát főtt, sült ételekhez is.

A pohár aljára tettem felkockázott őszibarackot (sárgadinnyével is finom), jól megcsurgattam mézzel, megszórtam durvára tört dióval, és a sűrű joghurtkrém került a tetejére.
Könnyű, üdítő.
Készíthetjük házi lekvárral is: egy réteg lekvát, egy réteg kekszmorzsa, egy réteg joghurt. Mutatós, egyszerű és finom.

20 megjegyzés:

Tündér írta...

Tetszik ez a megoldás és mutatós lett a krém is!

duende írta...

Köszi Tündér, tényleg jó kis desszert! A kép most elég pocsék lett, mert este fotóztam - már nem volt elég fény...

Lívia írta...

És hogy kell ilyen pocsék képet csinálni??:)

szepyke írta...

De még milyen mutatós!
Nagyon jók a poharas krémek, egy pillanat alatt készen vannak, és milyen látványosak!

Gyönyörű darab lett Duende!

Limara írta...

Kaphatok??:))

Vegavarázs írta...

Van egy sűrített joghurtos édesség Indiában is, srikand a neve. Én is gondoltam már, hogy felteszem.

erős ildikó írta...

Milyen csinos a Tiéd! (Nekem legutóbb nem volt türelmem igazán kicsöpögtetni a joghurtot.)
A gyümölcs még inkább feldobja - nyáron amúgy is kívánjuk (még inkább.)

sedith írta...

Duende, baj, hogyha a svéd gombasalátát előző nap elkészítem? Esetleg pont jót tesz neki, ha áll egy kicsit? Segíts, kérlek!:)

duende írta...

Szia Edit!

Szerintem a gomba elég kényes jószág. Jobb, ha aznap készited, és csak 1-2 órát hagyod összeérni.
Frissebb, jobb izű lesz szerintem. Érni mindenképpen hagyd, de elég neki pár óra.

sedith írta...

Köszi szépen, Duende! Akkor csak holnap reggel kerítek rá sort. Amúgyis a leírás alapján elég hamar megvan, annyi még belefér!:)
Még jó, hoyg megkérdeztelek... Még egyszer köszönöm. Amúgy családi szülinapozásra készülünk... csak, hogy nehogy kilyukadjon az oldalad...:D:D:D
Puszi

duende írta...

Sofia: este, vaku nélkül... :))

duende írta...

Igen, én is ezért szeretem őket Szepyke.

duende írta...

Bármikor, Limara! :)

duende írta...

Örülnék neki, Vegavarázs! Nekem nagyon izlik igy a sűrű joghurt. Igaz, zalzikihez is nagyon szeretem... :)

duende írta...

Köszönöm szépen, Napmátka. Igen, nagyon finom volt gyümölccsel - egyébként is nagyon szeretem a gyümölcsös desszerteket. :)

duende írta...

Nagyon szivesen Edit! :)
Kinek lesz szülinapja? Majd úgyis tudósitasz, igaz?
valamelyik picilánynak? :)

sedith írta...

Nem Duende, most éppen a Férjem a szerencsés.:D Lányomért legközelebb szilveszter után kell készülödnöm!
Nehezen fog menni a tudósítás, mert kedden Édesanyámékhoz utazok, jövő vasárnap lesz a húgom esküvője és kb. egy hétig ott leszek. Net nincs, de idő se lenne rá. Éppen alszanak még a lányok és gondoltam, ideülök megírni a naplómba is. Ha egyáltalán fel nem kelnek addig...

duende írta...

Nem mondom... Jó sok dolgod lesz, úgy érzem!
Nem baj, kivárunk! :)

Renata Kalman írta...

Jók ezek a nyári ételek, az előző posztokban is stb...
Én is mostanában egyszer-egyszer ettem joghurtot, csak valahogy nem az igazi. Másra emlékeztem íz-ügyben.
Milyet szoktál venni?

duende írta...

Általában arra figyelek, hogy 3%-os legyen, mert a legtöbb joghurt tiszta viz - semmi zsirtartalom. És az nem finom.
Danont sosem veszek, utálom.
Ha van helyem a hűtőben, akkor kimért, igazi jó zsiros tejet veszek, és magam csinálom a joghurtot. Csak egy evőkanálnyi élőflórás natúr bolti kell bele, és szépen megalszik tőle 1 liter tej. Arra kell csak figyelni, hogy élő kultúrás legyen.