Bögrés leves brokkolival


Szeretek szépen tálalni. Akkor is, ha csak magam vagyok. Ha már elkészítettem egy finom ételt, meg is
szeretem adni a módját az elfogyasztásának. Sok ember, sok család külön-külön eszik - tálcán -, ami még rosszabb, a TV előtt. Pedig az étellel nem csak a tápanyagokat fogyasztjuk el, hanem láthatatlan energiákat is veszünk magunkhoz. Ezért nem mindegy, milyen körülmények között étkezünk. A külső mindig híven tükrözi a belsőt és fordítva is igaz. Ezért fontos az, hogy mindennek adjuk meg a módját.
Más energiát teremtünk vele önmagunkban is, és a környezetünkben is. Ez egy gesztus. Megtiszteljük vele nem csak a saját, de mások munkáját is. Mert hogy az a bizonyos étel az asztalunkra kerülhessen, azért rajtunk kívül még sokan megdolgoztak. A nyugodt, szépen megterített asztalnál elfogyasztott közös étkezés energiateret hoz létre, amely messze túlér otthonunk falán. Köszönet ez, csak szavak nélkül. A Földnek a befogadhatatlan hatalmas gazdagságért amivel nap mint nap táplál minket, állat és növénytestvéreinknek, hogy táplálnak minket és embertársainknak is munkájukért.Mikor elkészült a leves, a boltok polcain található "nagyon finom bögrés levesek" ugrottak be róla... Mert 10 perc alatt elkészült, mégsem instant porleves, de nem ám!
Gyönyörű brokkolit kaptam, ráadásul nagyon olcsón, a sorsa így meg is pecsételődött: a kosaramban kötött ki.

Hozzávalók 4 főre:
1/2 kg brokkoli,
3-4 közepes burgonya,
10 dkg parasztsonka,
1 gerezd fokhayma,
1 húsleveskocka vagy ételízesítő,
2 evőkanál olaj,
1 kicsi konzerves sűrített paradicsom,
1 evőkanál liszt,
levesbetét tészta,
szerecsendió,
1/2 csokor petrezselyemzöld.

A brokkolit megtisztítottam és kicsike rózsákra bontottam. A burgonyát apró kockákra vágtam és feltettem enyhén sós vízben főni a szintén apróra darabolt parasztsonkával és a fokhagymagerezddel együtt. Mikor majdnem megfőtt, hozzátettem a brokkolirózsákat, a paradicsompürét és a levestésztát is. Szerecsendiót reszeltem bele és apróra vágott petrezselyemzöldet is szórtam hozzá. Közben készítettem a lisztből és az olajból egy vékony rántást. Addigra az összes hozzávaló megpuhult, tehát be is rántottam. Forrás után még 1 percig hagytam rotyogni, és készen is volt. Az egész 10 percig tartott!
Vegetáriusok is elkészíthetik, persze sonka nélkül. Úgy is nagyon ízletes és laktató leves.

Megjegyzések

napmátka üzenete…
Én nagyon szeretem a leveseket, főként télen. A hűtőben már egy kisebb húsos csülök is lapul arra várva, hogy egy zöldséges bableves ízét koronázza majd. Ez az a leves, amit minden évszakban meg tudok enni, és nem a hús vagy a füstölt íz miatt. A babot is nagyon szeretem.
A brokkoli is nagy kedvenc, ezért is akadt meg a szemem finom leveseden, l is mentettem a receptet.
A terítésről és a közös étkezésről én is így gondolkodom. Sokszor eszünk kettesben, s ha igyekeznem is kell aznap valamiért, akkor sem mindegy, hogyan ülünk le enni. Ha pedig van idő, miért ne adnánk meg a módját? Hiszen ezek is a hétköznapjaink apró ajándék-pillanatai, olyasmi, aminek emléke tudattalanul is beépül a fejünkbe. Ezt a legjobban a gyerekeken lehet megfigyelni, akiknek az válik "természetessé", amit otthon megtapasztaltak (akár a közös étkezésekben s a terítésben is)...
duende üzenete…
Így igaz. Nálünk mindig közös vacsora volt, én így nőttem fel.
Azóta persze kicsit lazultunk mi is, és sokszor tényleg nincs idő pl. ebédelni, de a vacsoraidő mindig eltölthető együtt is.

Ne is mondd a füstöltes bablevest, szerintem nem lehet akkora fazékkal főzni, ami ne fogyna el. egyszerűen abbahagyhatatlan. És még mára van egy bablevesreceptem!

Elmaradtam az utóbbi dőben.
De a bablevest már csak holnap teszem fel, azt hiszem.
napmátka üzenete…
Még az is jön? Ennyit meg sem bírtok enni!
(De azért várjuk a receptet, természetesen!)
duende üzenete…
:-))

Tudod, itthon dolgozom, a férjuram meg csak 3 naponta dolgozik, úgyhogy szinte minden nap kell főznöm. Így könnyű, mi? :-))
ZinczyKa üzenete…
Én meg mit veszekszem a gyerekekkel! Tényleg képesek becipelni a kaját tálcán a tv elé, ha nem vagyunk itthon/résen. Ötletem sincs, hogyan lehetne leszoktatni őket erről :(
Palócprovence üzenete…
A közös étkezés és a tálalás fontosságával maximálisan egyetértek.
A levesedet pedig ki fogom próbálni!
duende üzenete…
Hát, ZinczyKa, nem tudom.
El kell távolítani a TV-t? Akváriummá alakítás?
Több ötletem nincs... :-))
duende üzenete…
Ahoz képest, milyen egyszerű, nagyon ízletes. Egy kis receptes füzetben találtam, persze módosítottam rajta... :-)
ZinczyKa üzenete…
Tegnap a tesómnál, ahol ment a TV, rádöbbentem, hogy több hónapja nem nézek semmit. Sajnos, odáig fajultam, hogy önkényesen bedugtam egy DVD-t nála is. Egyszerűen nem bírtam még háttérzajnak sem a fogalmomsincs milyen műsort, ahol ismeretlen emberek mintha főztek volna. De igazából játszották az agyukat.
Én legszívesebben kidobnám, de a filmeket is azon lehet nézni :(
duende üzenete…
Nálunk is csak arra van tartva...
Meg néha belenézek a paprika tv-be :-))))