2009. január 22., csütörtök

Meggyes túrókrém a' la Murphy



Mosolyogj!

A holnap rosszabb lesz a mánál.

                                                                          (Murphy-féle filozófia)




Katasztrófák is előfordulnak a konyhában... És Murphy óta tudjuk, hogyha elő, akkor is. Tiszteltetem, miszter mörfi!
Tiramisut akartam csinálni, névnapi ajándékként. Csak csokisan, mert akinek készítettem, nem rajong a kávé ízéért. Minden olyan szépen kezdődött, aztán eljött a nagy pillanat, mikor a mascarpone-t bele akartam keverni a tojássárgájába. Romlott volt... A habok felverve, a nagy tál kibélelve csokiba áztatott piskótával. De duende nem a lassúságáról híres, és nem is arról hogy bele szokott volna esni a kétségnek nevezett sötét verembe. Szóval lerohantam a sarki boltba túróért. A cukros felferrt tojássárgájába kevertem 1-2 kiskanál bodzalekvárt, attól lett tuti lila színe a krémnek. Ha már nem tiramisu, legyen lila, gondoltam. A krémrétegre meg szórtam jó sok fini meggybefőttet. Szóval ez egy túrókrém lett, meggyel előadva. Akinek vittem, így is nagyon örült neki. Én meg annak, hogy ízlett neki. Úgy egy óra elteltével a nagy üvegtálban már csak a fele adag volt látható. A többi eltűnt a pocakban. :-)

Ennyi a recept. Ja igen. Két evőkanál holland kakóport cukorral és vízzel fölforraltam, majd hagytam kihűlni. Rumot tettem hozzá és ebbe mártogattam a piskótákat. Három tojást szétválasztottam, a tojássárgájákat 20 dkg porcukorral fehéredésig kevertem, a fehérjét külön felverrtem. Harmincöt deka túrót kevertem a cukros tojássárgájához, majd mindehez a felverrt fehérjehabot is hozzákevertem. Itthonra csak két ilyen kehelynyit hagytam belőle.

8 megjegyzés:

Palócprovence írta...

Mint a viccben
A pesszimista azt mondja - ennél rosszabb már nem lehet!
Az optimista: Dehogynem!

A túrókrémed szuper! Sokszor így születik a legjobb recept.

duende írta...

:-)))))))))

Lásd a fönti bejegyzést! :-))

Így van. Ha Mr. Murphy nem tette volna tiszteletét nálam tegnap, ez a túrókrém nem jöhetett volna létre. :-))

Kata írta...

Nagyon kreatív vagy, ez biztosan finom volt!

sedith írta...

Aha, ismerős a szitu! :) Szerencsére én sem esek kétségbe ilyen esetekben!
De a végeredmény biztos szuper lett, itt érzem az ízét a számban...

Más: Érdekes, nagyon lassan sütöttem ki a combokat, be is vagdostam, sőt, már eleve a kisebbeket választottam ki, mégsem sült át mindegyik. No, de mondom, nem esek kétségbe egy-egy ilyen apróságon!:P:D
Edith

duende írta...

Köszi, Kata! Akinek készítettem, mindenesetre nagyon ízlett, hál Istennek. :-)

duende írta...

Hát, nem tudom, Edit. Azt hiszem nem rajtad múlik. A mai tápos csirkék elég furák, sajnos. Abba bele sem kezdek, milyen szörnyű életük van, mert ez borzasztó.

erős ildikó írta...

Nagyon csinos ez az édességed, mostanság én is valamilyen meggyes-kakaós kombinációban gondolkodom, lehet, hogy süti lesz belőle.
Túróra ritkábban vágyom, akkor is inkább valamilyen kence formájában.
S képzeld: ma megvettem egy darab Camembert sajtot, hogy megkezdejem felfedező utamat a penészes sajtok birodalmában. Szerintem jó lesz.

duende írta...

Köszi! Ez most így alakult...:-))

Szerintem ízleni fog! tegnap én is camembertet vacsiztam, hmm fííínom! :-)))