2009. január 5., hétfő

A maté tea (yerba mate)

Az emberi boldogság és kultúra szempontjából nem hiszem, hogy lett volna jelentősebb találmány az emberiség történetében - olyan, amely közvetlenebbül hozzájárult volna a szabad idő, a barátság, a társas élet és a társalgás élvezetéhez - , mint a dohányzás, az ivás és a tea. Mind a háromnak vannak közös jellemvonásai: először is előmozdítják társas életünket; másodszor nem tömik meg a gyomrunkat, mint az étel, s ezért az egyes étkezések között is élvezhetők; harmadszor pedig: mindegyiket orrunkon, szaglóérzékünkön keresztül is élvezhetjük. A dohány, az ital és a tea igazi élvezete csak laza, kényelmes, barátságos és társaságkedvelő légkörben képzelhető el. Csak olyan emberek élvezhetik igazán a dohányt, az italt meg a teát, akiknek érzékük van a barátságkötéshez, nagy gonddal választják meg barátaikat, s természetüktől fogva szeretik a ráérős életet. A teát csendes társaság számára találták ki, miként a bort zajos mulatozók számára. Van valami a tea természetében, ami az élet csendes szemlélésének világába vezet bennünket. Ha kora hajnalban, tiszta időben szedték a teát, amikor a hegytetőn tiszta és ritka a reggeli levegő, s a leveleken rajta van még a harmat illata, akkor teázás közben érezzük még ennek a bűvös harmatnak illatát és finomságát. A taoista felfogás értelmében - mely felfogás szerint vissza kell térnünk a természethez, s a világegyetemet a férfi és női erők együttes működése tartja életben - a harmat valójában az "ég és a föld nedűjét" szimbolizálja, mikor a két princípium éjszaka egyesül. Általában úgy tartják, hogy a harmat bűvös táplálék, finom, tiszta és éteri, s minden élőlény - legyen ember vagy állat -, amely eleget iszik belőle, az remélheti, hogy halhatatlanná válik. De Quincey helyesen mondja, hogy a tea "mindig kedves itala lesz az intellektuális embernek", de a kínaiak még tovább mennek, s az emelkedett elméjű remetével hozzák kapcsolatba a teát. A teáról szóló kitűnő olvasmányban, a Csa-szuban a következőket olvashatjuk: A legmegfelelőbb pillanatok a teaiváshoz:

Amikor szíved és kezed tétlen.
Ha belefáradtál a versolvasásba.
Amikor zaklatottak a gondolataid.
Amikor énekeket és dalokat hallgatsz.
Ha meghallgattál egy dalt.
Ha ünnepnap vendégségben vagy.
Miközben a csinen játszol és festményeket nézegetsz.
Mikor késő éjjel belemerültél egy beszélgetésbe.
Világos ablak előtt tiszta asztalnál.
Kedves barátok és karcsú ágyasok társaságában.
Amikor hazaérkeztél vendégségből.
Amikor tiszta a nap és enyhe a szellő.
Rövid zivatarokkal vidámított napon.
Festett csónakben egy kis fahíd mellett.
Magas bambuszerdőben.
Nyári napon egy lótuszvirágos tóra néző pavilonban.
Amikor tömjénfüstölőt égetsz egy kis szobában.
Miután vége az ünnepségnek, és a vendégek hazamentek.
Amikor a gyerekek az iskolában vannak.
Egy csendes, elhagyatott templomban.
Híres hegyi források és különös alakzatú sziklák közelében.

(Lin Yutang: Az élet sója)





Gyújtottam is egy tömjénfüstölőt az imént... :-)

Fogyókúrámhoz segítségképpen a máté teát választottam. Íze kellemes, hasonlít a zöld teáéra. Önmagában is nagyon finom, de ízesíthető citrommal, mézzel is. Reggel elkészítek egy-másfél liternyit belőle, és a nap folyamán megiszogatom. De aki jobban kedveli a friss, forró teát, készítse minden alkalommal frissen. Egy csészéhez egy mokkáskanálnyi teafű bőven elegendő. Saját tapasztalatból mondhatom, valóban nagyon élénkítő, energetizáló ital ez. Az is saját tapasztalat, hogy nagy mértékben csökkenti az étvágyat. Hogy mennyire zsírbontó is? Majd kiderül... És talán nem is fontos.
Már átadtam magam a teázás élvezetének.



Ilex paraguayensis, mate, chimarrao, yerba mate, maté

A máté tea egy évelő növény (olyan növény, ami nem pusztul el az év végén) mely a magyalfélék családjába tartozik, bizonyítva ezt vastag leveleivel is. Vadon nő Argentína, Chile, Peru, Brazília esőerdőiben, és Paraguayban, ahol termesztik. A legjobb máté tea vadon nő az esőerdők árnyékában, pont a kellő időben szedik le, gyorsan szárítják (végig megtartva világoszöld színét) és csak közvetlenül csomagolás előtt őrlik le. Füstös, kicsit kesernyés, nedves fűszaga van.
Régebben az őslakosok csak rágták a leveleket, hogy így fokozzák energiaszintjüket. Később ledarálták a leveleket és így adták hozzá forró, vagy esetenként hideg vízhez. A forró vizet sokkal gyakrabban használták, mert így az aktív hatóanyagokat sokkal gyorsabban kinyerték. A hideg vizes kinyerés ugyanakkor több összetevőt óv meg.
A máté teától éber leszel, és csak úgy vág majd az eszed. Úgy működik, mint egyfajta frissítő a központi idegrendszer számára, mely lecsendesíti a testet és az agyat. Kimutatták, hogy javítja a hangulatot és a koncentrációs készséget, csökkenti a gondterheltséget, és megelőzi a mentális kimerülést. Egy átlagos csészényi máté tea tízszer annyira élénkít, mint a kávé. A matein a koffeinnal ellentétben nem erős vízhajtó, így sokkal kevésbé dehidratálja a testet.
Hatásai a szervezetre:196 kémiai anyag van a máté teában, ami testünkre hat - beleértve a B vitaminokat; A, C és E vitaminokat, és az ásványi anyagokat, mint pl. a kalcium, magnézium, vas, kálium és a szelén. 11 fajta polifenolt tartalmaz, ezek erős antioxidánsok. Ezenfelül gazdag klorofillban, ami élénkzöld színét adja és további antioxidáns előnyöket biztosít. 

Mélyebb alvás: Hihetetlen, de a máté tea nem zavarja az alvást. Igazság szerint, segíti a pihentető alvást és növeli a gyors szemmozgással (REM) járó alvást csakúgy, mint a mély alvást (delta állapot). Sokan állítják, hogy kevesebb alvásra van szükségük, amikor a máté teát használják, mivel mélyebben alszanak.
Emésztés és méregtelenítés: a máté tea segíti az emésztést, és helyrehozza a béltraktus sérült szöveteit. Megakadályozhatja a székrekedést azzal, hogy lágyítja a székletet és stimulálja a bélrendszer összehúzódásait. A méregtelenítést is elősegíti azzal, hogy növeli a vizelés, az emésztés és az ürítés által történő vízvesztést.
Biztonság a szívnek: Míg más stimulánsokat, pl. a koffeint és az efedrát félelem övezi a szívre gyakorolt káros hatásaik miatt, kimutatták, hogy a máté tea egyenesen jó hatással van arra. Megnövelheti a szív oxigén-és tápanyag-ellátottságát stressz esetén vagy edzés ideje alatt, csökkentheti a vérnyomást és javíthatja a keringést néhány ember esetében azzal, hogy nyugtatja az ereket.
Immuntámogatás: minden jel szerint a máté tea erősíti az immunrendszert egyrészt azzal, hogy leküzdi a betegségeket okozó organizmusokat és segíti az immunsejtek - elsősorban a fehérvérsejtek - működését. A benne található C és E vitaminok fontosak az immunrendszer támogatása szempontjából. Eltérően a többi gyógynövénytől, melyek folyamatosan stimulálják az immunrendszert a máté tea inkább egy egyensúlyi állapotot hoz létre azzal, hogy egyfajta frissítőként hat rá.
Segíti a tüdő működését: a máté tea az allergiát is enyhíti azzal, hogy oly módon stimulálja a mellékvese mirigyeket, hogy azok kortikoszteroidokat termeljenek, melyek elfojtják a gyulladást és az túlreagált immunválaszt. A légutakat is megtisztítja. A máté tea izomnyugtató hatása hasznossá teszi azt az asztma kezelésekor, mivel tágítja a hörgőket (amik megkötik a gázokat a tüdőben).
Fogyasztása:

A máté teát kiegészítőként fogyasztva a nap folyamán étkezések vagy edzés előtt tanácsos magunkhoz venni. Az optimális termogenetikus hatások érdekében reggel az első dolgunk legyen felkelés után egy adagot elfogyasztani belőle.
A tea napi 2-3 alkalommal fogyasztandó étkezések között.
Terhesség és szoptatás ideje alatt nem javallott.
Nincs ismert mérgező hatása.
Nincsenek ismert hiánytünetei.
Kutatások alapján a máté tea a következő betegségek kezelésekor lehet hasznos:





Asztma

Elhízás

Krónikus fáradtság szindróma (CFS)

Depresszió

Székrekedés

Csökkent immunfunkció

Cukorbetegség




(A képet a wikipédián találtam, a három pici kép a Terebessről való)

(Forrás:
http://shop.builder.hu/enciklopedia_reszletes.htm4?id=111)


A Terebessen igazán jó kis összefoglaló van róla, képekkel: http://www.terebess.hu/tiszaorveny/fuszer/mate.html

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ahogy keleten teáznak az maga a nyugat tagadása. Isszák a teát, gondolom nulla a haszon, beszélgetnek, gondolom nulla a haszon. Az ember arra gondol, hogy ez a megelégedettség, aztán arra, hogy ez egy lehetséges útja.

duende írta...

Lucifer, Lucifer... mindig csak a hsznon jár az eszed? :-)
Van haszon. Szép pillanatok, élmények, mély és meghitt beszélgetések és hallgatások, egymás társaságát élvező emberek. Nyugodtság, béke, öröm.
Azt hiszem, ennél nagyobb hasznot el sem lehet képzeni.
Egy megelégedett, boldog ember megelégedettséget, boldogságot ad másoknak. A világnak. Egy boldog ember fejében nem dúlnak háborúk, harcok és másokat bántó gondolatok.
Egy megelégedett ember békét hoz a világnak.
Igen. Egy lehetséges út. :-)
A béke, az öröm az élet apró kis pillanataiban születik meg bennünk. Ha hagyjuk. Ha megtanuljuk, hogy örüljünk annak, amink van. A hálás szív békés. És gazdag. Végtelenül gazdag. :-)
Igyunk hát egy csésze teát, Lucifer. :-) Mert szeretem a társaságodat, mert minig örülök Neked.

Tenyeres0 írta...

es ez a mate tea valoban hasznal? igaz amit mondanak rola?:O

duende írta...

TenyeresO: Igen, valóban nagyon jó tea, és valóban erőteljesek a hatásai.

Létezel írta...

!!

Mikor írta...

?!