2009. május 1., péntek

Alapsütemények bármilyen idénygyümölcshöz


Az északi gazdag gyáros elszörnyedt, amikor megpillantott egy déli halászt, amint a parton csónakja mellett heverészett és pipázott.
- Miért nem mégy ki a tengerre halászni ? - kérdezte a gyáros.
- Mert ma már elég halat fogtam - válaszolta az.
- De mért nem fogsz többet, mint amire szükséged van ? - kíváncsiskodott tovább a gyáros.
- Mit csinálnék vele ? - kérdezett vissza a halász.
- Több pénzt keresnél - hangzott a válasz. - Akkor szerelhetnél motort a csónakodra, amivel mélyebb vizekre is merészkedhetnél, ahol aztán több halat foghatnál. Ebből annyi pénzed lenne, hogy nylon hálót vehetnél. Akkor még több halat fognál, és még több pénzed lenne. Hamarosan annyi pénzed lenne, hogy akár két csónakod is lehetne ..... vagy talán egy egész flottányi. S akkor te is gazdag ember lennél, mint én.
- S akkor mit csinálnék ? - kérdezte a halász.
- Akkor aztán pihenhetnél, és élvezhetnéd az életet.
- Nos, mit gondolsz, most éppen mit csinálok ? - kérdezte az elégedett halász.

Bölcsebb a boldogságra való képességünk épségére vigyázni, mint sok pénzt keresni.
(Anthony de Mello)




Ez egy nagyon egyszerű kis kevert sütemény. Piskóta, tulajdonképpen. Régóta készítem, mert bármilyen idénygyümölccsel, vagy befőttel finom. Az eredeti recepten anno módosítottam, és olyan jól sikerült, hogy azóta is így csinálom. A módosítás oka a véletlen volt akkor - ugyanis nem volt itthon, csak egy kevés fehérlisztem a doboz alján. Viszont teljes kiőrlésűt találtam, és jobb híján azzal kevertem be a süteményt. Az eredmény egészen meglepően finom lett: olyan íze van a tésztájának, mintha dió lenne hozzákeverve. Szóvan ez Fortuna süteménye, és nagyon borzacskás, nagyon könnyű, gyors és finom.
Ez az egyetlen süti azt hiszem, amihez teljes kiőrlésű lisztet használok - nem rajongok túlzottan a reformsütikért, de ez tényleg jó.

Hozzávalók egy 36*24-es tepsihez:
10 dkg fehér simaliszt,
10 dkg teljes kiőrlésű rozs- vagy búzaliszt,
20 dkg porcukor,
5 tojás,
1 vaníliáscukor,
1/2 csomag sütőpor,
2 evőkanál rum vagy 1/2 rumaroma,
20 dkg margarin vagy vaj,
1 nagy üveg barack- vagy bármilyen befőtt illetve bármilyen idénygyümölcs,
10 dkg mandula.

Azért lett most barackos a süti, mert a spájzban felfedeztem egy jó régi barackbefőttet. Készítettem már almával, körtével, sárgabarackkal, málnával, meggyel, eperrel, szilvával, banánnal, ananásszal. Mindenhogyan finom. Rebarbara darabokkal is nagyon jó - tavaly muffinformában készítettem, ezzel az alappal teljesen jó. A banános, almás, szilvás, rebarbarás változatot a végén fahéjas cukorral hinthetjük meg. (Aki szereti a fehéjat.)



A tepsit kivajaztam, liszteztem. A tojások fehérjéjét felvertem keméyn habbá. Egy másik tálban a sárgájákat vertem habosra a puha vajjal, a porcukorral, a vaníliáscukorral és a rummal. A liszteket összekevertem, plussz kevertem hozzájuk 1/2 csomag sütőport is. A sárgájás keverékbe belekevertem a lisztkeveréket és kevés fehérjehabbal lazítottam, aztán óvatosan a többi fehérjehabot is hozzákevertem. A tepsiben egyenletesen elkentem, a tetejére sorakoztattam a barackbefőttet és a lehéjazott mandulaszemeket. Háromnegyedes lángon 25 percig sütöttem. A sütőben hagytam kihűlni.
(A mandulát 2 percre forrásban lévő vízbe dobtam, aztán lehűtöttem egy szűrőkanálban. Így könynedén kicsúszika héjából.)

Igazság szerint én most 4 tojássárgájával és 5 tojásfehérjével sütöttem, mert tegnapról volt egy maradékom. Nagyon könnyű, repülős borzas finomság lett a végeredmény.


Tejfölös 5 perces kevert süti


Ez pedig egy még egyszerűbb bögrés kevert süti, és nagyon finom a tésztája. Egyáltalán nem száraz, pedig sem vaj, sem olaj nincs benne. Viszont nagy dobozos 20%-os tejföl kell bele. Még robotgép sem kell hozzá, csak egy kézi habverő és 5 perc alatt készen van, plussz a sütés.

Hozzávalók egy közepes tepsihez:
1 bögre cukor
1 bögre liszt
1 csomag sütőpor
1 csipet só
2 tojás
2 tejföl (vagy 1 nagydobozos).
Plusz: bármilyen idénygyümölcs, csoki, kakaópor bele.

Én tettem az enyémbe durvára vágott csokidrabokat, és egy evőkanál kakaóport is.
A tojásokat kikevertem fehéredésig a cukorral, majd hozzákevertem a tejfölt, végül a sütőporral, kakaóporral és csipet sóval elkevert lisztet is, illetve a csokidarabkákat is. Az állaga sűrű legyen, de még folyékony. Végül lisztbe mártottam a magozott meggyszemeket és megszórtam velük a süti tetejét. (Így nem navigálnak le a tészta aljára.)


Előmelegített, fél lángnál kicsit nagyobb hőfokon 30 perc alatt készre sütöttem. Süthetjük tortaformában is.

21 megjegyzés:

Kata írta...

Úgy beleharapnék! Megint nagyon jól néz ki!

erős ildikó írta...

Ahhoz képest, hogy nem is szeretsz sütni...
Nagyon mutatós, barackkal különösen szeretném! Mehetek az éttermünkbe?:)
Nekem egy kelttésztás alapsütim van az idénygyümölcsökhöz. Nagyon szeretem, tavaly a nomádportán is sokszor csináltam. De nem lehetett összemérni a friss, savanykás gyümölcsökből (meggy, ribizli, egres) készített változatot azzal, amikor csak befőttből tudtam csinálni.

ZinczyKa írta...

Holnap megsütöm. Antidepresszánsnak is jó lehet Kiss Tibor mellett.

trinity írta...

Tényleg olyan könnyűnek látszik a tésztája-nem is hittem volna benne a tk lisztet!! Szuper! Néha kellenek ezek a véletlenek:)))

duende írta...

Finom is Kata! :) A mandula is sokat dob rajta, isteni íze van ahogy megsül! :)

duende írta...

Igan, Napmátka! :))
Ez a süti azért jó, mert villámgyors, és finom is. Emellett nagyon jól illik bármilyen egytálétel vagy gazdag leves után is, mert nem krémes süti.

Így igaz, a kompót viszont átsegíthet az ilyen "még semmilyen gyümölcs nem érik" időszakon.

duende írta...

Remélem ízleni fog ZinczyKa! :)
Ki az a Kiss Tibor?

duende írta...

Valóban nagyon borzacskás-könnyű, Trin!:)
Igen, szerintem is! :))
Sok ételem született így...

Renata Kalman írta...

Ez az írás nagyon tetszik. Mennyire jelzi a kétféle mentalitást, nyugat-kelet tipikus különbsége..
(vagy lassan már csak múlt időben)

Renata Kalman írta...

Ja és jó ez a Bongyorka borzacskása! :)

duende írta...

Igen, azt hiszem lassan már múlt időben... Sajnos.
A munka az élet megrontója. Mármint a fölösleges munka.
Ettől neurotikus és hülye az emberiség - ezt kell mondjam, sajnos. Őrült tévhit, hogy folyton rohanni és gürizni kell. Be vagyunk olva. Vagyis én nem. :)))


És köszi, nagyon finom tényleg a süti. :)

ZinczyKa írta...

Kiss Tibor a Quimby énekese. http://index.hu/video/2007/12/05/a_depresszio_ellenszeruma/

duende írta...

Jaaaa! Így már tudom, köszi! :)

Wise Lady írta...

Ez nagyon tetszik.

duende írta...

Finom is, Whise Lady, és olyan egyszerű! :)

Limara írta...

Én is ezt sütöm, már hosszú évek óta, meggyel a legfinomabb szerintem. Még egy liszteszacskó hátuljáról szedtem a receptet! :)) A tk. liszt nagyon jó ötlet, legközelebb kipróbálom! :))

duende írta...

:))

Én nem is tudom, hol akadtam a receptre. Valamilyen újságban, mert a receptes füzetembe úgy van beragasztva, látszik hogy valamilyen női magazinból halásztam ki.

Hát igen. A megyges sütik nálam is dobogósak! :)
És próbáld ki Limara, mert tényleg izgalmas.

Noémi írta...

Szia Duende!Szerinted sima fehér liszt helyett rakhatok a sütibe rétes lisztet?Ugyanis ,csak ez van jelenleg itthon.Köszönöm a válszod!

duende írta...

Szerintem nyugodtan rakhatsz Noémi! Könnyű, repülős lesz tőle a tészta!

Noémi írta...

Köszönöm a segítséged:-)!Fini lett nagyon!

duende írta...

Noémi szívesen és nagyon örülök hogy ízlett! :) Nagy kedvencem ez az egyszerű kis süti! :)