2009. május 17., vasárnap

Bodzavirág palacsintatésztában, friss cseresznyekompóttal

Az áldás igazat szól, az átok pedig hazudik arról, kik is vagyunk. Áldottságunk nem csupán egy érzés, hanem a mindennapi életünket formáló igazság.

(Henri Nouwen)




Mikor szedünk bodzát szörpnek, mindig készítek ilyen édességet is belőle. Nagyon szeretem. A cseresznye pedig mai piacozásom eredménye - egy idős bácsitól vettem, nagyon olcsón.

Hozzávalók:
bodzavirágok,
sűrű palacsintatészta.
A cseresznyekompóthoz:
cseresznye, ízlés szerint cukor és citromlé, fahéj, szegfűszeg, csipet só.

A bodzákról ne vágjuk le a nyelét, mert ennélfogva mártogatjuk a sűrű palacsintatésztába, és így könnyű az olajba is beletenni. Mindkét felén süssük aranybarnára. Ha kellően forró olajban sütjük, egy csöppet sem lesz olajos, nagyon könnyű, finom lesz. Mikor már a szalvétán csöpögnek, konyhai ollóval vágjuk le róluk a fölösleges és vastagabb szárakat.



A cseresznyekompóthoz kimagozzuk a gyümölcsöt, közben a nagyon kevés vizet a cukorral, fűszerekkel, sóval és citromlével föltesszük főni. Hagyjuk forrni pár percig, hogy a fűszerek kiadják az ízüket, majd beletesszük a kimagozott gyümölcsöt is, és csak addig hagyjuk a tűzön a kompótot, míg újra felforr. Levesszük, hidegvízfürdőbe tesszük, így a gyümölcs roppanós marad benne. Kóstoljuk, s ha kevés cukor, só, citromlé még kell bele, pótoljuk. Kihűtjük, hűtőbe tesszük, és a forró sült bodzavirágokat a hideg cseresznyekompóttal tálaljuk. 
Tipp: eperkompóttal is isteni. Naná. :)
A palacsintatésztában sült bodzavirág jó simán porcukrosan is.

10 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Ez megigézett, megint! Szóval arra már van cseresznye! Nálunk a piacon legutóbb még nem volt...
A kerti fánkon még csupa zöld bogyó, viszont egy utcával arrébb már szép pirosak vannak!
Hazafelé ma este szedtem egy nagy adag bodzavirágot. Nemsokára elvirágzik itt. Még nem tudom, mi lesz belőle...

duende írta...

Igen, a héten jelent meg a piacon. És 400 forint volt kilója, szóval tényleg olcsó volt. És nagyon finom lett belőle a kompót, azzal a citromillatú muskátli-ízzel-illattal.

Majd kitalálod, biztos vagyok benne! :)

Ancsika írta...

Egyszer már ettem ilyen palacsintás bodzát és isteni volt.
Ma én is akartam délután bodzát szedni, de sajnos nálunk még nem is virágzik. Furi olvasni, hogy otthon pedig már el is virágzik lassan. Én csak kullogok az események után.

trinity írta...

Varázslatosan szép és finom lehetett!!

duende írta...

Én is nagyon szeretem, Mian. nagyon bodzás és könnyű, finom és gyors. :)

Miért hol laksz? Ha nem titok... :))

duende írta...

Jól nézett ki, Trin! :) És tényleg finom.

nana írta...

jajj, ezt én is nagyon szeretem!! :) és milyen jó ötlet a cseresznyekompót hozzá! :)

duende írta...

Spontán jött, Nana! :)

Limara írta...

Mi is szeretjük! :)) A fotó csodás már megint! :)) Délután még bodza beszerző útra küldöm a fiúkat, sajnos itt is elvirágzik már

duende írta...

Köszi! :)

Igen, még azért lehet találni, szerencsére.