Hogy is készül a boszorkányos cseresznyetorta? Először is végy egy
boszorkányt. Másodszor, varázsolj a teljesen üres piactérre egy nénit
kis kosárkával, benne a világ legfeketéslilább cseresznyéjével.
Harmadszor, varázsold össze a hozzávalókat tortává.
A történet tegnap este kezdődött. Kinéztem egyik olasz szakácskönyvemből ezt a finom sütit. Remek, gondoltam és a mandulát meg is törtem, le is héjaztam. Majd holnap veszek cseresznyét hozzá - van piac, vasárnap lesz. Aha. Meg azt ahogy én elképzeltem... Elfelejtettem, hogy háromnapos ünnepi hétvége van. Reggel felkelek, kinézek az ablakon és... sehol senki... Hűha. Nagy kajak balhé van. Cseresznyés pitének lőttek... Pedig úgy elképzeltem, éreztem az ízét tegnap este a számban. Megcsináltam a kávémat, újra kinéztem. Egyszer csak jön egy néni. Kis kosárkával, pár csokor virággal. Téblábol. A remény föllángolt bennem! Mégis lesz cseresznyetorta?! Nézem, nézem - hátha csak eltévedt. De nem. Pont az ablakommal szemben lepakolt. Ekkor már csak azt reméltem, hogy a kosárkában nem kicsibék vannak, hanem cseresznye. Gyorsan megittam a kávémat és felöltöztem.
A néninél a világ legfeketébb, legéretebb, legfinomabb cseresznyéje volt! Nem is hozott mást, csak ezt a finom gyümölcsöt és virágot.
Szóval. Méghogy boszorkányok nincsenek. Méghogy varázslat nincsen... Egész délelőtt nem is volt más árus, csak az én elvarázsolt nénim... :))
Hozzávalók egy 26-28 cm-es tortaformához:
A tésztához:
25 dkg liszt,
5 dkg darált mandula,
1 csipet só,
7 dkg porcukor,
12,5 dkg vaj,
1 tojás
1 tojássárgája.
A töltelékhez:
80 dkg cseresznye (vagy meggy) - magozatlanul 1 kg,
kb 10 dkg cukor,
1 csipet őrölt szegfűszeg,
1 lehelletnyi csipet só,
5 dkg durvára vágott hámozott mandula,
citromlé.
Megkenni:
1 tojásfehérje.
A tésztához valókat egy tálban összekevertem, majd összedolgoztam. Csak lazán, épp álljon össze, úgy már jó. Gombóccá formáztam, a tálat letakartam és egy órára hűtőbe tettem.
Közben megcsináltam a tölteléket. A cseresznyét kimagoztam és cukorral, csipet sóval, citromlével és szegfűszeggel sűrűre főztem. Úgy 20 percig tartott a művelet, mert nagyobb lángon csináltam. Kevergettem hogy ne égjen le. Hagytam kihűlni.
Egy óra elteltével a tésztát két darabba vágtam: 2/3 és 1/3 arányban. Aztán a lisztezett konyhapulton a nagyobbik darabot kör alakúra nyújtottam, akkorára hogy 2 cm-rel nagyobb legyen a tortaformánál. Beleillesztettem, a felfelé álló széleket a forma oldalához igazítottam. Aztán megszórtam a tésztát a durvára vágott mandulával, majd rátettem a cseresznyét. A másik darab tésztát is kinyújtottam, és derejevágóval 1 cm-es csíkokra vágtam. Berácsoztam a torta tetejét. Megkentem a maradék tojásfehérjével és előmelegített 3/4-es lángú sütőbe tettem. Körülbelül 45 percig sütöttem.
Készíthető tulajdonképpen egész évben, ha teszünk el lecukrozott cseresznyét vagy meggyet. Azt hiszem, ezt majd szilvából is elkészítem, szerintem abból is isteni lesz.
A torta eredeti neve ropogós cseresznyetorta - crostata di ciliegie. Mert a tészta finom ropogós, a cseresznye pedig finom szájbanomlósédeskrémes. Isteni!
Örülök, hogy tudok nénit varázsolni kis kosárkával...
37 megjegyzés:
Micsoda fotók!!!!
Holnap cseresznyét szedek, roskadozik a fám. Létra sem kell, seprűt használok:):)
Irigyellek ezért a néniért! Mármint a fekete cseresznyéiért ;) Errefelé még nem olyan szépek, de majdcsak eljön a szezonja itt is.
ui: Ötletes és aranyos az első kép! ;)
úúú :) most összegyűlt a nyál a számban. azt hiszem előbb-utóbb én is el fogom készíteni az én rácsos, olaszos tortámat. megyek is majd anyósomékhoz meggyet meg cseresznyét... sőt majd málnát is szedni :]
Ilyenek is nőnek a cseresznyefán? Csodás! Csak mert nem szeretsz sütni...igaz?
:))))
Sofia, turbó, vagy normál? Márminta seprűd? :))
Köszönöm Beatbull! :)
Nálunk is még csak a koraibb fajták érnek, a germersdorfi még kicsit később.
Na! Kívácsi vagyok, Röné! :)
Aha, nálam igen, Napmátka! :))))
Fura. Kezdem megszeretni a sütést. Tényleg utáltam. Talán mert egész mostanáig szinte egyáltalán nem sütöttem. Nem volt gyakorlatom, nehézkesen ment, és mindig idegrohamot kaptam, ha valami nem úgy sikerült. :)))
Szóval kezdem megszeretni a sütést.
Mondjuk kelt tésztákat mindig szerettem csinálni.
Jól néz ki nagyon, biztos nagyon finom is. A héten láttam a piacon én is nagyon szép cseresznyét, de nem vettem. Most nagyon sajnálom.
Varázsolj, ManóAnyó! :)
Szomszéd? Cseresznyefa? Kedves szomszéd cseresznyefával?
Na jól van már! Ez már tényleg... csodás! :)) Nyelek itt nagyokat! Mondhatnám boszorkányos! :))))
:))
Köszi Limara! :)))
Csodás!
Mondtam én, mondtam én....boszorkány vagy varázslónő:))) No meg a véletlenek ugye???:))
A torta is gyönyörű!
Először, amikor messziről láttam, olyan volt, mint egy teniszütő... aztán közelebbről megnéztem, és hát, már megint milyen jó ez a kép!:-))))
Akkor Te egy igazi Tündérkirálynö vagy! :)
Mindenféle varázslatokat tudsz nénikkel, cseresznyékkel, sütikkel, meg képekkel!
Köszi Whise Lady!
:)))
Ugye, Trin! Ki mindek híjja... :))))))
Hát hogy tündér, Mian.... azt nem tudom. :))
Köszi Szepyke! :)
Szia!
Nagyon szép.Én személy szerint nem szeretem a gyümölcsös édességeket,de ezt most megkóstolnám.Már csak várni kell egy olyan szomszédra,aki ültet cseresznyefát,mert a miénk rendre kiszárad:-({de még jobb lenne,ha olyan fát ültetne mint ami az első képeden van:-D}
:)
Köszönöm, Belly!
Egy boszorkányos cseresznyefát? :))))
Az a hely rossz. Negatív sugárzású. Tegyétek egy másik helyre.
Tátott szemekkel olvastam :-)) Ilyen nincs! Óz birodalmából csöppentél ide, a Jó Boszorkány? :-))
A süti pedig pazar, nem csoda, hogy emiatt odavarázsolódott a néni! Kár lett volna, ha kimarad az életünkből!
:))))) Már meg sem lepődöm! :)
Bízom benne, hogy kipróbálhatom a receptedet, feltéve, ha ez a mostani eső nem repeszti ki az összes cseresznyénket. Amikor kellett volna az eső, bezzeg nem esett! Talán Tőled kellett volna megrendelnem ...
Én is eljöttem megnézni az oldaladat. Azt már biztosan állítom, hgoy ez a cseresznyetorta műsorra kerül nálam is, klassz recept. Tetszenek az írásaid, a receptjeid és az egész hangulata. Tuti, hogy sokat fogok belőle hasznosítani, attól függetlenül, hogy húst is főzöl. Köszönöm és gratulálok az oldalhoz!
Valahonnan onnan, Viki... :))
Köszönöm szépen! :)
Látod, látod Palócprovance! :))
igen, félő hogy kirepednek... Nálunk sem érett be anyuéknál a hegyen még a meggy sem, a cseresznye sem. De ha az időjárás így folytatja... Most már kéne a meleg, a nap.
Nagyon szépen köszönöm, Vegavarázs! :)
Örömmel látlak nálam! :)
Most ez is sorra kerülhet nálunk cseresznyéből, a kevertet már megettük:)
Az is nagyon finom Kata! Én meg majd most azt akarok sütni, cseresznyével, meggyel még nem csináltam idén! :)
Varászlatos ez is! Mint Te, meg az egész! :)
Annyira guszta, nekem a villás kép tetszik a legjobban, tényleg éjfekete...
Érdekes, hogy az egyik kis meggyfánk hamarabb érik, mint a cseresznye! Mondjuk cseresznye mindössze 1 marékkal lesz csak.
A napokban többször készítettem meggyes lepényt, majd felrakom!
hja és kérem, aki csak kinéz az ablakból a piacra...
:)
:))
Jó helyen lakom! :)
Anyuéknál is a meggy már érik, a germersdorfi cseresznye meg még nem. Az elég késői fajta.
Várom a receptet! :)
Szia!
Egy ideje olvasgatom a blogod és ez a süti volt az első, amit kipróbáltam:)) Nos, nehezen "másolok", így csak nyomokban lett duendés, de finom lett:) Tettem hozzá meggyet is, citromhéjat és kis mézessüti-fűszert (én nem tudom, mi volt velem, fél nap karácsonyi dalokat dúdolgattam...:) és bizony majdnem odaveszett a varázslat - nálam már 35 perc után igen-igen sötétlett a széle. De - talán épp a varázslatodnak köszönhetően - a külső egy centin kívül belül semmi baja sem lett. Nagyon finom lett, köszönöm a receptet:))
Kedves KicsiKató!
Örülök nagyon, hogy ízlett! :)
Hát, a sütiknél figyelni kell nagyon, mert a sütés végefelé 1-2 per alatt is meg tudnak égni. Jártam már én is így. :))
Meg sütője is válogtaja, az enyém elég "lassú".
És szívesen, gyere csak máskor is! :)
Kipróbáltam, nagyon bejön:)az Uramnak is. Jó ötletnek találom a szilvát is.
Örülök hogy ízlett, Hajni! :) Nekem is, nagyon! :))
Köszi, szilvarajongó vagyok...
Megjegyzés küldése