Amikor úgy érezzük, itt a világ vége, és ismeretlen terepre jutottunk, a bátorság próbája az, ha meg merünk maradni ezen a senkiföldjén, és nem keresünk magunknak fogódzókat. A spirituális utazás végén semmiféle üdvösség és mennyország nem vár ránk.
(Pema Chödrön)
Ez az étel is az egyik olasz szakácskönyvemből való. Tegnap hely híján a fagyasztóból elő kellett vennem egy darálthúst, ahhoz kerestem reggel ötletet.
Hozzávalók 4 főre:
60 dkg darálthús (lehet marha és lehet sertés vagy akár szárnyas is),
1 és 1/2 zsömle,
tej,
5 dkg házi, füstölt nyers parasztsonka,
pár szem kapribogyó,
1 kisebb csokor petrezselyemzöld,
6-8 levél zsálya,
1 hámozott paradicsomkonzerv vagy egy nagyobb dobozos sűrített paradicsom vagy natúr paradicsomlé,
1 teáskanál kristálycukor,
2 csapott evőkanál reszelt parmezán,
1- 2 dl vörösbor,
1 tojás,
1 kisebb sárgarépa,
1 fél teniszlabdányi zeller,
1 közepes fej vöröshagyma,
só,
frissen őrölt bors,
3-4 evőkanál olívaolaj.
A zsömlét tejbe beáztattam. A sonkát kis kockákra felvágta és a darált húshoz tettem egy tálba. A petrezselymet is aprítottam, ez is a darált húshoz került, a kinyomkodott zsömlével, a parmezánnal, sóval, borssal és a tojással együtt. Kézzel jól összedolgoztam, majd kis, pingponglabda méretű gombócokat formáztam a masszából.
Aztán megtisztítottam a zöldségeket és vékony csíkokra, majd kockákra vágtam. A vöröshagymát is kockáztam. Egy nagy, magasabb falú serpenyőben elősütöttem a gombócokat olívaolajon, majd félretettem őket egy tálba. A vöröshagymát és a zöldségeket megpároltam a visszamaradt olajon fedő alatt, aztán felöntöttem a paradicsomlével és hagytam 5 percig rotyogni. Ekkor botmixerrel rusztikusra pürésítettem a szószt. Beleaprítottam a zsályaleveleket, sóztam, cukroztam és vörösbort öntöttem hozzá. Aztán beletettem a gombócokat és fedő alatt még 25 percig főztem. Spagettivel tálaltam.
Nagyon finom, és viszonylag gyorsan el is készül.
13 megjegyzés:
A paradicsomos húsgombóc a legkendvencebb ételem, ezt a változatot biztos kipróbálom. Nagyon jól hangzik.
Érdekes, hogy zöldséhet is főzöl bele. Zellert, azt igen, de a többit nem. A parmezán is újdonság, de biztosan fincsi lehet, nem idegen tőle. Lehet, én is kísérletezek vele
Na, egy csomó hibát gépeltem.
Szóval helyesen így hangzik: ...zöldséget. Zellert, azt igen, én is szoktam, de a többit nem.
Nagyon jól néz ki! :)
Hű, mennyi mindenről lemaradtam az utóbbi napokban! Nem semmi, amiket kreáltál. Magam is főzögettem, de semmi extrát. A paradicsomos húsgombócot nagyon szeretem, ez volt az egyik kedvencem a középiskolai menzán. Bár ott inkább fasírt volt és persze, teljesen másízű, másképp elkészítve, mint amit te leírtál. De én azt is szerettem!
A te változatod istenien hangzik!
Elkészült a tárkonyos bejegyzésem!
Puszi
Fini is volt, ManóAnyó, bátran ajánlhatom!
Whise Lady, teljesen a könyv receptje szerint dolgoztam, így volt írva, és nagyon finom lett! Egyébként több receptben is olvastam sárgarépát, és mindkettő, amikben olvasgattam, olasz szakácskönyv.
Jó is volt, Palócprovance! :)
Köszi Edit! Meg is nézem! :)
Ezt is szeretem, olyan jókat főzöl!
(Pedig nem is vagyok húsos...)
Azt hiszem, olasz konyha rajongó leszek, Napmátka. Minnél többet forgatom azt a két könyvet, annál inkább rájövök, milyen szuper receptek vannak benne!
Duende,
szerintem Nálad a pont: én a bolognait főzöm olyan olasz reciből, amiben szintén van reszelt sárgarépa és zeller!!!Nagyon finom!
Ebben meg még a vörösbor is rátesz egy lapáttal-hmmm, nagyon finom lehetett!!!
(Én is kibírnám olasz ételeken....na jó, jöhet hozzá egy kis, görög, meg mexikói, meg....még sokféle:)))))
:) Majd még gyártok ezekből a könyvekből étkeket. :)))
Én is a mediterrános konyhákat szeretem a legjobban Trinity.
Megjegyzés küldése