2009. augusztus 29., szombat

Anyuféle hagyományos nyári vegyessaláta


A karma a teljes igazság több életen át fennálló tartozás- és hitelrendszere, aminek egyszerű célja van: tanítani. A velünk történő jó dolgokat tekinthetjük jutalomnak, a rosszakat büntetésnek, de ez azt jelenti, hogy létezik egy ítélkező személy. A valóságban mi, és csakis mi egyedül ítélkezünk, hogy mit kell átélnünk ahhoz, hogy megtanuljuk a leckénket, amelynek segítségével fokozhatjuk tudatosságunk szintjét. Valamennyi lecke valójában próbatétel. 

(Albert Einstein)

 



A pörkölt mellé készítettem ezt az anyukám féle, régimódi vegyes salátát. Nagyon szeretem, és a pörkölt mellé nem is valók azok az újmódi olívaolajos finomságok. Ezzel a szépséges nyárutókincsei kavalkáddal viszont fantasztikus volt a klasszikus sertéspörkölt is.


Hozzávalók:
4 paprika (1 zöld, 1 narancs, 1 sárga, 1 kápia vagy pritamin),
10 db pici kerti paradicsom,
2-3 zöldparadicsom,
2 lilahagyma,
1 közepes kígyóuborka vagy 2-3 normál uborka,
2 teáskanál só,
és az enyémben még napraforgócsíra van.
Lé:
3/4 liter víz,
4-5 evőkanál 10%-os sima ecet,
esetleg 1 csapott mokkáskanálnyi só,
5-6 teáskanál kristálycukor.


A hozzávalókat tisztítottam, majd vékony félkarikákra szeltem. Az uborkát legyalultam. Az összes zöldséget egy nagy tálba tettem és besóztam. Hagytam állni fél órát. Közben elkészítettem a salátalét is. A zöldségeket nem túl erősen, de kinyomkodtam, majd a lébe tettem. A salátalébe a sót nem tettem bele, csak a cukrot és ecetet. Miután a zöldségek is belekerültek, kóstoltam. Még kellett hozzá só. Kóstoljuk, mert nem tudni, mennyire sósítják be a zöldségek a salátalét, tehát a sót csak utólag tegyük hozzá. Hagytam összeérni 1-2 óráig.




A paprikasalátát is ugyanígy készítem.

Tulajdonképpen ez a csalamádé. Ha télire tesszük el ugyanígy készül, csak savanyúságlével öntjük fel. És piros érett paradicsom helyett zöld paradicsomot szeleteljünk bele. Plussz a csalamádéhoz még káposzta is kerül vékonyra szelve.

16 megjegyzés:

sedith írta...

Nálunk is ilyen a saláta. Vagy nyári saláta. Persze, nincs benne csíra. És én nem szoktam vizes levet készíteni rá, csak összegyúrom a zöldségeket a sóval, cukorral, ecettel mielőtt belekerülne a paradicsom.
Nagyon finom.

Újra megsütöttem a pudingos gyümölcslepényt, ezúttal rebarbarával. Isteni finom lett így is. Majd megemlítem a naplómban is, csak fotó nem készült róla.

Lívia írta...

Gyönyörűek a képek!

duende írta...

Örülök hogy ennyire ízlik Edith! :)

Igen, ez egy hagyományos, "régimódi" saláta, és én is nagyon szeretem. :)
A csíra újdonság benne - éppen volt a hűtőmben egy kis zacskóval.

Wise Lady írta...

A képek mindig gyönyörűek, már nem is "érdemes" említeni.
Ilyen salátát én is szoktam, de úgy, mint Edith, víz nélkül.

duende írta...

Köszönöm Sofia! :)

duende írta...

Whise Lady és Edith: ki fogom próbálni a ti módszeretekkel is! :)

Anyu így szokta, így tanultam. De mindig szívesen tanulok és újítok! :)

Chef Viki írta...

Ezek a képek... Hallatlanul gyönyörűek!

Nálam épp csirkepörkölt fő, abszolút bevállalnék egy adag salátát!

Ancsika írta...

Nálam is ilyen a nyári sali! :)
A képek.... álomszépek!!!!!

Névtelen írta...

Nálunk is gyakran készül nyáron - csíra nélkül! Bár csírával sem lehet rossz...

erős ildikó írta...

Ez nagyon klassz, igazi nyári finomság, köszönöm az ötletet!

duende írta...

Köszi szépen Viki, mi is pörkölt mellé ettük. :)

duende írta...

Köszönöm Mian! Igen, ez egy régi bevált és ismert kis saláta. :)

duende írta...

Palócprovance, általában nálam is anélkül készül, csak most dekkolt a hűtőben egy zacsival és már átadta volna magát 1-2 napon belül az enyészetnek, ha nem használom fel... Amúgy még káposztát szoktam beletenni, ha van itthon.

duende írta...

Szívesen, Napmátka! :)

trinity írta...

Már nem is tudom fokozni-nálad mindig-minden szuper és gyönyörű....De sokan mondták előttem!

duende írta...

Aranyos vagy Trinity, köszönöm szépen! :)