2009. január 27., kedd

Cipolle al balsamico - hagyma balzsamecetben






Ezt az ételt egy kedves barátomnak ajánlom. Mozzarella-függő. :-))
Hatására én is vettem, újrakóstolás céljából. Azt hiszem, az eredeti bivalytejből készült mozzarella lehet az igazi, a nagy ő. Legalábbis nekem. A tehéntej elég semleges ízű, így az ebből a fehér itókából készült sajt is semleges.
Ismerem a szokásos mozzarella-paradicsom-bazsalikom szentháromságot, de most tél van. A paradicsom így szóba sem jöhet... De aztán a múzsa homlokon csókolt. Eszembe jutott, hogy kedvenc olasz szakácskönyvemben van egy egészen zseniális, oltári finom, egyszerű és olcsó csoda. És már sokszor készítettem.
Cipolle al balsamico annyit tesz: hagyma balzsamecetben.

Hozzávalók 4 főre:
0,5 kg apró lilahagyma,
2 evőkanál olívaolaj,
2 evőkanál balzsamecet,
0,5 dl száraz vörösbor,
2 teáskanál méz,
1 szárított erőspaprika (annak csak, aki szereti),
só,
frissen őrölt bors,
5-10 friss zsályalevél.

A megtisztított lilahagymákat hosszában negyedbe vágtam, majd olívaolajon friss rozmaringgal, mézzel, frissen őrölt borssal és sóval erős lángon átsütöttem. Rozmaringgal készítettem, mert friss zsályám most nem volt, pedig nagyon finom hozzá. De rozmaringgal is fenséges lett. Tehát karamellizálódtak-megpirultak a hagymagerezdek. Ezután rájuk öntöttem a bort, a balzsamecetet és némi vizet, és az egészet kicsit beforraltam. Kóstoltam is közben, mert akkor finom, ha egyensúlyban van az édes-sós-savanykás íz. Mikor készen volt, hagytam kihűlni a levében és még hűtőbe is tettem pár órára. Az sem árt meg neki, ha egy éjszakát áll a finom páclében.




A mozarrellát is pácoltam: sóztam, rozmaringot, erőspaprikadarabokat raktam rá és megöntöztem olívaolajjal. A balzsamecetes hagyma egészen fantasztikusan illett a mozzarellához. Hm. Jó kis étel... Fogyókúrához is kiváló egyébként, vagy sült húsok köreteként, vagy el tudom képzelni hajában sült krumplihoz is.

22 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Az ilyen csodákat tényleg szeretem, noha a sajtok közül nem a mozarella áll hozzám a legközelebb. De így pácolva biztosan finom. A hagymád pedig óriási, nagyon tetszik az ötlet! Esetleg más, semleges ízű sajthoz is jól jöhet. Érdekes, hogy tegnap én is bepakoltam néhány darab lilahagymát a kosaramba konkrét és kevésbé konkrét célokkal. Meglehet, hogy lecsípek belőle egy adagot, hogy én is elkészíthessem e finomságot...

Unknown írta...

Nagyon szépek a felvételek! Ez a balzsamecetes hagyma igazi népszerű antipasti, habár szokták más hagymából is készíteni. Igaz a klasszikustól már eltér, de egy kis apróra vágott aszalt szilvával még izgibbé lehet tenni ;)

duende írta...

Nem fogod megbánni, Napmátka. Isteni finom! Hajában sült krumplival meg egészen zseniális páros.

duende írta...

Hú, köszi Pitbull! Meg is fogom csinálni, legközelebb! Nem felejtem el.
És köszönöm, a képekért. Megnéztelek, és hát... hihetetlen szép fotóid vannak! :-)

Kata írta...

Szia! A kaja isteni lehet, nekem küldheted "fény post"... A másik küldeményt megkaptam, köszi, de csak holnap lesz időm belenézni. Viszont ha benézel hozzám, találsz valamit:)

A szakácskönyves körkérdés már volt nálam, csak valamiért akkor nem adtam tovább, biztosan akkor is rohantam...

Unknown írta...

Nincs mit és köszi, duende ;)
ui: nincs közöm a pitbullhoz.

duende írta...

Jaj, elnéztem! :-) Bocsánat, Beatbull! :-) (elég rendesen... bár a pitbull az egyik kedvenc kutyafajtám)

Palócprovence írta...

Akár most reggel is megenném!

duende írta...

Én is... Tegnap délben mozzarellával ettem, vacsorára pedig hajában főtt és utána olívaolajon átsütött petrezselymes krumplival ettem. Mindkét variáció nagyon finom volt! :-))

Kata írta...

Hűl odakint az ablakpárkányon. Van benne erőspaprika és 5 szem aszalt szilva is...:)

Ja, igen, tovább kellett adni:)

duende írta...

Remélem, ízleni fog! :-)
Majd én is megcsinálom aszaltszilvával, mindenképpen! Nagyon jó ötlet.

duende írta...

Mármint mit? A díjat? vagy a salátareceptet? :-))

Kata írta...

Szóval a fontosabbik: a saláta letesztelve, minden túlzás nélkül állíthatom, hogy isteni finom:)))

A díjat is továbbítani kellett volna, biztos én nem fogalmaztam pontosan:((( Mert hogy ugye megérdemled te is és a többiek is:)

duende írta...

Örülök hogy ízlik!

A díjat akkor továbbítom, de asszem nem értesítek már külön senkit, nem lesz időm rá, és köszönöm!

Wise Lady írta...

Én is elkészítettem, és nagyon finom volt. Konfitált tarjához és pirított krumplihoz ettük. Biztos, hogy rendszeresen fogom készíteni.

duende írta...

Örülök hogy ízlett, Wise Lady! :)
Nekem is nagy kedvencem.... :))

Névtelen írta...

Kedves Duende!
Mivel nagy hagymafan vagyok, ki kellett próbálnom. És hát ismét nem kellett csalódnom benned : ) Tanácsodra egy éjszakára hagytam a hűtőben érlelődni, és egész egyszerűen fenomenális. Épp most falatozom egyébként limara pitájába töltve és starfokker medvehagymás tapenadéjával spékelve.

duende írta...

Kedves Névtelen! Örülök hogy ízlett! :)

Marsellus írta...

Mivel már sokadjára készítem el ezt a remekművet, ezért végre rászántam magam, hogy írjak is. Nálam nagyon bejött a recept, főleg aszalt szilvával. Egy problémám van csak vele, hogy a munkahelyemen nagyon kelendő lett és nem győzöm "gyártani". Köszönet a receptért és gratula az oldalhoz! :)

duende írta...

Kedves Marsellus!

Örülök, hogy bejött a recept! :) Én is nagyon szeretem egyébként. Aszalt szilvával? Hm... Nagyon jó ötlet, köszönöm. Ki fogom próbálni! :)
És köszönöm szépen! :)

Névtelen írta...

Friss magos kifiben, kacsamáj pástétommal, ruccolával és ezzel a balzsamecetes lilahagymával is ki kell próbálni. :o)

duende írta...

:) :)