Miről ismerszik meg a magányos madár?
Először is, hogy a legmagasabbra száll;
másodszor, hogy saját fajtája társaságát is kerüli;
harmadszor, hogy az égre célozza a csőrét;
negyedszer, hogy nem határozható meg a színe;
ötödször pedig megindító, csöndes énekéről.
(Keresztes Szent János: Beszédek a fényről és a szeretetről)
Még mindig tombol a tél és a szél - és kenyérért sem volt kedvem lemenni. Inkább sütöttem egyet. Még jó, hogy túlélésre van berendezve a spájzom... Három előnye is volt. Egy: a frissen sült házikenyér utolérhetetlen, kettő: amíg ment a sütő, isteni meleg volt a konyhában, hiába fütyült be az északi szél az ablakréseken. Három: csipkebokor vessző... :-))
Van egy tartozásom is, Katától nem csak a függőségeim tárgya kérdést kaptam, de egy díjat is. Köszönöm!
Természetesen, akiknek a kérdést továbbítottam, a díj is ugyanúgy jár! Vegyétek át. :-) (Ha nem baj, külön már nem értesítelek ki benneteket.)
A kenyér hozzávalói (sacc/kb.):
50 dkg liszt,
1 teáskanál só,
1 teáskanál kristálycukor,
8-10 szem köménymag,
2 teáskanál lenmag,
5 evőkanál kukoricapehely,
1 csomag szárított élesztő.
A porélesztőt 3 dl langyos vízben a kristálycukorral elkevertem egy nagyobb bögrében. A lisztet tálba szitáltam, elkevertem a sóval, a magokkal és a kukoricapehellyel. Hozzáadtam az élesztős vizet és kidagasztottam, míg elvált a kezemtől és az edény falától is a tészta. Alá és fölé liszteztem és letakartam a tálat egy tiszta nylonzacsival. Hagytam kelni 2 órát. Aztán átgyúrtam, formáztam és tepsibe tettem. Megint hagytam kelni egy fél órát. Bevagdostam és előmelegített, 3/4-es lángú sütőben kb. fél óráig sütöttem.
Holnap isteni lesz az olívás-sós-citromos tört avokádóval... :-)
15 megjegyzés:
Mehetek hozzád reggelizni?
Aha! :-)
Legalább dumcsiznánk egy jót végre! :-))
Kávé, friss kenyér, és egy jó beszélgetés? Kell az életben több? :-)))
Egyetértek:))
:-))
De csinos, de csinos! S már milyen rég nem sütöttem kenyeret...
Kukoricapehellyel még nem próbáltam, viszont kikisérleteztem egy olyat, amibe csak kovász kerül, élesztő nem.
De az élesztőset is nagyon szeretem.
Formára is nagyon szép lett a kenyered, gondolom, hip-hopp elfogy(ott).
Bocs, most látom, hogy holnapra akarod eltenni! Nálatok lehetséges ez?
Köszi! :-))
Nem nagyon, de éberen őrködöm! :-))
Ja, én is szoktam igazi kovászos kenyeret sütni. Tényleg az a legfinomabb. A kenyérféleség címke alatt azt hiszem, megtalálod. Csak kíváncsi vagyok, Te hogyan készíted a kovászt.
Kovászos kenyered még szemügyre veszem (ha le nem ragad a szemem), ám ma este a sörkorcsolyáid között kutakodtam, sok remek receptet mentettem, s megtaláltam ezt is:
"Figyelsz?
Készítsd csillagporból szőtt kötényed.
Ugrok.
Odaadom mindenem:
a semmiért."
(duende)
Tudom, hogy ez csak részlet, de engem így fogott meg, nekem így is teljes. Jó éjszakát!
:-)
Igen. azt hiszem, ennyi a lényeg.
Neked is csillagporos szép éjszakát, Napmátka! :-)
Gyönyörű ez a kenyér! :)
Hát még ez az avokádós csoda rajta...mmm...
Na, ez aztán már nem ér...utólagosan betenni egy ilyen képet, ha véletlenül nem olvasom Napmátkát, meg se látom... Annyira jól néz ki, úúúgy megenném most...
Köszi lányok! :)
Amint egy zseniális férfiember feltalálja végre a fénypostát is, azonnal küldők, igérem!
Megjegyzés küldése