Fontos valamit jól csinálni, legyen az egy ház, amit felépítek, vagy gyermekek, akiket jól nevelek, ezernyi érték van, lényeges, hogy tudjak örömmel, szeretettel élni, létrehozni, teremteni valamit.
Lehet, hogy nagyképűen hangzik, de az alkotó azért alkotott minket a saját képére, hogy mi is alkossunk - gondolom én.
(Polcz Alaine)
Ezt a receptet már régóta gusztálom. Polcz Alaine szakácskönyvében találtam, pannon kaviár név alatt. Napok óta halnak érzem magam, hát most ezt is kipróbáltam. El nem tudtam képzelni, hogy tényleg olyan íze van, mint amit utánozni próbál. De tényleg olyan.
Polcz Alaine azt írta, hogy pirítóssal, megcitromozva vigyázni kell vele. Mert nem lehet abbahagyni. Igaza volt!
Hozzávalók:
1 csészényi paradicsomlé (2,5 dl),
3 evőkanál búzadara,
1-2 teáskanálnyi szardellapaszta vagy
olajoshal olaja - és akkor nem kell a plussz olaj,
só,
pici cukor,
pici őrölt bors,
kb. 3 evőkanál semleges ízű olaj (ha nem halkonzervét használjuk),
1 evőkanálnyi reszelt vöröshagyma.
A paradicsomlében jó sűrűre főzzük sóval és némi cukorral a búzadarát. Mikor kihűlt, hozzákeverjük a reszelt hagymát, a szardellapasztát, és kissé borsozzuk. Körülbelül három evőkanálnyi olajjal elkeverjük habosra-lágyra. Kóstoljuk, lehet hogy só, vagy szardellapaszta vagy pici cukor még kell bele.
Ha halkonzerv olaját használjuk, akkor nem kell a külön olaj és nem kell a szardellapaszta sem. Nekem mondjuk mindig van itthon. Paszta is, szardellafilé is. Mindkettő fantasztikus ízesítő és nem csak halas ételekben. Húsokhoz is, levesekhez, egyéb kenőkékhez is nagyon szuper.
Szóval. Tényleg nagyon finom. :)
És egy újabb gyöngyszem az esős tengerhangulatból.
(massive attack: protektion/karmakoma)
14 megjegyzés:
Én ezt ismerem és szoktam is készíteni, bár régen csináltam utoljára.
Mi hamis-ikrának hívjuk. Amúgy nálunk az üzletekben lehet kapni halikra-pasztát, amit kenyérre kenve lehet fogyasztani. Érdekes íze van, halas, de kissé kesernyés is. Különféle ízesítéssel lehet kapni. :)
Nahát! :) Látod mit találtam? :)
Biztos finom lehet az a kence, vagy kencék. Én nagyon szeretem a halat, minden formában. Nálunk nem lehet ilyeneket kapni.
Nagy kedvencem ez a könyve, de még nem próbáltam ki ezt a receptjét. De majd most! Köszi :)
Jé, tényleg halacska:)))
Komolyra fordítva-ez nagyon érdekes!! Finom lehet!!!
Mintha a Nők Lapjában is idéztek volna a könyvéből részletet...Rémlik, ez is benne volt!!
Micsoda klassz ötlet! Még nem is hallottam róla. Csuda dolgokat találsz mindíg! :)
de érdekes! nagyon jól hangzik, főleg hogy egy kis szardellapaszta is van benne. ha egész szardellát használok, akkor csak törjem össze, igaz? egyébként hetek óta kaviárt szeretnék venni és enni...
Szívesen, Lúdanyó! :)
Igyekszem, Ancsika... :)
Igen Starfokker, csak törd össze.
:))) Ettől a sok esőtől mindenkinek halehetnékje van... Ahogy néztem, megszaporodtak a blogokon a halas receptek. :)))
Imádom a kaviárt egyébként...
Nem tom, Trin, nem olvasom a Nők Lapját sajna. De tényleg különleges, már jó rég kinéztem, csak valahogy most jutotttam el az elkészítésig... :))
Nahát! Tátom a számat!
Ez olyan különleges, hogy ki fogom próbálni! Fejben el nem tudom képzelni az ízét :-)
Trin jól mondja: Nők Lapja idézett a könyvből :-) De ez nem volt benne.
Én sem tudtam, Viki!
Megkóstoltattam a párommal és nem mondtam meg, mit eszik. Aszonta: ez kaviár! .))
Így néz ki, mint a képen és tényleg finom!
Többször készítettem, most legutóbb egy átlagos, kis kerek dobozos aprított tonhalkonzervből villával törtem bele. Nem látszik meg benne és markáns halízt ad.
Gyorsan kész van, a dara és a paradicsom adja kinézetet, a hagyma egy kicsit rájátszik az ikra elpukkanásra evés közben...
Zseniális!
Pasi, 47 :)
Kedves Pasi47!
Örülök, hogy ízlett! :) Szerintem is zseniális. :)
Megjegyzés küldése