2009. november 30., hétfő

Lencseleves füstölt akadékokkal

.

- Tudnál ajánlani egy jó doktort?
- Javaslom, hogy fordulj dr. Csunghoz. Megmentette az életemet.
- Hogy-hogy?
- Az úgy történt, hogy nagyon beteg lévén elmentem dr. Csinghez. Bevettem a gyógyszerét, és rosszabbul éreztem magam. Ezért aztán elmentem Dr. Csanghoz. Bevettem az ő gyógyszerét is, és azt hittem, hogy meghalok. Végül elmentem dr. Csunghoz, de ő nem volt otthon.


(Anthony de Mello)





Végtelenül egyszerű, nagyon finom és fél óra alatt elkészül.

Hozzávalók 4 főre:
35 dkg lencse,
1 szál sárgarépa,
1/2 szál fehérrépa,
1 darabka zeller,
25 dkg füstölt tarja,
10 dkg füstölt parasztkolbász,
só,
1 babérlevél,
bosikafű,
kevés egész köménymag,
pár szem egész feketebors,
1 csapott teáskanál pirospaprika,
csontlé vagy 1/2 erőleveskocka,
1 kisebb fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 teáskanál zsír,
1 csapott evőkanál liszt.

A lencsét nem kell beáztatni, anélkül is pillanatok alatt megfő. Alaposan megmostam, majd egy lábosba tettem a félbevágott vörös- és fokhagymával, a fűszerekkel (a pirospaprika kivételével), a karikákra vágott vegyeszöldséggel, a kockákra vágott füstölt tarjával és a karikákra vágott kolbásszal együtt. Vízzel fölöntöttem és egy fél erőleveskockát is beletettem.
Főztem a lencse puhulásáig, ami körülbelül 20-25 perc volt.
Közben a lisztből és a zsírból rántást készítettem, majd belekevertem a pirospaprikát is és berántottam vele a levest.
Tálaláskor tejfölt is kínálhatunk hozzá a friss kenyér mellett.
Ennyi. De nagyon finom.
Megspórolható a leveskocka egyébként, csak én most a legegyszerűbben akartam megfőzni. Ha a vöröshagymát az elején kevés zsíron kis kockákra vágva megüvegesítjük, és a többi hozzávalót ezután adjuk hozzá, akkor teltebb íze lesz és akkor nem kell bele leveskocka.

Vegáknak is ajánlom hús nélkül, mert úgy is nagyon finom. Tegyenek bele hús helyett burgonyakockákat a főzés felénél.

14 megjegyzés:

Raindrop írta...

Annyira szeretem a képeidet, hogy szerintem már unhatod is. :) Gyönyörű színvilágú, és az már csak hab a tortán, hogy mennyire szeretem a lencsét is.

L.Krisztina írta...

Hát ezért szeretek erre járni egy csomó olyan kaját látok amit még soha nem csináltam :)))
A kép mint mindig csodás::))))))))

Krisztina írta...

szeretjük ezt a levest-)

duende írta...

Köszi szépen Raindrop! :)
Én is imádom a lencsét!

duende írta...

Köszi Kriszti, még én sem csináltam ilyet. Körülnéztem, mi van itthon... Szóval ez egy mivanitthon recept! :)

duende írta...

Küldjek egy tányérkával, Krisztina? Még maradt... :)

Wise Lady írta...

Pont most gondolkodtam, hogy rég volt már lencseleves. És két helyes kis füstölt köröm is várakozik a hűtőben.

duende írta...

AKKOR MINDEN ÖSSZEÁLLT, wHISE lADY! :)

Névtelen írta...

Igaz, hogy elég béna vagyok, de nekem nincs kész 30 perc alatt, ha maga a fõzés 25 perc. Mire megpucolom és összevágom a hozzávalókat, aztán meg mire a víz felforr, már egy csomó idõ elmegy. De így vagyok a hajfestéssel is, hiába a reklámban 10 perc alatt kész a csaj, mert annyi ideig van a fején a festék, én még egy órát elvacakolok a felkenéssel meg a lemosással, szárítással :( Ha sokat gyakorlok, leszek még gyorsabb is?

duende írta...

Szerintem leszel, Névtelen! :)
A zöldséget meg lehet pucolni és fel lehet vágni 5 perc alatt. Én föltettem a lencsét, közben tisztítottam a zöldséget. Már majdnem forrt, mikor belekerült. Szóval tényleg 30-35 perc az egész. :)

trinity írta...

Én is úgy vagyok, mint Raindrop: folyamatosan dícsérném a fotóid, de már nem tudok újat mondani....Ezt a leveskét is szeretem. Ma nekem főztél:))))

duende írta...

Bárcsak együtt is ebédelhettünk volna Trinity! :) Már nagyon régen láttalak!

Névtelen írta...

én most nem áradozok a fotókról, csak némán csodálom;-) kedvet kapam ám én is a lencseleveshez!

duende írta...

Köszi Nokedli! :)
Akkor jó étvágyat hozzá majd!