2009. november 23., hétfő

Sonkás melegszendvicskrém



A kötelék, mely az igaz családot összefűzi, nem a vér, hanem az egymás élete iránti tisztelet s a benne lelt öröm.


(Richard Bach)





Ez egy nagyon egyszerű melegszendvicsre való kence. Kenhető tehát kenyérre is, de én félbevágott, kifúrt kiflibe szoktam tölteni. De használható leveles tészta tölteléke, vagy kencéje gyanánt is.
Annyira finom, hogy nem lehet abbahagyni - csak szólnék előre.

Hozzávalók kb. 16 db félkiflihez:
25 dkg parizer,
25 dkg füstölt tarja vagy más sokaszalámiféle,
10 dkg trappistasajt,
3 dkg vaj,
1 evőkanál tejföl,
pici frissen őrölt bors.
Plusz a díszítéshez:
még reszelt sajt.

A párizsit és a füstölt tarját robotgéppel vagy húsdarálón ledaráljuk. Adunk hozzá reszelt sajtot, vajat, tejfölt és kevés őrölt borsot. Jól eldolgozzuk.
A kifliknek levágjuk a végeit, majd félbevágjuk őket. Egy fakanállal kitoljuk a belsejüket. Az üregeket megtöltjük töltelékkel.
A kiflik két végét reszelt sajtba mártjuk és a tetejükre is szórhatunk. Forró sütőben kb. 10 percig sütjük.
Kifliben a legfinomabb, ugyanis irtó ropogós lesz a sütéstől, egészen fantasztikus beleharapni. Ráadásul elhasználhatók így a másnapos, harmadnapos kiflik.
A képen kiflibe töltve és leveles tésztára kenve látható a szendvicskrém.
Szilveszterre mindig készítek, mert délelőtt meg lehet csinálni, aztán egy tiszta nylonzacsiban hűtőbe tenni. Mikor enni akarjuk, csak be kell dobni a sütőbe. Ideális buli-étel.
A vega változatot itt találod.

18 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Köszi,köszi! A fiam mostanában csak melegszendvicset hajlandó vacsorázni! Ezt holnap este kipróbálom máris. Majd beszámolok :D

duende írta...

Szívesen! Kiflibe töltsd, mer' úgyazigazi! :)

Katy írta...

Szia eszt én is csinálom a kenöcst tejszin nélkülde soha sem csinaltam melegen igy. Melegen egészbe teszen be a sonkát és a sajtott. De ez jó ötlett az unokáknak mert nem kell rágicsálni.
Majd ha lesz rá mod kiprobálom.
¿Minden jol van?
Szeretettel üdvözöllek mint mindég

L.Krisztina írta...

Imádom ezt a kencét, mi zsemlébe is szoktuk tölteni, de igaz ami igaz kiflibe az igazi. Ahogy ropog a kifli és folyik a forró töltelék. nyam :)))))))

Csibe írta...

Kifliben, igen! Nálunk is nagy kedvenc. Nagyon guszta a fotó (is).

Ági, aki főz írta...

Nyami-nyami, azt hiszem ez nálunk is lesz holnap. Csak a parizert kihagyom inkább, ha nem gond.

trinity írta...

Ezt nem szoktam készíteni, de nagyon klassz!!
Bevallom, én a parízert, azt a békebeli igazit, azt is nagyon szerettem:)) Bár ez nem divat, de az olyan finom volt...Így összesütve meg jó kis vacsi lehet!!

sedith írta...

Vár valami nálam!:)

Wise Lady írta...

Nem sikerült megcsinálni, mert belázasodott a fiam, nem kívánt enni, némi húslevest és palacsintát tudtam beletukmálni. De ha meggyógyul, ezzel kezdem :D

duende írta...

Katy, bátran ajánlom, mert isteni finom! :)

Igen, köszönöm. Minden jól van. :)
Remélem, Veled is, Nálatok is!

Én is Téged! :)

duende írta...

Egész pontosan úgy ám, Krisztina! :)
Forró, lágy töltelék és eszméletlenül ropogós kifli... hm...

duende írta...

Köszi csibe! :) Igen, ez egy régi recept. Még anyutól tanultam.

duende írta...

Ági, ahogy neked tetszik! Lehet sima sonkaszalámiból is, szerintem.

duende írta...

Trinity, ha hiszed ha nem, de ha néha-néha felvágottat veszek, az kizárólag: párizsi. :)
Azért most már vannak jobbak is. Én is szeretem. Sőt. Az egyetlen felvágott, amit szeretek. Minden másnak tök egyforma íze van.

duende írta...

Megyek Edith! :)

duende írta...

Óóó. Jobbulást kívánok a fiatalúrnak Whise Lady!

Majd írd meg, ízlett-e. :)

trinity írta...

Nekem is beteg lett a legkisebbik...Csak lekváros kenyeret akar enni:))))Így van ez, ha a torka fáj....

Khmmm....néha én is elcsábulok egy kis nosztalgia párizsira:)))

duende írta...

Jobbulást Neki, Trin! Remélem hamar meggyógyul!