2009. november 4., szerda

Birsalmás töltött dagadó



Hatalmas energiák szabadulnak fel az emberi életben akkor, amikor nincs eltérés abban, ahogy gondolkodunk, amiben hiszünk, és ahogyan élünk.


(Jiddu Krishnamurti)






Mivel maradt még a sok birsből, készítettem egy izgalmas töltött húst, és egy finom, ám nagyon egyszerű almaszószt is hozzá.

Hozzávalók a dagadóhoz 4 főre:
1 közepes méretű dagadó,
2 birsalma,
2 tojás,
2 zsemle,
15 dkg szeletelt füstölt tarja,
só,
őrölt bors,
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg,
diónyi vöröshagyma
1 mokkáskanálnyi zsír.
Az almaszószhoz:
5 nagy alma,
2-3 birsalma,
1 csipetnyi só,
1/2 citrom leve,
3-4 evőkanál kristálycukor (ízlés szerint).

A dagadót fölszúrattam a hentessel. Megmostam, majd kívül-belül besóztam. A birseket hámoztam és kicsi kockákra vágtam egy tálba. Tettem hozzá 2 beáztatott és jól kinyomkodott zsemlét, 2 kisebb tojást, 15 dkg füstölt tarját nagyobb darabokra vágva, sót, apróra vágott vöröshagymát, pici szegfűszeget, őrölt borsot és zsírt. Kézzel jól összedolgoztam, aztán betöltöttem a dagadóba.
A végét cérnával, tűvel úgy rendesen bevarrtam. Tepsibe tettem, 1 evőkanál zsírt tettem mellé és kicsit rá is, valamint öntöttem alá 2 dl vizet is. Alufóliával alaposan letakartam a tepsit és háromnegyedes lángú sütőbe tettem. Másfél órát sült, ebből az utolsó felet már fólia nélkül.
Közben elkészítettem az almaszószt is. Ami nem más, mint almakompót, csak turmixolva. Tehát a megtisztított és hámozott almadarabokat föltettem annyi vízben főni, amennyi ellepte őket. Sóval, cukorral és citromlével. Mikor már puhák voltak, a levét majdnem teljesen elöntöttem, épp csak 1/2 decinyit hagytam, aztán botmixerrel pürésítettem.
A kimaradt almakompótlé nagyon finom higítva, szörpnek.
A forró dagadó mellé hűtsük be az almaszószt, úgy finom. Rizzsel tálaltam.
Hidegen is kitűnő.

18 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Hú, ez jó lehetett, én csirkemellett töltöttem hasonló módon birssel, a vkf-re.

Wise Lady írta...

Nagyon finom lehet ez az étel! Minden passzol.

Névtelen írta...

ami birsalmás, az tuti nem lehet rossz!!! :)

L.Krisztina írta...

Na akkor itt az ideje, hogy megismerkedjek közelebbről a birssel.
Ez olyan finom lehet!Szeretem a gyümölcsös húsokat.Tehát szombaton a piacon birsalma is landol a kosárkámban

erős ildikó írta...

Nagyon guszta, és imádom, ahogy fotózol mindent!

rezervatom írta...

azert gandhi ala töltött dagadot rakni kicsit morbid...

duende írta...

Valóban, Ági, megnéztem! :)

duende írta...

Köszi Whise Lady! :)

duende írta...

de nem ám, Ancsika! :)

duende írta...

Még nem is kóstoltad, Krisztina?

duende írta...

Köszönöm Napmátka!

duende írta...

Eszter, elnézést. Nem figyeltem rá. Kicseréltem az idézetet. Köszi.

L.Krisztina írta...

Egyszer beleharaptam még gyerekkoromban de valahogy úgy emlékszem rá, hogy nagyon fanyar volt. Tehát azóta nem próbálkoztam vele, és valahogy a családban sem volt soha terítéken.

trinity írta...

Ezt megkóstolnám, de csak nálad-mert amúgy nem eszem dagadót...De ez itt a képen kivétel:)))

( Off: enélkül is az epém kínzott ma egész nap-azért baglyoskodom, mert próbáltam átaludni a napot. Sikerült.)

duende írta...

Nyersen valóban fanyar Krisztina. De már sütve vagy főzve nem, és édesen meg vagy kompótnak... isteni! :)

duende írta...

Remélem Trinity már jobban vagy! Nem lehet kellemes egy epegörcs... :(

Úgyhogy most szigorú leszek, és nem küldök belőle. majd ha megyógyultál! :)

trinity írta...

Meggyógyultam:)) Jöhet....

duende írta...

Örülök, Trin! :)